Günlük Hayatta Kullandığımız Ama Anlamını Bilmediğimiz 10 Kelime
Günlük hayatta sürekli kullanmamıza rağmen anlamını pek de bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz kelimeleri sizler için derledik.
Kaltak: Bilinen tek anlamı "iffetsiz kadın" olsa da aslında TDK ilk anlamının "Üzeri meşin, halı vb. şeylerle kaplanmamış olan eyerin tahta bölümü" olduğunu söylüyor.
Yavşak: Argo bir kelime. Anlamını da hepimiz biliyoruz. Ya da bilmiyoruz. Anlamı: Bit ya da pire yavrusu demek.
Şamar oğlanı:Çok kullandığımız bir kelime daha, herkes size yüklendiğinde şamar oğlanına döndüm denir. Kelimenin gerçek anlamı da biraz buna benziyor. Vakti zamanında Avrupa’da her asilzade çocuk okula gönderilirken yanında halktan gariban bir yaşıtıyla gidermiş. Asil olan bir hata işlediğinde cezasını diğer çocuk çekermiş. Avrupa tarihinin de berbat içyüzünden birisi...
Yosma:Kadınlar için olumsuz anlamda kullanılan bir kelime. Ancak aslında anlamı güzel ve alımlı kadın demek.
Efkâr:Aslında bu kelime fikir’in çoğul hali. Yani efkârlıyım demek, çok düşünceliyim demek. Ama gelin görün ki üzüntülüyüm anlamında kullanıyoruz.
Fodul:Özellikle kel olanlar için sıklıkla kullanılan bu kelimenin gerçek anlamı üstünlük taslayan, kibirli... Ne alakası var biz de bilemedik...
Kıro:Medeni olmayan, medeniyetten anlamayan, arabesk müzik dinleyen ve arabesk tarzda yaşayanlar için kullanılan ve Kürtçe olan bu sözün anlamı "erkek çocuk" demektir.
Pespaye:Kötü, biçimsiz giyinenler için kullandığımız pesaye kelimesi aslında alçak, soysuz, aşağılık anlamına gelmektedir.
Kıyak:Kıyak çekmek deriz, hani torpil yapmak gibi bir anlama gelir. Ancak aslında bu kelimenin anlamı atların çiftleşmesi esnasında erkek ata yardımcı olmak, el ile yol göstermekmiş. E bir nevi kıyak çekmek yani :)
Günlük hayatta sürekli kullanmamıza rağmen anlamını pek de bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz kelimeleri sizler için derledik.
Postmodern kelimesi de özellikle kültürel konularda kendini bilgili göstermek isteyenler arasında çok kullanılır ancak doğru kullanılmaz. Sanatın her alanında farklı anlamlara da gelebilen postmodern kavramı temelde modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlamadır.