Dur YOLCU! ... bastığın bu topraklar bir devrin battığı yerdir!

Çanakkale Zaferinin 97. Yıldönümünde ŞEHİTLERİMİZİ rahmetle anıyoruz!

Dur YOLCU! ... bastığın bu topraklar bir devrin battığı yerdir!
İSTANBUL - NTV Tarih'in, Çanakkale Savaşları'nı gün gün, saat saat Twitter üzerinden anlatacak ''Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaşı Günlüğü'' Projesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk ''tweet''i atmasıyla başladı.

Sadece Türkiye değil tüm dünya ilk defa Çanakkale muharebelerinde gün gün, saat saat ne olup bittiğini, nelerin nasıl yaşandığını öğrenecek.

1332072057_dur-yolcu.jpg

1915’te yaşanan ve tarihi değiştiren hadiseler, 274 gün boyunca, meydana geldiği saatten tam 97 yıl sonra yeniden yazılıyor.

Çanakkale cephesinde gerek Türk gerek İtilaf devletleri tarafında yaşanan gelişmeler, bir bir bugüne aktarılıyor.

Ortaya çıkacak bu büyük veritabanı, artık bütün zamanlar için, tüm insanların, karşılıksız hizmetinde olacak. Tarihe yazılan Çanakkale, bir kez daha, araştırmayla, bilgiyle, bilimle ve herkes tarafından ulaşılabilir, anlaşılabilir şekliyle belleklerde çok daha özel bir yer tutacak.


Nasıl bir proje?
“Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaş Günlüğü”
projesi, 1915’teki muharebeler sırasında cephede meydana gelen tüm olayları, tam 97 yıl sonra, gerçekleştiği saatte izleyicilere sunmayı amaçlıyor. Adeta zaman tüneliyle 1915 yılına, Gelibolu Yarımadası’nın üzerine giden NTV Tarih, tanıkların gördüğü ve anlattığı tüm hadiseleri anında bugüne aktaracak. Bu gelişmeler, hem Türk, hem İtilaf Devletleri tarafındaki tüm hadiseleri kapsayacak.

Nerede ve nasıl gerçekleşecek?
Proje esas olarak Twitter üzerinde twitter.com/Canakkale_Canli

ve twitter.com/Gallipoli_Live sayfalarında eşzamanlı Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleşecek.

1332071934_18-mart-icin-anlamli-konser1331646389.jpg

Ne zaman, nasıl başladı?
Proje, Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Çanakkale savaşları acılardan ders alınarak barışa ulaşmanın güzel bir örneği. Şehitlerimizin ruhu şad olsun'' mesajıyla saat 11.00'de başladı.

Ne kadar sürecek?
Proje, 9 Ocak 2013 tarihinde, İngilizlerin Gelibolu’yu terkettiği, Çanakkale cephesinde kesin zaferin kazanıldığı günün 97. yıldönümüne kadar, yani toplam 274 gün sürecek.

Nasıl izlenecek, yorumlanacak?
Twitter üzerinden Türkçe ve İngilizce izlenecek. Twitter’in mantığı gereği, olaylar o an meydana geldiği ve dışardan görüldüğü şekliyle, 140 karakteri geçmeyecek şekilde nakledilecek. Dışardan görülmeyen, karargahlarda, komuta merkezlerinde ve diplomatik çevrelerde gelişen hadiseler, her günün sonunda, cephedeki gelişmelerle birlikte ele alınarak ayrı bir web sitesinde değerlendirilecek. Takipçiler, hadiselerle ilgili yorum ve görüşlerini yine anında tweet’leyerek bize ulaştırabilecek. Bunlar arasında kayda değer olanlara cevap verilecek.

Web sitesinde neler olacak?
ntvtarih.com.tr/canakkale adresinde, projeyle birlikte 18 Mart 2013 tarihinde de yeni bir site Türkçe ve İngilizce olarak faaliyete geçecek. Burada, baştan beri yer alacak tüm tweet’ler izlenebileceği gibi, bunlar bir zaman çizelgesinde (time-line) ay ay, gün gün ve saat saat olarak takipçilere sunulacak. Ayrıca kimi hadiselerin fotoğrafları, meydana geldikleri coğrafyadaki konumlarını gösteren haritalar ve GPS koordinatları da yer alabilecek.

1332071708_sehitler-gunu3.jpg

Kimler, nasıl çalışacak?
Proje araştırma ekibi, Çanakkale muharebeleri üzerine harp tarihi uzmanlarından Şahin Aldoğan ve Bill Sellars’dan oluşuyor. Bu zorlu araştırma sürecinde, sadece yerli ve yabancı resmî, gayrıresmî tarihlerde yer alan olaylar ve onların meydana geldiği saatler teyit edilip karşılaştırılmayacak; aynı zamanda yayımlanmış tüm yerli ve yabancı günlük ve hatıralar da tek tek elden geçirilecek Onlardan gelen bilgiler, NTV Tarih Yayın Yönetmeni ve Çanakkale muharebeleri askerî tarih uzmanı Gürsel Göncü tarafından yayına hazır hale getirilecek.

Ne işe yarayacak?
274 gün boyunca saat saat verilecek tüm olaylar, Çanakkale muharebelerine ilişkin şimdiye kadar dünyada biraraya getirilmemiş bir veri tabanı oluşturacak. İlköğretim öğrencilerinden üniversite mensuplarına, tarihçilerden araştırmacılara, kurumlardan bireylere kadar, yerli yabancı herkes için, olağanüstü, yeni ve heyecan verici bir kaynak ve bellek oluşacak.