Geçmişten günümüze Windows yükleme ekranları
Microsoft Windows’un 1.0 ile başlayan ve bugün Windows 10 ile devam eden macerasında, kullanıcılara sunduğu işletim sistemleri bizleri 15 farklı yükleme ekranı ile karşıladı.
Microsoft Windows’un 1.0 versiyonu ile başlayan ve bugün Windows 10 ile devam eden macerasında, kullanıcılara sunduğu işletim sistemleri bizleri 15 farklı yükleme ekranı ile karşıladı. Geliştirdiği teknolojiler ile farklılıklar yaratmaya çalışan Microsoft Windows işletim sisteminin tarihi oldukça gerilere dayanıyor. 30 yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan Windows, yayınladığı her işletim sistemi ile bizlere farklı yükleme ekranları sundu. Windows’un sunduğu işletim sistemlerini bazen çok sevdik bazen de onlardan kurtulmak için gün saydık. Windows İşletim sistemlerinde bilgisayarınızı açtığınızda karşınıza çıkan, kimilerimizin çok sevdiği kimilerimizin de hatırlamak bile istemediği Windows’un bugüne kadar kullanıcılara sunduğu işletim sistemlerinin açılış ekranlardan biri olan ön yükleme ekranlarını sizler için sıraladık.
Windows'un 20 Kasım 1985'te yayınladığı ve tüm PC kullanıcılarının hayatını değiştirmeye başlayacak olan işletim sistemi Windows 1.0 versiyonu, Microsoft'un eski logosuyla açılıyordu. Bu sürümde pencereler üst üste taşınamıyordu, tüm pencereler sadece ekrana dönüşebiliyordu. Microsoft, Windows 1.0 versiyonunu Aralık 2001 sonuna kadar destekledi.
Windows 1.0 versiyonunun aksine, Windows 2.1'de pencereler üst üste getirilebiliyordu. 1988 yılında 286 ve 386 işlemciler için iki ayrı sürüm olarak yayınlanan Windows 2.1 için ön yükleme ekranında görülen en büyük değişiklik yeni Microsoft logosu olmuştu.
Bir önceki sürümüne göre önemli gelişmelere sahip olan Windows 3.0’da, ön yükleme ekranı 3 belirgin renkten oluşuyordu. Bu versiyonda Microsoft logosu arka planda yer alırken, Windows logosu ön plana çıkmıştı. Apple'ın Macintosh OS'unu tehdit eden ilk Windows sürümü olarak bilinen Windows 3.0’da, dosya yöneticisi olan MS-DOS Executive bu sürümle birlikte yerini Program Manager'a bırakmıştı.
Gelişmiş kişiselleştirme özellikleri, 32-bit disk erişimi desteği ve ilk defa Mayın Tarlası oyununun kullanıcılara sunulduğu Windows 3.1 sürümünde ilk defa ön yükleme ekranında renkli Windows bayrağı yer alıyordu. Bu sürümde, TrueType yazı tipleri ilk defa kullanıcılara sunuldu. Daha sonra yapılan güncellemeler ile işletim sistemi CD-ROM'larda yer alan medyaları açabilme özelliğine sahip oldu.
Ekim 1992'de kullanıcılara sunulan Windows for Workgroups, doğal ağ ve paylaşım desteğiyle ön plana çıkmıştı. Sunulan bu özellikler en çok iş birimlerini memnun etti. Windows’un yayınladığı diğer versiyonlarına göre oldukça uzun yaşayan bu sürüm için OEM lisanslama desteği, 2008 sonuna kadar sürdü.
Bizleri internetle tanıştıran işletim sistemi Windows 95, büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşarak büyük bir başarı yakaladı. Bugün kullandığımız Windows işletim sisteminin grafik temellerini oluşturan Windows 95'de, Windows 10 ile kullanıcılara yeniden sunulan Başlat menüsü kullanıma sunulmuştu.
Windows 2000 kullanıcılara sunulana kadar şirketler için vazgeçilmez olmayı başaran ve 1996 yılında sunulan Windows NT işletim sistemi, kullanıcıların değerlendirmelerinde çok stabil olmaması nedeniyle tutunmayı başaramadı.
1998 yılının Haziran ayında kullanıcılara sunulan Windows 98, büyük bir kullanıcı sayısına ulaşmayı başardı. Windows 95 ile başlayan bulut teması bu versiyonda da kullanılmaya devam etti, 1999 yılında gelişmiş USB desteği sunmaya başlayan Windows 98’i, Microsoft 2002 Haziran ayına kadar destekledi.
Windows NT’de olduğu gibi Windows 2000 sürümü de, iş yerleri için önemli bir işletim sistemiydi. Bir zamanalar çoğu şirketin Windows XP kullanma ısrarı sürse de, Windows 2000 kullananlar bu işletim sistemini oldukça kullanışlı olarak değerlendiriyordu.
Windows 2000'in bazı geliştirmelerini Windows 98'e ekleyen Windows Millennium Edition, kullanıcılar tarafından pek beğenilmedi bu yönüyle Vista ile ortak tarafları olduğu söylenebilir.
Home ve Professional sürümleri ile 2001 yılında kullanıcılara sunulan Windows XP’de, temel olarak NT kod tabanı kullanılmıştı. Gelişmiş güvenlik, çok geniş sürücü desteği sunan bu versiyonun, 2006 yılında 400 milyon kopyasının kullanıldığı tahmin ediliyor. 8 Nisan 2014'te bu versiyon için sunulan destek sona erdi. Kullanıcılar tarafından vazgeçilemeyen bir işletim sistemi olmayı başaran Windows XP kullanıcıları artık günümüzde oldukça az sayıda.
Windows işletim sistemi kullanıcıları tarafından, kullanış açısından en çok şikayet edilen sürüm olarak tarihe geçen Windows Vista, Windows xp versiyonundan sonra adeta kullanıcılar için büyük bir hayal kırıklığı yaratmayı başardı.
Şimdiye kadar Windows tarafından kullanıcılarına sunulan işletim sistemleri arasında belki de en stabil olarak çalıştığı söylenen Windows 7, ön yükleme ekranı ile de dikkat çekmeyi başarmıştı. Başlat menüsü ve birçok yeniliği beraberinde getiren bu versiyon Windows 10 versiyonu sunulana kadar çok büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardı.
Windows Vista gibi kullanıcılar tarafından oldukça eleştirilen Windows 8, ön yükleme ekranında çok büyük bir değişiklik yapılmamıştı. Görülen en büyük değişiklik siyah arka planın üzerinde eski açık-mavimsi renginde yer alan logoya açılı bir görünüm kazandırılmış olmasıydı. Windows 8’den sonra yayınlanan Windows 8.1 versiyonu da aynı ön yükleme ekranı ile bizleri karşılıyordu.
Microsoft, son olarak kullanıcılarına sunduğu Windows 10 versiyonu ile büyük köklü değişikliklere imza atarak bundan sonra geliştireceği yenilikler için merak uyandırmaya devam ediyor. Fakat Windows 10 sürümünde bizleri karşılayan ön yükleme ekranında yeni bir işletim sistemi olduğunun havası ne yazık ki hissedilemiyor.