Google nasıl yönetiliyor?
1. Ofisleri Kalabalık Tutun Üretken akıllar, sürekli diğerleriyle diyalog halinde olmak ister. Onları bir araya sıkıştırdığınızda ise üretkenlik bir patlayıcı madde halini alır. O yüzden öncelik, ofisleri kalabalık tutmaktır.
1. Ofisleri Kalabalık Tutun Üretken akıllar, sürekli diğerleriyle diyalog halinde olmak ister. Onları bir araya sıkıştırdığınızda ise üretkenlik bir patlayıcı madde halini alır. O yüzden öncelik, ofisleri kalabalık tutmaktır.
2. Bezos’un İki Pizza Kuralı Şirketlerin yapıtaşları, küçük ekiplerden oluşmalıdır. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, bu sistemi “iki pizza kuralı” ile detaylanmıştır. Bu kural, ekiplerin iki pizzayla doyabilecek kadar küçük olması gerektiğini ifade ediyor.
3. “Evet” Kültürü Oluşturun Gereğinden fazla hayır cevabıyla karşılaşan üretken akıllar, zamanla sormayı bırakır ve çıkışa yönelmeye başlar.
4. Sohbeti Başlatın Şirketi bilmeyen, kimseyi tanımayan insanlar için diyaloğu başlatmak çok zor olabilir. Lider olarak, onlara yardım etmeniz gerekir.
5. Kötülük Yapmayın Google’lar, karar aşamalarında ahlaki değerleri de göz önünde bulundurur.
6. Büyümeye Uygun Hale Gelin Ölçeklenme, temelinizin en sağlam kolonlarından biri olmalıdır. Günümüzde rekabet çok daha şiddetli ve rekabet üstünlüğünü kaybetmek de oldukça kolay. Bu yüzden çabuk büyümeye dayalı bir strateji belirlemek zorundasınız.
7. İşe Alım Sizin En Önemli İşiniz İşe alım herkesin işidir, bunu ciddiye alın.
8. Her Gün Toplanın Alınacak karar çok önemliyse, toplantıları mümkün olduğunca her gün gerçekleştirmelisiniz.
9. Hiyerarşi Değil, İlişki Kurun Birlikte çalıştığınız insanları tanıyıp değer vermeye zaman ayırın.
10. Orantısız Ödüller En iyi oyuncunun çok daha iyi performans sergilemesini istiyorsanız, kendisini orantısız bir şekilde ödüllendirilmeyi de bilmeniz gerekir.
11- İnovasyon İnovasyonu teşvik etmek istiyorsanız, yapabileceğiniz en kötü şey, fazla yatırım yapmaktır.
Dünya ekonomisinin belkemiği haline gelen, internet trafiğinin %82’sini yöneten bir şirket düşünün. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim biçme makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket… O şirket, Google.
Peki bu dünya devi, nasıl yönetiliyor? Yanıt, Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’ten… İşte tavsiye niteliğindeki o uygulamalar ve prensipler…