Hangi tür zekaya sahipsiniz hemen öğren!
1- DİLSEL ZEKA* Kelime oyunlarını ve süslü cümleler kurmayı sever.* Yabancı dil öğrenmeye yatkınlığı vardır.* Bir dilin yapısını kolaylıkla çözümleyebilir.* Gramer hataları ve anlatım bozukluklarını çabuk far keder.* En iyi okuyarak, notlar alarak, dinleyerek ve tartışarak öğrenir.* Sözlü ve/veya yazılı iletişimi iyidir.* Kelime dağarcığı ve hafızası kuvvetlidir.* Özlü sözleri, ünlü kişilerden alıntıları, atasözleri ve deyimleri kolaylıkla aklında tutabilir.* Hikayeler anlatır, anlattıklarına mizah ve ilginçlik katmayı sever.* Okuduğu şeylerden konuşmayı sever.* İkna yeteneği gelişmiştir.
1- DİLSEL ZEKA * Kelime oyunlarını ve süslü cümleler kurmayı sever. * Yabancı dil öğrenmeye yatkınlığı vardır. * Bir dilin yapısını kolaylıkla çözümleyebilir. * Gramer hataları ve anlatım bozukluklarını çabuk far keder. * En iyi okuyarak, notlar alarak, dinleyerek ve tartışarak öğrenir. * Sözlü ve/veya yazılı iletişimi iyidir. * Kelime dağarcığı ve hafızası kuvvetlidir. * Özlü sözleri, ünlü kişilerden alıntıları, atasözleri ve deyimleri kolaylıkla aklında tutabilir. * Hikayeler anlatır, anlattıklarına mizah ve ilginçlik katmayı sever. * Okuduğu şeylerden konuşmayı sever. * İkna yeteneği gelişmiştir.
2- MATEMATİKSEL ZEKA * Soyut şeyleri çabuk kavrar. * Sayılarla arası iyidir. * Olayları akıl yürüterek çözümler. * Eleştirel düşünce gelişmiştir. * Mantıklı açıklamalar bekler. * Strateji oyunlarında iyidir. * Matematiksel hesapları aklından kolaylıkla yapabilir. * Nesneleri kategorilere ayırarak düzenler. * Bilimsel deneylerden hoşlanır. * Matematiğe ilgisi vardır. * Herhangi bir şeyin nasıl çalıştığını merak eder. * Problem çözme kabiliyeti gelişmiştir.
3- GÖRSEL / ALANSAL ZEKA * Şekil ve renklere aşırı duyarlıdır. * Duyduğuna ve okuduğuna dair şeyleri kafasında kolaylıkla görselleştirebilir. * Fotoğrafa ilgi duyar. * Yön duygusu gelişmiştir. * Daha önceden gördüğü yerleri çok canlı bir şekilde hatırlayabilir. * Hayalgücü gelişmiştir. * Çizim ve resim yapma yeteneği vardır. * Yap-boz oyunu, maket hazırlama gibi konularda yeteneklidir. * Resimleri, grafik ve haritaları kolaylıkla yorumlayabilir. * Resimli kitaplardan hoşlanır. * Geometriye ilgi duyar. * Sanatsal etkinlikler hoşuna gider. * Görerek, izleyerek ve görsel açıdan zengin kaynaklarla daha kolay öğrenir.
4- BEDENSEL / KİNESTETİK ZEKA * Fiziksel olarak aktif olmayı sever. * Bedenine hakimdir ve iyi bir vücut dengesine sahiptir. * Aktif olarak sporun herhangi bir dalıyla uğraşmayı sever. * Bakmak yerine dokunmayı tercih eder. * Elleriyle çalışmaktan hoşlanır. * Uzun süre oturamaz, hareket ihtiyacı duyar. * Açık havadan hoşlanır. * Duyarak veya görerek değil, deneyimleyerek ve yaparak öğrenir. * Dansa ilgi duyar.
5- MÜZİKSEL ZEKA * Ses, ritim, tını ve melodilere aşırı duyarlıdır. * Müzik kulağı iyidir. * Duyduğu bir müziği kolaylıkla çalabilir. * Şarkıları kolaylıkla ezberler. * Herhangi bir müzik aletini çalma veya şarkı söyleme konusunda yeteneklidir. * Kafasının içinde sürekli bir ritim veya ezgi vardır. * Bir müziğin içindeki farklı enstrüman seslerini kolaylıkla birbirinden ayırabilir. * Dil becerileri bu grupta da gelişmiştir. * Ritimle hareket ediyormuş gibidir.
6- SOSYAL ZEKA * Empati yeteneği gelişmiştir. * Dışa dönüktür. * Sözlü ve sözsüz iletişim güçlüdür. * İnsanların ruh hallerine, kişilik özelliklerine ve ihtiyaçlarına duyarlıdır. * Yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanır. * En iyi iletişim halindeyken veya tartışma sırasında öğrenir. * Grup çalışmalarına yatkındır. * Takım oyunlarından hoşlanır. * Liderlik vasıflarına sahiptir. * Olaylara farklı açıdan yaklaşır. * Grup içindeki sorunları çözmede başarılıdır. * Yakın arkadaşlıkları vardır.
7- KİŞİYE DÖNÜK (İÇSEL) ZEKA * En iyi tek başınayken öğrenir. * Bağımsız bir yapısı vardır. * Güçlü ve zayıf yönlerini iyi bilir. * İçe dönüktür. * Günlük tutmaktan hoşlanır. * Eleştirel düşünce gelişmiştir. * Felsefe, psikoloji, din gibi konular ilgi alanlarıdır. * Uzun uzun ve derinlemesine düşünür. * Mükemmeliyetçidir. * Gün içinde sıkça hayallere dalar.
8- DOĞACI ZEKA * Doğaya büyük merakı vardır. * Çevreyi keşfetmek ister. * Doğa ile ilişkili konuları çabuk öğrenir. * Doğal manzaralara aşıktır. * Hayvanlarla arası iyidir. * Kamp, yürüyüş, tırmanma, bahçecilik gibi açık hava aktiviteleri hoşuna gider. * Mevsim, gece-gündüz, sıcaklık, hava durumu değişikliklerine aşırı duyarlıdır. * Bitki ve hayvan türlerini birbirinden ayırabilir. * Gözlem yeteneği gelişmiştir. * Kirli bir çevreden son derece rahatsızlık duyar.
Hangi Tür Zekaya Sahipsiniz? 1983 yılında Amerikalı psikolog Howard Gardner tarafından geleneksel zeka kuramına eleştiri olarak ortaya atılan çoklu zeka kuramına göre, her bireyin birbirinden farklı gelişen pek çok zekası var. Bu zeka türleri genel olarak 8 başlık altında toplanmıştır. Özellikleri okuyarak size en çok hangisi veya hangilerinin uyduğunu bulabilir ve bu sayede hangi tür zekaya sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz...