Efsane usta isim Hulusi Kentmen'e özel doodle!
Dünyanın en büyük yazılım devi Google, Yeşilçam'ın usta isimlerden Hulusi Kentmen için özel bir doodle hazırladı.
1998’den itibaren önemli olaylar, sanatçılar ve tatil günleri gibi tüm insanlık için önem arz eden durumları doodle yaparak güzel bir şekilde hatırlamamıza olanak sağlayan Google, bu sefer de Türk sinema dünyası denince akla ilk gelen isimlerden Hulusi Kentmen için özel bir doodle hazırladı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak amacıyla doodle hazırlayan Google, şimdi de Yeşilçam’ın efsane ismi Hulusi Kentmen‘i andı. Tabii arama motoru devine girer girmez Kentmen ile karşılaşanlar büyük şaşkınlık yaşadı ve usta oyuncunun hayatını araştırmaya başladı. Yeşilçam'ın usta ismi kimdir, biraz yakından tanıyalım.
Usta isim Hulusi Kentmen kimdir?
1912’de İstanbul’da doğdu. İzmit Körfezi’nde büyüdü. Akçakoca İlkokulunun tiyatro salonunda ilk sanat denemelerini yaptı. Deniz Kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldı. Astsubaylık görevi 1961 yılında sona erdi. Üstlerinin hoşgörüsüyle askerlik mesleğini sona erdirene kadar sanat icra etti. Halkevleri’nde tiyatroya başladı. Burhan Tepsi tarafından keşfedildi. Bilinen ilk oyunlarını, Rahmi Dilligil tarafından kurulan Ses Tiyatrosu’nda oynadı. Halkevi’nde Reşit Baran’ın yönettiği Hisse-i Şaiya oyunuyla profesyonel olan Kentmen, 1942’de Sürtük filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.
İlk ciddi rolünü Ferdi Tayfur’un Senede Bir Gün adlı filmiyle oynadı. Sinemaya başladıktan sonra da zaman zaman tiyatro oyunlarında sahne aldı. Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Çatallı Köy oyununda rol aldıktan sonra 1965 yılında bu oyunu, oyuna konu olan köyde (Afyon’un Emirdağ ilçesinin Çatallı köyünde) Hüseyin Baradan, Şahin Tek ve diğer oyuncularla birlikte sahneledi. Kurduğu Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu ile çeşitli oyunları sahneye koydu, turneye çıktı. Bazı televizyon reklamlarında rol aldı.
Tatlı-sert ve babacan tarzı ile çoğu filmlerinde baba, komiser, bahçıvan, hâkim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi adıyla oynadı. Karakter oyuncusu olarak simgeleşti. Sinemada bıraktığı etkiyle halk arasında, babacan, tatlı-sert erkek karakterini ifade etmek üzere “Hulusi Kentmen gibi” deyişi yerleşti.
Birçok filminde, Kentmen’i, Kemal Ergüvenç, bazı filmlerinde ise Rıza Tüzün seslendirdi. Kentmen, 1942-1988 yılları arasında 500’e yakın filmde rol aldı. Türk sinemasında bir klasik olan oyuncu 81 yaşında 20 Aralık 1993’te böbrek yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi.