Dünyanın en yüksek dağı Everest hakkında hiç bilmediğiniz 9 ilginç madde!
2 İnsan 21 Tırmanış Gerçekleştirebildi: Bugüne kadar Everest'in zirvesine en çok çıkış yapabilen iki insan var. İkisi de 21'er kere çıktı. Bu yüksek övgüyü hakeden iki dağcı ise Apa Sherpa ve Phurba Tashi.
2 İnsan 21 Tırmanış Gerçekleştirebildi: Bugüne kadar Everest'in zirvesine en çok çıkış yapabilen iki insan var. İkisi de 21'er kere çıktı. Bu yüksek övgüyü hakeden iki dağcı ise Apa Sherpa ve Phurba Tashi.
450 Milyon Yıllık Tarih!: Aslında Himalayalar 60 milyon bir geçmişe sahip. Fakat Everest Dağı'nın ayrı bir özelliği , henüz Himalayalar şekillenmeden önce dahi varolması. Tarihçiler bu tepenin 450 milyon yıldan beri varolduğunu öne sürüyor!
Yükseklik Karmaşası: Everest'in dünya üzerindeki en yüksek tepe olduğu çok açık. Ama kaç metre yüksekte olduğu bir muamma. Çünkü bu sizin durduğunuz yere göre değişiyor. Mesela Çin sınırı, 8.844 metre olarak ölçülürken, Nepal bu yüksekliği 8.848 metre olarak açıklıyor.
Gittikçe Uzuyor Olabilir Mi? Çin ve Nepal'in iddia ettiği ölçümler bugün de gerçekliğini koruyor mu? Bu soru da bir muamma olarak karşımıza çıkıyor çünkü bilimadamları Everest'in her geçen yıl 4 milimetre yükseldiğine dair bulguları açıkladı. Yaptıkları hesaba göre şu anki gerçek uzunluk 8.850 metre. Yani Çin'e göre yine daha kısa.
Çok Çeşitli İsimlere Sahip: Biz Everest diye biliyor olsak da bu dağ, Tibet dilinde Chomolungma, Nepal dilinde Sagarmatha olarak biliniyor. Everest ismini koyan, Andrew Vaugh isminde İngiliz bir dağcı.
Dağın Tepesinde Trafik Çilesi: Her ne kadar Everest'e tırmanmak hem zor hem de maddi anlamda ciddi bir para gerektiren spor olsa da her yıl bunu deneyen çok sayıda insan var. 2012 yılının bir gününde, tam 234 kişi tepeye aynı anda çıkmayı başardı. 4'ü sonradan hayatını kaybetti. Yani yolda başka dağcılara rastlamak çok olası.
Dünyanın En Kirli Dağı: Hayır mecazi anlamda değil. Gerçekten de bu dağ aslında çok kirli! Her sezon yaklaşık 50 ton çöp maalesef dağcılar tarafından dağda bırakılıyor.
Dağ Örümcekleri: Dünyanın bu en yüksek tepesinde bile örümceklerden kaçınmak mümkün değil. Euophrys omnisuperstes örümcekleri aynı zamanda Himalaya'nın Zıplayan Örümceği olarak da biliniyor ve tepeye çıktıkça karşılaşabiliyorsunuz. Küçücük ama o yükseklikte burnunuzun dibine zıplarsa ne yaparsınız bilemiyoruz!