Hubble Uzay Teleskobu en parlak kuasarı keşfetti!
Arizona Üniversitesi'nden bazı gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile en parlak kuasarı keşfetti.
Henüz daha evrenin Big Bang aşamasından kısa bir süre sonra oluşmuş Kuasar'lar, gökbilimcilerin yakın gözlemleri altında. Yüksek bir ağırlığa sahip ve evrendeki büyük kütleleri emmeye devam eden bu kara delikler, genellikle Hubble Uzay Teleskobu tarafından bulunuyor.
Hubble Uzay Teleskobu en parlak kuasarı keşfetti
Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen bu kuasar, 600 trilyon güneşin parlaklığına eşit. Evrenin en uzak kısımlarında güneşten kat kat fazla parlayan gök adalarına genellikle kuasar denir. Şimdiki keşfedilen ise, Hubble Uzay Teleskobu'nun buldukları arasında en parlak olanı. Ayrıca evrenimizin ilk gelişim aşamaları olarak bilinen bir milyar yıl önceki dönemde oluşması ise, bu yeni keşfedilen kuasarın önemini arttırıyor.
12,8 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen parıldamalar
Kısa bir süre önce uzaya gönderilen Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu görüntülerde; 12.8 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen parlamalar fark ediliyor. "J043947.08 + 163415.7" olarak isimlendirilen bu gizemli yapı, aynı zamanda evrenimiz ile ilgili farklı sorulara da cevap verebilir. Bilindiği üzere Big Bang ve sonrasında olanlarla ilgili bilgilerimiz son derece kısıtlı.
2.8 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen bu tarz parlamalar önemli tüyolar verebiliyor. Arizona Üniversitesi'nde kurulan bir gökbilimci ekibi, bu tarz Big Bang verilerini araştırıyor. Bu ekibin bir üyesi olan Jinyi Yang ise, "uzayda uzağa bakmak zamanda geriye bakmak anlamına gelir ve bu özel kuasarın büyük patlamadan ilk gelen ışıktan kısa bir süre sonra ortaya çıktığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.