İnternet üzerinde elden ele dolaşan gerçek ve sahte fotoğraflar
MI ACABA?Fotoğrafımız Yeni Zelanda'dan. Minik bir photoshop müdahalesi yapılmış. İnternet üzerinde elden ele dolaşan gerçek ve sahte fotoğraflar
MI ACABA? Fotoğrafımız Yeni Zelanda'dan. Minik bir photoshop müdahalesi yapılmış
Sadece Zekiler Görebilir 27 yaşındaki sanatçı Lana Newstrom'ın New York'taki 'görünmez sanat' sergisinden bir fotoğraf.
MI ACABA? Yine bir photoshop darbesi söz konusu. Gerçek olsaydı bu kadar kişi tıklayıp bakar mıydı? İşte fotoğrafın orijinali...
Che Guevara ve John Lennon gitar çaldı mı? Cevap hayır. Aslında fotoğraftaki kişi Wayne "Tex" Gabriel idi.
John F Kennedy ve Marilyn Monroe’nun kucaklaştığı soldaki görsel gerçek değildi. Sadece benzer insanlar kullanılmıştı.
Pekin’deki insanlar hava kirliliği yüzünden Güneş’i göremiyor, o yüzden de LED ekranlarla güneşin doğuşu gösteriliyor. İnanalım mı? Hayır. Aslında sisli bir günde, Çin’in başkentindeki kocaman bir reklam panosunun görüntüsüydü bu. Getty’nin yayınladığı fotoğrafta, bir turizm şirketinin Tianenmen Meydanı’nda gösterdiği reklam görülüyordu.
Soldaki fotoğrafın Sovyetler Birliği’ndeki bir akıl hastanesinde çekildiği, görüntüdeki kadınların zihinsel bozuklukları sebebiyle duvarlara tırmandığı söylenmişti. Aslında bu fotoğraf 1977 yılında Pina Bausch adlı performans sanatçısının gösterisi için çekilmişti.
.”Suriyeli bir çocuk, anne ve babasının mezarları arasında uyuyor” denilen soldaki fotoğraf, aslında gerçeği yansıtmıyor. Fotoğraf, Suudi Arabistan’daki bir sanat projesi için çekilmişti ve her şey özellikle düzenlenmişti. 25 yaşındaki Abdül Aziz el Otaibi basına açıklama yaparak “Fotoğrafımın Suriye’deki olaylarla hiçbir ilgisi yok. İnsanların bu fotoğrafı bu denli çarpıtmasına inanamıyorum” demişti
.Vladimir Putin’in bu üzgün ifadesi, Rusya’nın Finlandiya’yla oynadığı ve kaybettiği hokey maçından sonra çekilmedi. Aslında Rusya ve Slovakya arasında, Finlandiya maçından 2 gün önce düzenlenen hokey maçında çekilmişti. Üstelik Ruslar o maçı 1-0 kazanmıştı.
Süper Ay adlı doğa olayı, Sekoya Ulusal Parkı’nda gerçekten böyle mi göründü? Şöyle söyleyelim: Bu fotoğraf gerçek olsaydı Dünya’mızdaki sular yaklaşık 10 metre yükselmiş olurdu.
1937’de şortlarla sokakta dolaşan kadınlar yüzünden araba kazaları yaşandı. Mı acaba? Bu fotoğraf, kadınların ilk kez şort giydiği bir günde değil, çok daha sonra çekilmişti. Ayrıca o gün hiçbir araba kazası yaşanmadı. Toronto şehrinde çekilen fotoğraf, özellikle sahnelenmişti ve çekimin yapıldığı yerde başka kadınlar da bulunuyordu.
Hayır, fotoğraftaki kişiler Marilyn Monroe ve eski ABD başkanı John F. Kennedy değil. Sadece çok iyi photoshop uygulanmış.
Hayır ve ötesi.
Fotoğraflardaki bebekler satılık değil, hayır. Fotoğraflar şaka amaçlı oluşturulan kartpostallarda kullanılmak üzere çekilmiş.
ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde çekildiği söylenen bu fotoğraf doğru değil. Gerçi nehrin adı “Kalp Nehri”, o kadarı doğru.
Fotoğrafta birisi tarafından terk edilen ve ağacın bir nevi ‘ele geçirdiği’ bisikleti görüyoruz. Washington’daki Vashon Adası’nda bulunan bu bisiklet, iddia edildiği gibi 100 yıl önce savaşa giden bir asker tarafından bırakılmış değil. Gerçekte yaklaşık 50 yıl önce bırakılmış. Bölgenin şerifi Don Puz, bisikletin kendisine ait olduğunu iddia ediyor ama, olay henüz kanıtlanmış değil.
SAHTE Dev köpek! Fotoğraf photoshop yardımıyla oluşturuldu...
DOĞRU Motor sporlarının gözüpek yarışçısı Robbie Knievel, motoruyla kendi rekorunu kırarak Arizona Büyük Kanyon'da 60 metre genişliğindeki uçurumdan atladı.
SAHTE Sigara içen çocuk
DOĞRU Brezilyalı Elaine Davidson rekorlar kitabına girmek için vücuduna tam 6 bin 5 tane piercing yaptırdı.
DOĞRU
SAHTE
SAHTE Diş kontrolünden geçen at
SAHTE İki başlı yılan
DOĞRU Çin'de hayvanat bahçesinde yapılan bir gösteri...
DOĞRU Budist rahipler seçimi kazanan ABD Başkanı Barack Obama'yı izlemek için dualarına ara verdi. Kasım, 2008
DOĞRU Ürdün'de Wadi Rum çölüne turistler için portatif banyo konuldu.
DOĞRU Romi (Sol) ve Dexter Londra'da köpekler için düzenlenen çay partisine katıldı.
DOĞRU Hollanda'da doğan 5 bacaklı kuzu ülkede şaşkınlık yarattı...
İnternet üzerinde elden ele dolaşan bir çok fotoğrafın gerçekliği tartışma konusu oluyor. Çoğunluğu Twitter’daki tarihi fotoğraf hesapları tarafından paylaşılan, ama aslında gerçek olmayan o görseller…