Günün Sorusu: Teknoloji hafızamızı etkiliyor mu?
Yaşamımızın her alanında bulunan teknolojinin hafızamıza etkisi nelerdir?
Günümüzde her şeyin resmini çekip paylaşdığımız alanlar mevcut. Peki bu durum beynimize ne tür bir etki yapıyor?
'Psychological Science'ta yayınlanan araştırmaya göre, eğer bir şeyi gerçekten hafızanıza kazımak istiyorsanız bir şeye bakmak ve odaklanmak, daha sonra kullanmak adına resim çekmekten çok daha etkili bir yöntem. Bir telefon veya kamerayı çıkartarak fotoğraf çekmeye çalışmak, dikkat bozuyor ve hafızaya yerleşme ihtimalini azaltıyor.
Fairfield University'den Dr. Linda Henkel'in başında bulunduğu araştırma da bir grup lisans öğrencisine müze gezdirilerek yapılmış. Müzeyi gezen öğrencilere bazı objeler gösterilmiş ve bunları akıllarında tutmaları istenmiş. Grubun bir kısmı belirtilen objelerin fotoğraflarını çekerken, grubun geri kalanı, objeleri inceleyerek akıllarında tutmaya çalışmışlar.
Sonraki gün ise bir test yapılarak grupların, bahsi geçen objeleri ne kadar hatırladıkları ölçülüyor. Yapılan bu testin sonucunda, fotoğraf çeken grubun, objeleri hatırlamak konusunda daha başarısız olduğu gözlemlenmiş. Henkel, bu duruma 'fotoğraf-çekimi engelleme etkisi' diyor. Henkel'in söylediğine göre, insanlar artık hatırlamak konusunda da teknolojiye güveniyorlar.
Bir olayı kaydetmek için kameraları kullanan insanlar, olayı tam olarak yaşamak ihtiyacı duymuyorlar ve bu durum da yaşanan tecrübelerin hatırlanamama şekillerini etkiliyor. Bu çalışma üç kez daha tekrarlanarak aynı sonuçlar elde edilmiş. Sizce de teknoloji hafızamıza bu kadar etki yapabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.