Dünyanın en tehlikeli 25 yanardağı
Piton de la Fournaise, Reunion - Hint Okyanusu’nda bulunan Reunion’daki bu yanardağ dünyadaki en tehlikeli volkanlardan bir tanesi.
Piton de la Fournaise, Reunion - Hint Okyanusu’nda bulunan Reunion’daki bu yanardağ dünyadaki en tehlikeli volkanlardan bir tanesi.
Maelifell, İzlanda - Bir buzulun üstünde yer alan Maelifell, yemyeşil görüntüsüyle akıldaki yanardağ imajının dışına çıkıyor.
Soufrière Hills, Monteserrat - Karayipler’deki bu volkan en son 1995 senesinin Temmuz ayında aktif hale gelmiş. O günden beri Monteserrat halkının yarısı evlerini terketmiş.
St. Helens, Amerika - 1980’deki patlamaya kadar şekli yüzünden Amerika’nın Fuji’si olarak bilinen bu dağ Amerikan tarihindeki en ciddi volkanik patlamanın da sorumlusu.
Ruapehu, Yeni Zelanda - Aktif olmasına rağmen etrafında iki adet otel bulunan bu yanardağ, aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi serisinin filmlerinin bir bölümüne de ev sahipliği yapmış.
Popocatépetl, Meksika - Meksika sınırları içinde epesinde buzul olan üç dağdan biri olan Popocatépetl, uzun süren inaktivetisinden sonra en son 1990 senesinde tekrar patladı.
Katla, Hekla ve Eyjafjallajökull, İzlanda - Eyjafjallajökull yakın tarihimize damga vuran bir volkan olduğu için bu listedeki en popüler olanlardan biri. ‘Kızgın kardeşler’ olarak tanınan bu volkanlar İzlanda’daki en tehlikeli üç volkan.
Krakatoa, Endonezya - 1883’teki patlaması hala tarihin en kuvvetli patlaması olarak bilinir. Bu patlama Hiroşima’ya atılan atom bombasının şiddetinden 13 kat daha fazla olarak kaydedilmiştir.
Galeras, Kolombiya - 1993’teki patlamasında pek çok turist ve bilim insanı hayatını kaybetmiştir.
Bromo, Endonezya - Sürekli beyaz kül püskürten bu dağ Java’nın en çok ziyaret edilen merkezlerinden.
Kilimanjaro, Tanzanya - Afrika’nın en yüksek noktası olan Kilimanjaro bugüne dek pek çok sanat eserine de adını vermiştir. Bugün hala çok fazla kişi tarafından ziyaret edilir.
Mayon, Filipinler - Şekli yüzünden ‘Mükemmel Külah’ olarak adlandırılan bu dağ da aktif ve oldukça tehlikeli.
Yellowstone Caldera, Amerika - Yellos Stone Parkı’ndaki bu dağ Kuzey Amerika’da yaşayan bütün canlıları öldürebilecek kadar güçlü.
Fuji, Japonya - Her yıl yaklaşık 200.000 ziyaretçi ve tırmanışçı tarafından ziyaret edilen Fuji, dünyanın en güzel dağlarından bir tanesi.
Kilauea, Amerika - Hawaii’nin oluşumuna sebep olmuş bu dağ şu an dünyadaki en aktif volkanlardan bir tanesi.
Vesuvius, İtalya - Milattan önce 79 senesinde patlamış olan Vesuvius Pompei’yi yok etmiş. Etrafında 3 milyon insanın yaşadığı göz önünde bulundurulunca bugün en tehlikeli yanardağlar arasında gösterilmesi çok da şaşırtıcı değil.
Mauna Loa, Amerika - Büyüklüğü ve kütlesiyle dünyanın en büyük yanardağıdır.
Osorno, Şili - Şili’nin en aktif volkanlarından olan Osorno, görüntüsüyle Fuji Dağı’na benzer.
Etna, İtalya - Avrupa’daki en büyük ikinci yanardağ olan Etna, etrafındaki verimli topraklar sayesinde tarım ve hayvancılık için çok uygun bir alan yaratır.
Ojos del Salada, Şili - Dünyadaki en yüksek yanardağ olan Ojos del Salada, Arjantin ve Şili sınırındadır.
Stromboli, İtalya - 2000 senedir sürekli kül atan Stromboli’ye bu sebepten dolayı Akdeniz’in deniz feneri ismi verilmiştir.
Arenal, Kosta Rika - Oldukça rahatlatıcı ve resim gibi bir manzaranın ortasında yer alan Arenal dünyanın en tehlikeli volkanlarından biridir.
Yasur, Vanuatu - Okyanusya’da yer alan Vanuatu’daki Yasur, aktif yanardağlardan en kolay ulaşılabileni olarak bilinir.
Yanardağlar yeryüzündeki en heybetli ve en tehlikeli oluşumlardan. Verimli toprakların oluşmasına katkıda bulundukları kadar büyük çaplı yok olmaların da sebepleri olan bu görkemli dağlardan uzun zamandır hareketsiz olanlar da var, yakın zamanda patlamış olanlar da. İşte heybetleriyle insanlığı büyülerken aynı zaman da korkulu rüyaların baş kahramanı olabilecek en tehlikeli 25 yanardağ 1. Shishaldin, Amerika Alaska’da bulunan bu dağ kayak severlerin gözdesi. Yaklaşık 2000 metrelik dümdüz bir alanda kayak yapmanın keyfini sürmek isteyenlerin Shishaldin’e gitmeleri pek de az rastlanan bir şey değil.
Cotopaxi, Ekvator- Ekvator’daki en yüksek ikinci dağ olan Cotopaxi aynı zamanda ekvatoral bir buzula da ev sahipliği yapıyor.