Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar
Çocuğunuzun internet ortamında ne yaptığının, kimlerle görüştüğünün kontrolü için, çocuğunuzun Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesapları varsa, siz de mutlaka birer tane açın.
Çocuğunuzun internet ortamında ne yaptığının, kimlerle görüştüğünün kontrolü için, çocuğunuzun Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesapları varsa, siz de mutlaka birer tane açın.
Bilgisayarda belirlenen aralıklarla ekran görüntüsünü kaydeden koruma programları kullanın. Bu tip programlar çocukların bilgisayar başında ne yaptığını saniye saniye kaydedeceğinden içiniz rahat olur.
Çocuğunuz İngilizce küfretmeye başladıysa dikkat edin. Bu küfürler oyunlarda geçiyor olabilir. Bu tip oyunlardan çocuklarınızı uzaklaştırarak sorunu en başından çözebilirsiniz.
İnternet filtre uygulamaları da tercih edilebilir. Bu tip programlar sayesinde çocuğunuzu istemediğiniz sitelerden koruyabilirsiniz.
Antivirüs yazılımı mutlaka bulundurun. Gelişigüzel internet sitelerine girme potansiyeli yüksek olan çocukların bilgisayara virüs bulaştırması mümkün olduğundan bu tip uygulamalar hayati önem taşıyor.
Gerçekten gerekmiyorsa geç saatlerde çocuğunuzun bilgisayar kullanmasına müsaade etmeyin.
Çocuğunuzla açık ve olumlu bir iletişimi teşvik etmek için asla çok erken değildir. Çocuklarınızla bilgisayarlar hakkında konuşmak, sorularına ve merak ettikleri konular karşısında açık olmak iyi bir fikirdir.
Çocuklarınızın çevrimiçi tanıştıkları insanlarla gerçek isimleri, adresleri, telefon numaraları veya parolaları gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda ısrarcı olun.
Bir site çocukları web içeriklerini kişiselleştirmek amacıyla isimlerini vermeye teşvik ediyorsa, çocuklarınızın kişisel bilgilerini açığa vurmayan çevrimiçi rumuzlar oluşturmalarına yardımcı olun.
Çocuklarınıza sizden izin almadan program, müzik veya dosya indirmemelerini öğretin. Dosya paylaşımı veya web üzerinden metin, resim veya sanat eseri edinilmesi telif hakkı kanunlarını ihlal edebilir ve yasa dışı olabilir.
Bu yaşlardaki çocuklarınızla çevrimiçi yetişkin içerikleri ve pornografi hakkında konuşun, çocuklarınızı sağlık ve cinsellikle ilgili olumlu sitelere yönlendirin.
Onlu yaşlardaki çocuklarınızın sipariş vermek, ürün satın almak veya satmak dahil, çevrimiçi finansal işlemler yapmadan önce size danıştıklarından emin olun.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Aile ve internet’ kitabında, çocukların internet kullanımına ilişkin uyarı ve öneriler yer alıyor. İşte ebeveynlerin çocuklarının dijital hayatı için dikkat etmesi gereken önemli noktalar...
Çocuğunuzu teknolojiyle tanıştırmadan önce mutlaka ağaca tırmanmasını sağlayın, birlikte balık tutun, rüzgârda ve yağmurda yürüyün, kamp yapın, bir kuşu elle besleyin, uçurtma uçurun, böcekleri inceleyin, çamurda oynayın, ip atlayın.