Facebook zorbalığa karşı Türkiye'de harekete geçti
Facebook, gençler ve yetişkinlerin, zorbalık davranışları ve sonuçlarıyla etkili bir şekilde baş etmelerine yardımcı olacak önemli araçlar, stratejiler ve bilgiler sunduğu Zorbalığı Önleme Merkezi’nin [www.facebook.com/safety/bullying] Türkiye için kullan
Aynı zamanda merkezde, zor konuşmaları başlatmak için ipuçları gibi, yardım etmek isteyen yetişkinlere öneriler ve hatta zorbalıkla suçlanan kişiler için bilgiler de sunuluyor.
Facebook, insanların zorbalıkla karşılaştıklarında ne yapabileceklerini bilmeleri ve zorbalığın yaşanmasını engellemeye yönelik en faydalı bilgilere ulaşabilmesi adına Türkiye’de yerel emniyet ortağı olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile kapsamlı bir çalışma yürüttü ve merkezdeki içeriğin Türkiye’deki gençlere, ebeveynlere ve eğitimcilere uygun olmasını sağlamak amacıyla kendilerinden değerli geribildirimler aldı.
Facebook EMEA Bölgesi Güvenlik Politikaları Müdürü Julie de Bailliencourt konuyla ilgili şunları söyledi: “Zorbalığı Önleme Merkezi, hizmetimizi kullanan insanlara - özellikle gençlere – koruyucu önlemler sunmak konusunda attığımız adımların bir parçası. Zorbalığı Önleme Merkezi ile ihtiyaçları olduğunda bu tarz bilgileri bir tık kadar yakınlarına getirerek, gençlerin hem çevrimiçi, hem de çevrimdışı dünyada karşılaştıkları zorbalık durumlarını daha etkin yönetmelerini ve bu anlaşmazlıkları çözmek için ihtiyaçları olan desteği sağlamayı umuyoruz.”
Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem ise, “Zaman zaman gerek günlük hayatımızda, gerekse çevrimiçi ortamlarda anlaşmazlıklarla karşılaşabileceğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden insanlara bu tarz davranışlara maruz kaldıklarında üstesinden gelebilmeleri için yardımcı olmak ve gerekli araçları sunmak çok önemli. Türkiye’deki ebeveynler, gençler ve eğitimciler için bu girişimi sunuyor olmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Umarım bu merkez onlar için yeni teknolojileri güvenli ve sorumlu kullanma ve bir şeyler yanlış gittiğinde ne yapmaları gerektiğini bilmeleri konusunda faydalı bir kaynak olur” dedi.
TEGV Eğitim Programları Müdürü Suat Kardaş, Facebook ile yaptıkları işbirliği ile ilgili şunları söyledi: “Çocuklar ve gençlerin tüm zorbalık türlerinden korunması mutlu, özgüvenli ve başarılı bireyler olarak yetişmeleri açısından son derece önemli. Öğretmenler, aileler ve gençler bu konuda desteklenmeye her zamankinden çok ihtiyaç duyuyorlar ve Facebook’un zorbalıkla mücadele ederken kullanılabilecek somut çözüm araçları içeren bu platformu yaratması çok değerli.” Facebook mühendisleri ve Yale Duygusal Zeka Merkezi’ndeki (Yale Center for Emotional Intelligence) ortakları tarafından oluşturulan Facebook Zorbalığı Önleme Merkezi, insanların daha iyi ve insani bir Facebook deneyimi yaşayabilmeleri için son üç yıldır yapılan öncü çalışmalarının sonucunda ortaya çıktı. Daha fazla bilgi için www.facebook.com/safety/bullying adresini ziyaret edebilirsiniz.
İnsanlara en fazla ihtiyaç duydukları anda bilgi vermek üzere tasarlanan Facebook Zorbalığı Önleme Merkezi sayesinde artık Facebook’un şikâyet bağlantıları üzerinden zorbalık şikâyetinde bulunan kişiler siteye yönlendiriliyor ve üzücü bir deneyim yaşadıklarında ne yapacakları konusunda tavsiyelere erişebiliyor.