Düşler Akademisi kapılarını dünyaya açtı

Türkiye Vodafone Vakfı’nın “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” vizyonuyla Haziran ayında Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam merkezi olarak faaliyete giren Düşler Akademisi Kaş, 26-30 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye’de bir ilk olan Engelsiz Müzik ve Sanat Festi

Düşler Akademisi kapılarını dünyaya açtı

Türkiye Vodafone Vakfı engellilerin hayata eşit katılımına katkıda bulunmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye Vodafone Vakfı’nın ana desteği ile Antalya’nın Kaş beldesinde Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam merkezi olarak kurulan Düşler Akademisi Kaş, 26-30 Ekim 2014 tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez düzenlenen Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Avrupa Hayat Boyu Öğrenme Akademisi (ELLA), Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Düşler Akademisi Kaş ve IBETH Eğitim ve Toplumsal Hizmetler sponsorluklarında gerçekleşen festivale Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaş Belediyesi ve Kaş Kaymakamlığı da destek verdi. Dört gün süren festival boyunca resim, heykel, drama, fotoğraf, jonglörlük atölyeleri ve konserler düzenlendi. Festivale Kaş halkı büyük ilgi gösterdi. 

1414833033_gorsel1.jpg

Engelliler engelsizlere öğretiyor

Engelli ve engelsiz bireyler arasında alışılagelmiş rol dağılımını tersine çevirmeyi ve engellilerin becerilerine yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan festival kapsamında gerçekleştirilen sanat ve spor konulu tüm atölyelerde, engelli bireyler engelsiz katılımcılara eğitmenlik yaptı. Gün boyunca düzenlenen resim, heykel, drama, fotoğraf, jonglörlük atölyeleri; ritim, vokal, dans, tiyatro, binicilik aktiviteleri ve konserler, katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Festivalin finali, Kaş Meydanı’nda Düşler Akademisi müzik grubu Social Inclusion Band’in ana sahnesiyle, Türkiye ve Almanya’dan katılan ve engelli gençlerden oluşan tüm müzik gruplarının yer aldığı özel bir gece ile yapıldı. Türkiye’den Social Inclusion Band’in yanı sıra Tomurcuk Vakfı Ritim Grubu ile yerel bir akordeon grubunun sahne aldığı gecede, Almanya’dan Saitenwind ve Ibees grupları da performanslarıyla izleyenlere coşkulu anlar yaşattı.

1414833073_gorsel2.jpg

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

“Vodafone Türkiye olarak engelli olmanın, insan olma halinin doğal bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bu konuda devletin ve sivil toplum örgütlerinin desteği ve işbirliğine büyük önem veriyoruz. Düşler Akademisi bu yaklaşımla hayata geçirilmiş ve sürdürülen bir projedir. Düşler Akademisi Kaş ise bu seneki sosyal yatırımlarımız arasında öncelikli yere sahip. Düşler Akademisi Ataşehir tesisiyle İstanbul ve başka illerden pek çok katılımcıya ulaşıyorduk, ulaşmaya da devam edeceğiz. Kaş merkezi ile birlikte sadece tüm Türkiye genelindeki engelli bireylere doğa dostu bir ortam sunmakla kalmadık dünyanın diğer ucundan engelli gençlerimize de kucak açtık. Engelli bireyler, Düşler Akademisi Kaş’ta Akdeniz coğrafyasının sağladığı tüm doğal aktivitelerden faydalanabiliyorlar. Sosyal ve sanat eğitimlerinin dışında, su sporlarından ekolojik tarıma, çok geniş yelpazede faaliyetlerle kendilerini geliştirebiliyorlar. Bu kapsamda, Düşler Akademisi Kaş’ın Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali için ideal bir ortam sunduğuna inanıyor, festivalin uzun ömürlü olmasını temenni ediyoruz.”

1414833095_gorsel3.jpg

AYDER Başkanı Ercan Tutal şöyle konuştu:

“Dünyada ve Türkiye’de engellilik sorununun çözüme ulaştırılabilmesi için imece usulü çalışılması; devlet, özel sektör ve sivil toplumun işbirliği yapması gerekiyor. Düşler Akademisi’ni isteyen herkesin sanat yapabileceği, sanatçılardan sanat eğitimi alabileceği alternatif bir platform olarak oluşturduk. Türkiye’de başlayan çalışmalarımızın başarısı yelpazeyi Avrupa’ya kadar genişletti. Düşler Akademisi’ni tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayacak açılımı Kaş’ta başlattık. Herkesin rahatça ve özgürce girebilmesi için Düşler Akademisi Kaş’ın girişine özellikle kapı koymadık. Bugün de Türkiye’de bir ilk olan bu festival aracılığıyla kapılarımızı dünyanın dört bir yanından engelli gençlere açmış olmanın ve onlarla beraber neler yapabileceğimizi göstermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl daha büyük katılımlı bir etkinlik hedefliyoruz. İlerleyen dönemde ise festivale başka ülkelerde ev sahipliği yaparak konsepti uluslararası bir boyuta taşıyabileceğiz. Türkiye’de engelsiz yaşam mümkün, ancak, bunu birlik olarak gerçekleştirebiliriz. Bu birliğin çok güzel bir örneğini oluşturduğumuza inanıyorum.”