Google ve Apple beklenen hamleyi eş zamanlı yaptı
Google, Apple ve Firefox'un ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni Speedometer 3.0 tarayıcı kıyaslama aracı, internet tarayıcılarının performansını ölçmede yeni bir dönemi başlatıyor.
Bu araç, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve web geliştiricilerine daha detaylı geri bildirimler sağlamak amacıyla tasarlandı. Speedometer 3.0'ın piyasaya sürülmesi, tarayıcı teknolojisindeki yenilikleri yakından takip etmenin önemini bir kez daha vurguluyor ve teknoloji devlerinin bu alandaki rekabetini daha da kızıştırıyor.
Google, Apple ve Firefox, iş birliği içinde geliştirdikleri yeni tarayıcı kıyaslama aracı Speedometer 3.0'ı piyasaya sürdü. Bu araç, internet tarayıcılarının JavaScript performansını karşılaştırmada "gerçek dünya ile en uyumlu" olduğu bilinen Speedometer'ın en yeni sürümüdür. 2014 yılında WebKit ekibi tarafından yaratılan 1.0 sürümünden ve 2018'de Apple ve Google'ın iş birliği ile geliştirilen 2.0 sürümünden sonra, Speedometer 3.0, Blink/V8, Gecko/SpiderMonkey ve WebKit/JavaScriptCore tarayıcı motorları arasında bir iş birliği (ortak çok paydaşlı yönetim modeli) sonucunda ortaya çıktı, Microsoft'un da dahil olduğu bu süreç, web performansı konusunda ortak bir anlayış yaratmayı ve kullanıcı deneyimini iyileştirecek gelişmeler yapmayı hedefliyor.
Google ve Apple beklenen hamleyi eş zamanlı yaptı
Speedometer 3.0, puanları nasıl yakalayıp hesapladığına dair iyileştirmeler, daha detaylı sonuçlar gösterme ve daha geniş bir iş yükü çeşitliliği sunma gibi yeniliklerle geliyor. Tüm web'i simüle edemese de Speedometer 3'ü geliştirirken, kullanıcı deneyimi açısından kritik olanları seçme konusunda bazı kriterler belirledik. Şimdi, her zamankinden daha temsili bir kıyaslama aracına sahibiz.
Dahil edilen çerçeveler arasında; React, Vue, Angular, Preact, Lit, Backbone ve Svelte bulunuyor. Aynı zamanda, güncellenmiş bir dizi simüle edilen iş yükü var: yapılacaklar listesi uygulaması, karmaşık web sayfası, haber sitesi (tek sayfalık uygulama), grafik uygulamaları ve panolar, kod editörleri gibi.
Yapılacaklar listesi uygulaması, bir kullanıcının görevlerini takip etmesine izin veren bir uygulamadır. Kullanıcı, yeni bir görev girebilir, mevcut bir görevi güncelleyebilir, bir görevi tamamlanmış olarak işaretleyebilir veya silebilir. Haber sitesini tek sayfalık bir uygulama olarak seçtik çünkü, ana ilgi alanlarını belirli bir şekilde yakalamamıza izin veriyor. Önemli bir faktör, statik yerel veriler kullanıyor olmamız ve uygulamanın bu verileri kullanıcıya sunmak için ağ isteklerine bağımlı olmamasıydı. Grafik uygulamaları, çeşitli iş yüklerinde grafikler göstererek SVG ve tuval çizimini test etmemize olanak tanır. Örneğin, WYSIWYG metin ve kod editörleri, canlı metni düzenlemeye ve form etkileşimlerini yakalamaya odaklanmamıza izin verir.