Eksilerden zirveye tırmanan teknoloji firmaları!
Bugün hepimizin adını ezbere bildiğimiz teknoloji firmalar bulundukları konuma kolay ulaşmadılar. Yüz milyonlarca dolar zarar etmelerine rağmen, şu an zirvede bulunan teknoloji şirketlerini sizin için bir araya getirdik.
Android, 2003 yılında Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White gibi dehalar tarafından geliştirilmişti. Ne var ki Android'in ilk amacı, egemen mobil işletim sistemi olmak değil; güçlü bir fotoğraf düzenleme yazılımı olmaktı. 2004 yılında Symbian gibi mobil işletim sistemlerinin popülerliklerini yitirdiği bir yıldı. Tam da o anda Android'in yapımcıları harekete geçtiler. Basit bir uygulama olup, sürekli zarar eden Android, Google'ın desteğiyle etkileyici bir işletim sistemine dönüştü. Linux çekirdeğini kullanan açık temelli işletim sisteminin, kısa sürede mobil dünyanın en popüler işletim sistemi olacağını kimse tahmin edemezdi.
Şu anda 200 milyondan fazla aboneye sahip olan sosyal medya servisi Pİnterest'ın, 2010 yılında Tote adıyla bir e-ticaret platformu olması hedeflenmişti. Ne var ki yazılım evrim üstüne evrim geçirdi ve günümüzde popüler olan bir platform haline geldi.
Flickr, 2003 yılında, Vancouver'da Neverending isimli bir MMORPG oyununa destek olması ve görselleri düzenlenmesi için geliştirildi. Uygulama ilk zamanlarda öylesine başarısız oldu ki; Neverending'in sohbet odasından çıkarıldı. Yahoo, söz konusu şirketi 2005 yılında 25 milyon dolar karşılığında satın aldı. Uygulama artık 87 milyon kişiye hitap ediyor ve 3 milyon 500 yüz bin kişi, fotoğrafları üstündeki değişikleri Flickr'dan gerçekleştiriyor.
Groupon piyasaya sürüldüğü 2008 yılında fazlasıyla zarar eden bir şirketti. Ne var ki Groupon, kısa sürede Amerika Birleşik Devletleri'nin 150 şehrinde alışverişlere yardım eden büyük bir şirkete evrildi. Groupon, geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar gelir elde etti. 2016 yılında şirketin yüzde 5,6'lık hissesi, Çinli ünlü şirket Ali Baba tarafından satın alındı.
Instagram, temelde 2010 yılında iOS ve Android platformuna dağıtılan ve Fourth Square'i taklit eden bir uyglamaydı. Bununla birlikte Instagram, dahi ekibinin sağladığı yenilikleri ile dünyanın en popüler paylaşım servislerinden biri ünvanına kavuştu.
Nokia, iki kez yeniden doğdu. Finlandiyalı telefon devi dünyanın en çok satılan telefonlarını üretmeden önce basit bir odunculuk ve matbaa gibi alanlarda faaliyet gösteren bir şirketti. Maalesef bir dönemin en büyük telefon üreticisi olan dev firma, Apple ve Google'ın telefonları karşısında eriyip gitti. Ne var ki 2015 yılında HMD Global'ın desteğiyle yeniden doğdu ve piyasaya sürdüğü modeller pek çok kullanıcının gözdesi oldu.
Paypal, 2000'li yılların başlangıcında Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk tarafından geliştirildi. 2001 yılında Elon Musk, banka borçları nedeniyle şirketi elden çıkarmaya karar verdi. Musk bu konuda ciddi bir pişmanlık duyacaktı zira uygulama, 2002 yılında 1 milyar 500 milyon dolar karşılığında eBay'e satıldı.
Rovio, Angry Birds'ten önce 50'den fazla oyun geliştirdi (bunlar arasında Boing Voyage - N-Gage (2008), Bounce Evolution - Nokia N900 (2009), Bounce Tales - Java ME (2008), Bounce Touch - Java ME (2008), Burger Rush - Java ME (2008), Burnout - Java ME (2007), Collapse Chaos - Java ME (2008), Cyber Blood - Java ME (2006), Darkest Fear - Java ME (2005), iOS (2009), Darkest Fear 2: Grim Oak - Java ME (2006), Darkest Fear 3: Nightmare - Java ME (2006), Desert Sniper - Java ME (2006), Dragon & Jade - Java ME (2007), Formula GP Racing - Java ME (2005), Gem Drop Deluxe - Java ME (2008)Marine Sniper - Java ME (2007) veSpace Impact: Meteor Shield - Nokia N97 (2010) gibi yapımlar bulunuyor) ancak istediği başarıyı elde edemedi. Angry Birds ise mobil oyun tarihinin en popüler oyunları arasına adını yazdırdı ve firmanın değerini milyarlarca dolara taşıdı. Finlandiyalı şirketin 2007 yılı son çeyrek rakamlarına göre değeri 190 milyar euro seviyesinde.
İnanması zor ama şu anda, açık ara "dünyanın en popüler sosyal medya servisi" eskiden züğürtlüğü ile dikkat çekiyordu. Twitter, 2006 yılında Odeo isimli şirketin önemsiz yan firmasıydı. 2007 ve 2008 aralığında çeşitli alımlar gerçekleştirildi. Şu anda Twitter'ın yaklaşık 350 milyon üyesi bulunuyor. Firmanın yıılık geliri ise 35 milyar dolar seviyesinde.
Dünyanın bir numaralı video paylaşım sitesi YouTube'un geçmişi fazlasıyla komik. Site daha önceleri bir randevu sitesi konumundaydı ve "Tune In Hook Up" ismini taşıyordu. İyi ki geliştiriciler bu isim ve formattan kısa süre içinde vazgeçtiler. Google tarafından satın alınan YouTube'un içerikleri günde 1 milyar saatten fazla izleniyor. Alexa internet endeksine göre YouTube, dünya çapında ikinci sırada.