Haftanın Teknoloji Gündemi - TeknolojiOku
Geçtiğimiz hafta teknoloji gündemini hangi konular meşgul etti?
Teknolojinin gelişimini ne kadar hızlı da takip etsek, yine bazı
konularda eksikliğimiz muhakkak olacaktır, gündemi kaçırdım
diye üzülmeyin! Geçtiğimiz hafta teknolojinin en
çok konuşulanlarını sizler için değerlendirmeye aldık. Her
hafta düzenli bir şekilde gündemin nabzını sizler için
tutacağız.
Hep birlikte geçtiğimiz hafta Teknoloji Gündemi'ni
hangi konuların meşgul ettiğine bakalım!
Google...
Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan firmalarından birisi
Google'dı. Belki de Google'ın 2012 yılı
içerisindeki en büyük ve en önemli haftalarından birisi idi.
Google, I/O 2012 etkinliğinde tüm dünyanın en çok
kullanılan işletim sistemi Android'in yeni sürümü
4.1 yani Android Jelly
Bean'ı tanıttı.
Mobil tutkunlarının hayranlıkla beklediği bu yazılım, yine uzun
zamandır bilgilere internete sızan Google'ın yeni tableti
Nexus 7 ile birlikte tanıtıldı. Yeni Android
sürümü, Google'ın mühendislerinin hünerlerini birer birer
sergilediği, tamamen hıza odaklandıkları ve bunu çok yüksek
derecede başardıkları bir şov haline geldi...
Google'ın yeni Android sürümü ile birlikte %30'luk
bir performans artışı sağlanırken, Android
4.1, daha kolay bir arayüz ve daha kullanışlı
widgetlerle birlikte geliyor. Google'ın yine I/O
2012 etkinliğinde tanıttığı diğer cihazları ise
beklenen Nexus 7 ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkan
akıllı ses sistemi Nexus Q oldu.
İlk defa Nexus 7'de kullanılmaya başlanacak olan Jelly Bean,
ardından, Motorola Xoom ve Google Nexus S bu güncellemeye
kavuşacak. Google'ın I/O 2012 etkinliğinde
tanıttığı muhteşem gözlükleri de geçen hafta teknoloji
gündemini en çok meşgul eden cihazlardan birisi oldu.
Android 4.1 Jelly Bean'dan gelen ilk görüntüler için |
İnternete girebilen, sosyal ağları gözünüzün önüne getiren, hatta hareketleri bile algılayabilen Google Glasses, milyonlarca kişi tarafından şimdiden heyecanla bekleniyor. Dünyada bir ilki gerçekleştiren Google'ın o muhteşem gözlükleri için ne kadar fiyat ödeyeceğiz diyorsanız, Google tüm dünya için ön sipariş fiyatını 1500 dolar olarak açıkladı. Ön Sipariş veren kullanıcılar 2013'ın ilk aylarında gözlüklerine kavuşacaklar!
Twitter...
Geçtiğimiz hafta gündemi meşgul eden konulardan bir diğeri de, dünyanın en büyük sosyal ağlarından olan Twitter'dan geldi. Twitter'ın ilk şeffaflık raporu yayınlandı ve ifade özgürlüğü gündeme geldi. Twitter bu raporda kullanıcıların istediklerini dile getirme, hükümetlerin kullanıcı detaylarını hangi sıklıkta istediği gibi bilgileri paylaştı. Twitter'ın ne kadar telif hakkı şikayeti aldığı ve içerik sahibi şirketlere ödenen cezalar gibi bazı bilgiler de eklenmiş.
Yayınlanan raporda ortaya çıkan bilgilere kullanıcı bilgilerini en çok talep eden ABD hükümeti oldu. Bu taleplerin yaklaşık %75'i ABD hükümetine iletilmiş. Ayrıca buradaki asıl belirtmek istediği hükümetlerin sansürlenmesini istediği içeriklere sansür getirmediğini belirtmek istiyor. Resmi soruşturmaların artmasıyla açıklama yapmak isteyen Twitter şeffaflık raporunu yayınlıyor.
HTC vs Apple...
HTC İngiltere'de bir patent davası kazandı. Apple, bazı patentlerini ihlal ettiği gerekçesi ile HTC'ye karşı İngiltere'de dava açmıştı. Şimdi mahkeme yargıcı HTC'nin akıllı telefonlarında Apple'ın patentlerini ihlal etmediğine karar verdi.
Apple, daha önce HTC'nin cihazlarında dokunmatik ekran teknolojisi ile ilgili dört patentini ihlal ettiği gerekçesi ile dava açmıştı.
Davaya bakan Yargıç Christopher Floyd söz konusu dört patentin üçünün geçersiz olduğunu söyledi.Peter Bell "akıllı telefon patent savaşlarında Apple, önemli bir yenilgi almıştır" dedi. HTC bir bildiri yayınladı ve HTC, Apple arasındaki diğer davaları da kastederek "Açıkçası biz Apple'ın pazardaki rekabeti, mahkeme rekabetine taşımasından dolayı hayal kırıklığı içerisindeyiz" dedi.
Geçtiğimiz hafta verilen mahkeme kararları ile Apple Samsung'a karşı üst üste bir hafta içinde iki dava kazanmıştı. Şimdi ise kaybeden Apple oldu.
Sharp yeni Android 4.0'lı telefonunu tanıttı!
Sharp bildiğiniz üzere uzakdoğu merkezli olarak elektronik cihazlar üreten son derece yaygın bir elektronik marka olarak tanınıyor. Uzakdoğuda sunduğu elektronik çözümlerle milyonlarca kişi tarafından tercih edilen Sharp, akıllı telefon piyayasına ilk adımlarını attı.
Son zamanlarda popüler olan Android 4.0 Ice Cream Sandwich'li telefonlara Sharp, bir yenisini daha ekledi. Aquos Phone SL IS15SH adıyla duyurulan yeni telefon, kızaklı bir yapıya sahip. Son derece renkli yelpazesi ile sunulan yeni Sharp markalı akıllı telefonlar piyasaya çok hızlı bir giriş yaptı.
Telefonun özelliklerine baktığımızda; 1.4 ghz hızında çalışan işlemcisi, Qualcomm MSM8655 mimarisini kullanıyor. Adreno 205 grafik arabiriminin kullanıldığı yeni Aquos, 121 mm x 58 mm x 14.9 mm ebatlarında ve 152 gram ağırlığında son derece şık bir kızaklı yapıya sahip. Üzerinde Android 4.0 Ice Cream Sandwich işletim sistemini bulunduran cihazda, 3.7-inç boyutunda - 540 x 960 piksel (qHD) çözünürlüğünde dokunmatik kapasitif ekran kullanılmış durumda. 8 MegaPiksel kamerasıyla muhteşem fotoğraf çözümleri sunuyor. Üzerinde fiziksel olarak Home tuşu bulunan yeni Sharp markalı akıllı telefonlar, çok ses getireceğe benziyor.
Microsoft Office'den...
Micrsofot'un geçtiğimiz günlerde internete bilgileri sızan yeni ofis paketinden müthiş gelişmeler gelmeye devam ediyor. İlk logoları da sızan yeni ofis paketi ile ilgili en önemli gelişmelerden birisi de PDF dosyaları ile alakalı oldu. Son yılların en gözde dosya formatlarından olan PDF'ler, Microsoft'un yeni ofis paketiyle dokunulmazlıklarını kaybediyor.
Planlamalar herhangi bir şekilde aksiliğe uğramaz ise Microsoft önümüzdeki sene yeni işletim sistemi Windows 8 için Metro arayüze uyumlu, yeni bir Office yazılımı çıkarmayı düşünüyor. Uzun süredir üzerinde çalışıldığı bilinen yeni Office sürümünden ilk logolar internete sızdırıldı bile.
Microsoft'un en az işletim sistemleri kadar, tüm dünyada ünlü olan, bilinen, tanınan Office yazılımının 15. sürümü 2013 adıyla karşımızda olacak. Office 2013'ün logosunda tamamıyla turuncu renk hakim durumdayken, sızdırılan diğer logolar ise şöyle.