İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Kargo parası ile ilgili yeni karar
İnternetten alışveriş yapanları ilgilendirecek bir duyuru gündeme geldi. Bu kapsamda kargo parası ile ilgili yeni bir gelişme söz konusu.
İnternetten alışveriş yapmak artık günümüzün vazgeçilmezi olmuş durumda. Koronavirüs ile başlayan v dijitalleşen dünyada artık her şey internet üzerinden hallediliyor. Bu kapsamda şimdi kargo paraları ile ilgili yeni bir gelişme gündemde.
Eve kargoyla gelen eşyanın kırık ya da problemli çıkması dahilinde yeni bir uygulama hayata geçirilebilir. Kargoda kırılan eşyanın parasının tahsil edilmesiyle ilgili açıklama yapan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı.
Yüksek Mahkeme; kargo alıcısının, kargoda bir kırık veya hasar olduğu takdirde, haklarını kullanabilmesi için kargoyu teslim aldığı anda, ihtirazi kayıt koyması ve kanuni süreler içinde bildirimde bulunması gerektiğine hükmetti.
Bu kapsamda görülen davada bir ev hanımı internet sitesinden Türk Kahvesi makinesi aldı. Ancak makine geldiğinde kırık çıkınca vatandaş S.A., İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne müracaat etti.
Kararda; taşıyıcının eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından alıcısına teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde, eşyanın ziyaından, hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zararlardan sorumlu olduğu belirtildi. Kararda şu ifadeler kullanıldı:
"Gönderen veya gönderilenin, ziya veya hasar halinde taşıyıcıya karşı haklarını kullanabilmesi için emtia teslim alınırken ihtirazi kayıt koyması, kanunda belirtilen süreler içinde ve kanunda belirtilen şekilde bildirimde bulunması gereklidir. Somut olayda davacı taşıma şirketi, gönderinin alıcısına teslim edildiğini, kargonun alıcısı tarafından herhangi bir ihtirazi kayıt ileri sürülmeden teslim alındığını iddia etmiştir. Davalı taraf, delil olarak fotoğraf ve tanık anlatımına dayanmıştır.
Mahkemece, dosyaya sunulan fotoğraflarda taşıma sözleşmesine konu emtianın kırılmış olduğu, davacı kargo şirketinin üzerine düşen edimi tam olarak yerine getirmediği, davalıya atfedilecek bir kusur bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Dairemizin yerleşik içtihatlarında kabul edildiği üzere hasar ihbarında bulunulmadığı takdirde, eşyanın sözleşmeye uygun olarak teslim edildiği yönünde taşıyıcı lehine bir karine oluşur.
Karinenin, aksini ispat külfeti bu durumda alıcıya düşer. Alıcı olan davalı taraf dosyaya bu yönde fotoğraf sunmuş ve tanık anlatımına dayanmıştır. Bu durumda mahkemece davalının sunduğu bu delillerin davacı taşıyan lehine oluşan karinenin aksini ispata yeterli olup olmadığı değerlendirilmeksizin karar verilmesi doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
Adalet Bakanlığı’nın 6100 sayılı HMK’nın 363. maddesine dayalı konun yararına bozma talebinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verildi."