Dünyanın kaderini değiştirecek buluşlar!
Dünyanın kaderini değiştirecek buluşları sizler için bir araya getirdik.
İnsanoğlunun doyumsuz bir varlık olduğu gerçek. Her zaman daha fazlasını isteriz. Böyle giderse milyar yaşındaki gezegeni, birkaç yüz yılda yiyip bitireceğimizin geç de olsa farkına varıyoruz.
Elektriğe sahip olmayan bir çok fakir yerleşim alanlarında yiyecekleri muhafaza etmek büyük bir sorun. Zaten kısıtlı olan yiyeceklerin buzdolabının olmaması sebebiyle kısa sürede bozulması yiyecek sıkıntısını daha da artırmaktadır.
Nijeryalı Muhammed Bah Abba adlı kişi geliştirdiği çömlek buzdolabı bu sorunu büyük ölçüde çözmeyi başardı.
Geniş bir kabın içine kısmen ufak bir kap yerleştiriliyor, daha sonra aradaki boşluğa ıslak kum konuyor. Kapların üstü de ıslak kumaş parçasıyla örtülüyor. Buharlaşan su ısıyı da beraberinde götürüyor ve böylece yüzey ısısı düşmüş oluyor.
Ve iki tane çömleğin iç içe geçmesi ile icat ettiği elektriğe ihtiyacı olmayan çömlek buzdolabı yiyeceklerin uzun süre saklanabilmeyi sağlıyor. Böyle bir kabın içinde domates ve biber 3 hafta, diğer sebzeler 4 haftaya kadar saklanabiliyor.
Tekerlek bidon özellikle afrika taşıma suyu ile hayatta kalmaya çalışanlar için yaratıcı bir icat.
Afrika'da su şebekesinin olmadığı bu bölgelerde 5 kişinin getirebileceği suyu daha sağlıklı bir şekilde taşımaya yönelik.
Filipinler'de içine sadece su ve çamaşır suyu konulan plastik şişelerle evlerin aydınlatılması sağlanıyor. Önce plastik şişeler tavanlara yerleştiriliyor, ardından içlerine su ve çamaşır suyu karışımı dolduruluyor. Bir girişimci tarafından insanlığın yararına sunulan buluşta güneş ışığı açılan delikten dikey olarak içeriye giriyor ve 360 derece yansıyarak bulunduğu ortamı aydınlatıyor.
Su üreten billboard. Peru Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri havadaki nemi çekerek temiz içme suyu oluşturan billboardlar üretti. Sistem havadaki nemi emen bir hazne ile başlıyor. Daha sonra içeriye giren hava klimalar sayesinde suya dönüştürülüyor. Dönüştürülen su da karbon filtrelerden geçerek depoya aktarılıyor.
Yer çekimi lambası: Bu lambanın yanması için gaz, pil ya da elektrik gerekmiyor. Işık vermek için yerçekimi gücünü kullanıyor. İpinin ucuna asılan ağırlık torbası yerçekimiyle aşağı doğru inerken ürettiği enerjiyle çalışıyor. Ağırlığın 3 saniyelik bir inişiyle 30 dakika ışık veriyor.
Derecesi ayarlanabilen gözlük: Gözlük içinde kristal sıvı bulunan camı sayesinde, göze gelen ışığın nasıl kırılmasını ayarlayan ve otomatik odak ayarlama kabiliyetine sahip.
Muazzam mimari yapılarıyla bilinen Çin, çölleşmeyi engellemek için tıpkı Moğol akınlarını durdurmak için inşa edilmiş Çin Seddi gibi bir set yapılmakta. Bugün itibariyle çiftçileri belirtilen bölgelere ağaç dikmeye yönlendiren eden para teşvikleri ve havadan tohumlama aracılığıyla 66 milyardan fazla ağaç dikilmiş durumda.
1978 yılında Çin hükümeti yeşil alanların çölleşmesini engellemek amacıyla kuzeydeki çöl bölgesini çevreleyen Rüzgar Perdesi Projesi'ni başlattı. Yeşil Çin Seddi olarak da bilinen proje kapsamında 4 bin 500 kilometre uzunluğundaki çöl çevresine 100 milyar ağacın ekilmesi planlanmıştı.
Su ayırma sistemi: Güneş panelleri, doğal olarak güneş battıktan sonra elektrik üretemiyor. Nocera isimli bir bilim insanı ise buna çözüm olarak bir icat geliştirdi.
Nocera, suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen elde edilmesini sağlayan ucuz bir yöntem geliştirdi. Bir yakıt hücresinde enerji üretebilmek için oksijen ve hidrojenin kullanılabildiğini belirten Nocera, buluşunun çığır açıcı olduğunu düşünüyor.
Yosun yakıtı: Tüm bitkiler gibi, yosunlar da güneş ışınlarını ve karbondioksiti emer. Aynı zamanda, dizel ve jet yakıtı olarak rafine edilebilen petrol üretir. Bilim insanları, genetiği değiştirilen yosunlar üreterek gelecekte petrol sıkıntısını aşabilecekleri görüşünde.
Yosun ayrıca, mısır gibi biyo yakıt sağlayan ürünlere göre de daha avantajlı. Kuru toprakta ve tuzlu suda yetişebilen yosunlar, şimdiden yosun çiftliklerinden petrol elde etmeyi amaçlayan 100'den fazla şirketin ilgisini çekmiş durumda.
Hortum enerjisi: Elbette rüzgar tribünleri enerji üretiyor. Ancak bir de bir hortumun yarattığı rüzgarı yakalayan bir rüzgar tribününün ne kadar hızlı döneceğini düşünün.
Girdap motoru gibi alternatif enerji santrallerinin ardında yatan fikir de bu. Bu motorlar sayesinde bir bacanın içinde yükselen ısı kullanılarak yapay bir hortum oluşturulacak. Bu hortumun rüzgarı bacanın duvarlarının içine yerleştirilen ve bir mile bağlanan tribünleri döndürecek.
Dünyaya su enjekte etmek: Eğer bu icat geliştirilir ise yeraltı kaynaklarından dünyaya su enjekte edebilecek ve sınırsız su kaynaklarına sahip olabileceğiz.