Dünya'nın kuzeni, gezegen Kepler-452b ile tanışın
NASA geçtiğimiz gün, 23.07.2015 saat 19:00'da çok önemli bir açıklama yapacağını belirtmişti. Bu açıklama sonucunda Dünya ile benzer özelliklerde olan ve yaşamın oldukça mümkün olduğu düşünülen Kepler-452b'nin keşfinden bahsedildi. Ve gezegen "Dünya'nın b
Dünyamız Güneş'in etrafında 365 günde dönerken, Kepler-452b, 380-386 günde yörüngesini tamamlıyor. Yani Dünya'nın sahip olduğundan biraz daha büyük bir yörüngesi var. Ancak fark çok az hatta neredeyse aynı denebilir.
Kepler-452b yaklaşık olarak Dünya'nın 1,6 katı büyüklüğünde. Bu nedenle Dünya'nın büyük kuzeni olarak nitelendiriliyor. 1,6 kat göz önüne alındığında çok da büyük bir fark sayılmaz. Hatta büyüklüğü ile Dünya'ya benzeyen sayılı gezegenler arasında yer alabilir Kepler-452b.
Kepler-452b'nin yıldızı 6 milyar yaşında, bizim güneşimiz ise ~4,6 milyar yaş civarında. Bu da demek oluyor ki, Kepler-452b'de yaşamın oluşması için gerekli mineraller var ise; Dünya'nın üzerinde yaşam başlaması için gereken vakitten daha fazla vakti vardı.
Gezegen Dünya'dan 1400 ışık yılı uzaklıkta. Ne yazık ki gezegen oldukça uzağımızda. Yani üzerinde olası bir hayat bulunması söz konusu olsa bile, onlara ulaşmamız şimdilik imkansız.
Kepler-452b, Dünya'dan daha büyük olduğu için yüzeyindeki yerçekimi neredeyse Dünya'nınkinin 2 katı. Ayrıca Kepler-452b'nin yüzeyinde Dünya'ya göre daha aktif volkanlar olduğu tahmin ediliyor ve yüzeyinin kayalıklı olduğu düşünülüyor. Ancak bu yerçekimi yaşanılamayacak seviyede değil.
Tüm bu özellikler göz önüne alındığında Kepler-452b'de yaşam olma ihtimali oldukça yüksek. Hatta kimilerine bulunduğu şartlara ve konuma bakılınca Dünya'da yaşam olma ihtimalinden bile oldukça yüksek. Ancak gidilmesi için 1400 ışık yılı mesafenin katedilmesi gerekmekte. Bu da şu anda oldukça imkansız görünüyor ve Interstellar filmini akıllara getiriyor.
Bulunan gezegen Kepler-452b, Güneş'e benzeyen ve bir G-Star olan sarı bir yıldızın yörüngesinde.