Dünyanın en tehlikeli askeri timleri
SSG – PakistanPakistan Özel Kuvvetler Birimi. İngiliz SAS ve ABD özel kuvvetlerini örnek alarak 1956'da kurulan birimin kaç kişiden oluştuğu sır gibi saklanıyor.
SSG – Pakistan Pakistan Özel Kuvvetler Birimi. İngiliz SAS ve ABD özel kuvvetlerini örnek alarak 1956'da kurulan birimin kaç kişiden oluştuğu sır gibi saklanıyor.
Soğuk savaş döneminde ABD ile birlikte mücadele eden SSG, yerel terörist olaylara müdahale ediyor. Büyüklüğünün 10 tabur (8000 ila 9000 kişi) olduğu tahmin ediliyor.
Sayeret Matkal – İsrail İsrail özel kuvvetler birliği israil toprakları dışında keşif, terörle mücadele, rehine kurtarma konularında uzmanlaşmıştır.
1957 yılında kurulan birlik için gerekli olan en önemli kriterler yüksek fiziksel ve zihinsel özelliklerdir.
EKO-Cobra - Avusturya Avusturya özel hareket birimi 1972 Münih Olimpiyatları'nda meydana gelen İsrailli sporcuların rehin alınması olayından sonra kuruldu.
450 kişilik bir kuvvet olan tim yakın dövüş, keskin nişancılık, taktik ve saldırı eğitimi gibi psikolojik ve fiziksel eğitimlerden geçiriliyor.
Delta Force - ABD Terörle mücadele alanında uzmanlaşan Delta Force ekibi ABD'nin en özel birliklerinden birisidir. 1977 yılında kurulan ekip Yeşil Bereliler veya Rangers gibi isimler almaktadır. Birleşmiş Devletler'in iki birincil anti-terörist biriminden biridir.
Delta Force'un birincil görevi anti-terörizm, isyan karşıtlığı ve ulusal arabuluculuk operasyonlarıdır, buna rağmen birçok gizli görevleri üstlenen fazlasıyla esnek bir teşkilattır, bu gizli görevler dahilinde rehine kurtarmak, baskın yapmak ve gizli düşman güçlerini ortadan kaldırmak bulunmaktadır
JTF2 - Kanada 1993 yılında bir kaç yüz kişilik bir ekipken 2001'de 11 Eylül saldırılarından sonra genişletilmiş ve eleman sayısı arttırılmıştır.
Irak'ta rehine kurtarma, Bosna'da Sırp keskin nişancıları avlama gibi bir çok operasyona katılmışlardır. 600 personele sahiptir.
Bordo Bereliler - Türkiye Özel Kuvvetler Komutanlığı ya da halk arasındaki adıyla Bordo Bereliler ve eski adıyla Özel Harp Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir.
1992 yılında Tugay seviyesinde kurulmuş ve daha sonra tümen, ardından 2006 Yüksek Askeri Şura kararı ile Kolordu, 2010 Yüksek Askeri Şura kararı ile tekrar Tümen ve 2011 Yüksek Askeri Şura kararı ile tekrar Kolordu seviyesine getirilmiştir. 2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.
Hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yaparlar. Söz konusu birlik, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK), doğrudan Özel Kuvvetlerin emrinde görev yapmaktadır. Burada görev yapan askerler özel olarak seçilmiştir.
Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. Başta genelkurmay başkanı olmak üzere kuvvet komutanlarının ve yüksek rütbeli generallerin koruma ve güvenlik görevlerini üstlenirler. Abdullah Öcalan'ın yakalanma ve Türkiye'ye getirilmesi görevinde bulunmuşlardır. Asli görevleri; olası bir savaş durumunda halkı örgütlemek ve yetiştirmektir.
Alpha Group – Rusya Diğer adıyla "Spetsnaz" Rus (önceden Sovyet) özel kuvvetleri verilen genel addır. Rusçada "özel amaçlı birlik" anlamına gelir. Spetsnaz, Rus ordusu tarafından barış ve savaş zamanında keşif ve özel görevleri gerçekleştirmesi için kurulmuştur. Ekipmanları sıradan piyadelerden çok üstündür. Spetsnaz timleri 1979 yılında KGB'den aldıkları emirle Afganistan başkanı Hafizullah Amin'e başarılı bir suikast düzenlemişlerdir.
1978'de İngiltere'ye kaçan GRU ajanı Vladimir Rezun'a göre Spetzsnaz'ın 1970 ve 1980'li yıllarda 20 tugayı ve yine aynı kişiden alınan bilgilere ve yapılan hesaplamara göre 30.000 askeri vardı.
Shayetet 13 – İsrail İsrail Deniz Kuvvetleri'nin özel operasyon birimi. 13. Filo adına gelen Shayetet 13, 1948'de kuruldu. 3 yıllık normal İsrail askeri birimlerine göre 4,5 yıllık gönüllü katılım isteyen Shayetet 13'ün operasyonları çok gizli tutulur.
Bu birim, 1967-73 yıllarındaki Arap-İsrail savaşlarında önemli yer tuttu
Navy SEALs – ABD Navy SEAL'ın 2700 civarında üyesi olduğu tahmin ediliyor. Tüm üyeleri erkek olan SEAL'ların anlamı kara, deniz ve hava sözcüklerinin ingilizce baş harflerinin birleşmesiyle oluşuyor.
Dünyanın en zorlu eğitimi kabul edilen ve katılımcıların %90'ının tamamlayamadığı bir eğitime sahip olan Navy SEAL, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonu da gerçekleştirdi.
SAS – Büyük Britanya 1941 yılında kurulan Special Air Service (SAS), İkinci Dünya Savaşı, Malaya Tehlikesi, Endonezya-Malezya çatışmaları, Kuzey İrlanda Sorunu, Falkland Savaşı, Irak Savaşı ve Afganistan Savaşı'nda görev yapmışlardır. Ayrıca keskin nişancı ekibi vardır ve bu ekip gizli saldırılarıyla ünlüdür.
SAS komandolarını SEAL'lardan daha iyi olduğunu, SAS komandolarının MI5 ve MI6 tarafından karşı istihbarat eğitimi gördüğü kanıtlayabilir. Bu SEAL ve James Bond'un aynı pakette gelmesi gibi bir durum.
GIGN – Fransa Fransız Ulusal Jandarma Önleme Birimi 1972 Münih Olimpiyatları'nda yaşanan olaylardan sonra ortaya çıktı.
400 civarındaki elemanı ile dünyanın çeşitli bölgelerinde terörist eylemlerle mücadele ettiler.