Hangi Covid-19 aşısını olmalısınız! Sinovac mı? BioNTech mi?
Hangi Covid-19 aşısı daha etkili, hangi aşıyı yaptırmalısınız? İşte BioNTech aşısı ve Sinovac aşısı arasındaki farklar ve aşının yan etkileri.
Ülkemizde koronavirüs ile mücadele için aşılama tüm hızı ile devam ediyor. Çin’in Sinovac aşısı ile Alman BioNTech aşısı birçok hastane ve aşı merkezinde uygulanmaya başlandı. Yaş ve meslek gruplamalarının ardından SGK’ya kayıtlı bütün çalışanlar için kademeli olarak uygulanan Sinovac ve BioNTech aşıları tercihli olarak aşı olacaklara sunuluyor. Şimdi ise aşı olacak insanlar aşı olmadan önce hangi aşının daha etkili olduğunu ve yan etkilerinin neler olduğunu araştırmaya başladılar. Peki hangi aşı daha etkili ve yan etkileri var mı?
İşte merak edilen soruların cevapları.
COVID-19 için geliştirilen farklı aşı türleri nelerdir.
Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.
•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).
•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).
•Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.
•Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.
•Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.
Covid 19 aşısı yan etkileri nelerdir!
Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.
Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas-eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.
Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapmanız Gerekenler:
Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:
• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
• Yorgunluk
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.
• Hafif ateş, titreme
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
• Baş ağrısı
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
• Kas/eklem ağrısı
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
• Kusma, ishal
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.
COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
SİNOVAC MI BİONTECH Mİ DAHA GÜVENLİ?
Sinovac ve Biontech arasında sık sık karşılaştırma yapılsa da uzmanlar, herhangi bir koronavirüs aşısının mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşılamaya dikkat çekerken vatandaşları duyarlı olmaya davet ediyor. Aşı randevusu oluşturacak vatandaşlar da koronavirüs aşısı yan etkileri neler, Sinovac mı daha iyi Biontech mi gibi sorularla kendilerine uygun aşının seçimini yapmaya çalışıyor. Peki, Sinovac ve Biontech aşısı kimin, hangi ülkenin?
Sinovac mı daha iyi yoksa Biontech mi?
BioNTech Aşısı ve Detayları
Pfizer-BioNTech tarafından üretilen COVİD-19 aşısı 16 yaş ve üzeri bireylere yapılmak üzere 11 Aralık 2020’de acil kullanım onayı alan Alman menşeili bir aşıdır. Kurucuları arasında Dr. Uğur Şahin yer almaktadır. BioNTech aşısı m-Rna tabanlı bir aşı çeşididir. BioNTech aşısı kişiye 3 hafta rayla iki doz şeklinde uygulanır. BioNTech Covid-19 aşısının etkinlik oranı Kasım ayında 44 bin kişi üzerinde yapılan klinik deneyler sonucu yüzde 95 olarak açıklanmıştır. 1 Nisan tarihiden yapılan açıklama ile aşının etkinlik oranı yüzde 91.3 olarak güncellenmiştir.
BioNTech yan etkileri nelerdir:
· Enjeksiyon yapılan bölgede hafif ağrı
· Enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık, sıcaklık, hafif şişlik
· Nadir olarak oluşan cilt reaksiyonları alerji v.s.
· Yorgunluk, baş ve kas ağrısı
Sinovac Aşısı ve Detayları:
Pekin merkezli Sinovac ilaç şirketi tarafından üretilen aşıdır. Sinovac aşısı inaktif bir virüs aşı çeşididir. Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğinde, enfekte etme özelliğini yitirmiş virüsün enjekte edilmesi suretiyle vücudun hastalığa bağışıklığı kazanması hedeflenmektedir. Çin’de kullanımı onaylandıktan sonra Türkiye dahil 10 ülkeden fazla ülkede acil kullanım onayı almış bir aşı çeşididir. Türkiye’de yapılan etkinlik oranı yapılan araştırmalar neticesinde yüzde 91.25 olarak kayıtlara geçmiştir.
Sinovac aşısı yan etkileri nelerdir:
· Ateş, baş ve vücut ağrısı
· Aşının yapıldığı bölgede kol ağrısı, kızarıklık, şişlik
Yorgunluk, titreme
Uzman Bilgilendirme:
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi.
Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" diye konuştu.
Aşı sonrası merak edilenler:
Aşı sonrası merak edilen konulardan bir tanesi de koronavirüse yakalanma olasılığının olup olmamasıdır. Yapılan çalışmalar aşı olan kişilerde koronavirüse yakalanma olasılığının büyük ölçüde azaldığını, buna rağmen hastalığa yakalan kişilerde ise enfeksiyonun hafif belirtilerde atlatıldığı ve yoğun bakım ihtiyacının olmadığını göstermektedir. Fakat tekrar hastalığa yakalanma ve hastalık etkenini bulaştırma riski devam ettiğinden maske, mesafe ve hijyen kurallarına aşı sonrasında da aynı şekilde dikkat edilmelidir. Uzun vadede henüz herhangi bir ciddi yan etki raporlanmamıştır.
Dünya Covid 19 Aşıları
Almanya: BioNTech
ABD: Moderna
Çin: Sinovac
İngiltere: Astra Zeneca
Rusya: Sputnik V
Türkiye: Erciyes 6 VCG
Çin: Sinopharm
ABD: Johnson & Johnson