Dünyanın en küçük uzaktan kumandalı Robotu! [Video]
Bazı bilim adamları dünyanın en küçük uzaktan kumandalı robotunu geliştirmeyi başardı. Bu robot o kadar küçük ki bir kuruşun üzerinde rahatça hareket edebiliyor.
Northwestern Üniversitesi'nden bazı araştırmacılar, dünyanın en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robotunu üretmeyi başrdı. Peekytoe yengecinden modellenmiş bu robot, sadece yarım milimetre genişliğinde ve bir kuruşun kenarına rahatça sığabiliyor.
Bu minik robot yürüyebilme, emekleyebilme, eğilebilme, bükülebilme ve hatta zıplayabilme yeteneklerine sahip. Baş araştırmacı Yonggang Huang'a göre, saniyede vücut uzunluğunun yarısı kadar bir ortalama hızda yürüyebiliyor.
Dünyanın en küçük mini robotu
Nasıl hareket ettiği, bu robotun tartışmasız en büyüleyici özelliği oluyor. Araştırmacılar, küçük elektroniklere güvenmek yerine, ısıtıldığında şekil değiştiren ve bu şekli hafızasına kaydeden bir alaşım malzemesi kullanmışlar. Hassas bir lazer kullanılarak, robotun şeklini değiştirmek için belirli kısımlarını hızla ısıtabiliyorlar. İnce bir cam kaplama, parçaları soğutmaya yardımcı olurken, orijinal şekline geri dönmesini de sağlıyor.
Robotun nasıl hareket ettiğine dair videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Northwestern Üniversitesi'nde malzeme bilimcisi olan John Rogers açıklamasında, "Bu yapılar çok küçük olduğu için soğuma hızı çok hızlı" dedi. Bilim adamı, robotların boyutunu küçültmenin aslında daha hızlı hareket etmelerini sağladığını da sözlerine ekliyor.
Bu robotun potansiyel kullanım durumlarına gelince, bol miktarda seçenek göze çarpıyor. Rogers, "Mikro robotları, endüstrideki küçük yapıları veya makineleri onarmak veya birleştirmek için ajanlar veya tıkanmış arterleri temizlemek, iç kanamayı durdurmak veya kanserli tümörleri ortadan kaldırmak için cerrahi asistanlar olarak kullanılma potansiyelleri var. Hepsi minimal invaziv prosedürlerde hayal edilebilir." dedi.
Çalışma şu anda deneysel aşamada, ancak daha fazla ilerleme kaydedildikçe bu durumun değişmesi bekleniyor. Araştırmacıların deney hakkındaki bulguları da buradan ulaşabileceğiniz Science Robotics dergisinde yayınlanmış.