Hayvanlar aleminin ilginç üyeleri
Suda olduğu gibi karada da yuva açıp yaşayabilen bu ilginç hayvanların en önemli özelliği çok seri hareket etmeleridir.
Suda olduğu gibi karada da yuva açıp yaşayabilen bu ilginç hayvanların en önemli özelliği çok seri hareket etmeleridir.
Bu canlılar karada yürüyüp nefes alabilir, hatta beslenebilir.
Deniz çekildikçe ortaya çamur çıkıyor.
Güneşin ısıtmasıyla birlikte çamur tabakasında küçük bitki ve canlılar beliriyor. Hepside Çamur zıpzıpı için önemli bir besin kaynağı.
Karada yaşamak zor, örneğin eş bulmak zor. Çamur üzerinde zıplayarak dikkat çekmeye çalışırlar.
Başının üzerindeki gözleri ile sürekli dost ve düşmanlarını ararlar. Bu balıklar arasında da çekişme yani bölge çekişmesi vardır.
Oklahoma’da bulunan Eufala Gölü’nde balık tutan Dave Harrell, oltasıyla devasa bir “timsah kapan kaplumbağası” yakaladı. Eufala Gölü’nde kedi balığı yakalamak için teknesiyle göle açıldığını belirten Dave Harrell, oltasıyla yakaladığı timsah kapan kaplumbağasını görünce şaşkına döndüğünü ifade etti...
Devasa kaplumbağanın ağırlığının 70 kiloya yakın olduğunu ifade eden balıkçı, hayvanın dikenli ve tarihten öncede kalmış görüntünden korktuğunu söyledi. Teknesine çekmeyi güçlükle başardığını söyleyen Harell, kaplumbağayla fotoğraf çektikten sonra canlıyı göle bıraktığını bildirdi...
Olayın üzerine timsah kapan kaplumbağası’nın genelde çok tehlikeli olmadığını belirten ODWC bilgilendirme ve eğitim birimi görevlisi Micheal Bergin, “Timsah kapan kaplumbağaları genelde tehditkâr değildir. Eğer hayvana yaklaşmazsanız oda size yaklaşmaz. Ama hayvan size saldırmaya karar verirse durum tehlikeli bir hal alabilir. Timsah kapan kaplumbağalarının çeneleri çok kuvvetli olduğu için insan elinin parmaklarını koparabilirler” şeklinde açıklama yaptı. Timsah kapan kaplumbağaları 200 yaşına kadar yaşayabilirken, hayvanın diğer bir özelliği de diğer kaplumbağaları yabancı canlılara karşı korumaları...
Pigbutt solucanı: Bu havyanın domuz poposunu andıran şekli sebebiyle ismi 'Pigbutt' konulmuştur. Okyanus yüzeyinin yaklaşık 1 km altında yaşarlar.
Derin deniz denizanası: 2013 yılında NOAA Okeanos Explorer tarafından keşfedilen ilginç bir denizanası türü.
Bitki piresi: Bu hayvanların kuyruklarından salgılanan kimyasal yırtıcıları uzak tutar. Kuyruklarının bir diğer faydası yere düştüklerinde düşüşü yavaşlatması.
Mantis karidesi: Mantis karidesinin gözünde 12 renk reseptörü vardır. Yeri geldiğinde gözleriyle 80 kph'lik bir hızla rakiplerine vurabilirler.
Cape yağmur kurbağası: Bu hayvan elleri olan bir kayaya benzer. Yaşam alanı Güney Afrika'dır. Sokakta ya da kamusal alanlarda karşınıza çıkabilirler.
Balonlu fok: Erkek balonlu foklar, dişileri etkilemek için burun deliklerinin birisinden çıkarttıkları balon benzeri yapıyı şişirebilirler.
Büyük dişli derin deniz kalamarı: Atlantik Okyanusu'nda bir Alman araştırma gemisi tarafından keşfedilen bu ilginç türün, insan dişi gibi dişleri var. Her ne kadar korkutucu görünüyor olsa da okyanus yüzeyinin yaklaşık 2 km altında yaşadığından karşılaşma ihtimaliniz çok düşük.
Proboscis maymunu: Asya'nın yerli bir türü olan bu maymunlar, genellikle Borneo'da yaşar. Sarkık burunlarını dişileri ve diğer maymunları etkilemek için kullanırlar.
Zürafa biti: Bu hayvanların erkekleri dişilerinden 2-3 kat uzundur. Bu uzun boyunlarını diğer erkeklerle kavga etmek amacıyla kullanırlar.
Fil kulaklı ahtapot: 'Dumbo' lakaplı bu ahtapotun sarkık kulakları, okyanus tabanında yiyecek bulmasına olanak tanıyor.
Kırmızı dudaklı yarasa balığı: Galapagos adalarında denizin 30 metre ve ya daha altında bulunan bu garip görünümlü balığın boyu 40 cm' ye kadar ulaşabilir. İyi bir yüzücü olmadığı için deniz yüzeyinde yürümek için göğüs yüzgeçlerini kullanır.
Yılbaşı ağacı solucanı: Bu hayvanlar dünya üzerindeki tropikal resiflerde yaşarlar. Bu solucanlar yaklaşık 3-4 cm uzunluğundadır.
Deniz gergedanı: Denizin tek boynuzlu atları olarak bilinirler. Boynuzlarının içinde çevreyi daha iyi algılamalarına yarayan sinirler bulunmaktadır.
Çamur zıpzıpı: Çamur zıpzıpları yüzgeçlerini kullanarak suyun dışında hareket edebilirler.
Hayvanlar aleminin ilginç balıklarından sudan çok karada yaşayan bir balık.
Sığ suda yaşayan ancak daha çok karada durmayı seven ve ilerlemek için yüzgeçlerini kullanan çamur zıpzıpları, isimleri gibi zıplama özelliğine de sahip.