Dünyanın en güçlü 5 silahı
Türk mühendislerinin yaklaşık 3,5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği milli piyade tüfeğinin üretimine başlandı.
Türk mühendislerinin yaklaşık 3,5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği milli piyade tüfeğinin üretimine başlandı.
Türk ordusu tarafından kullanılan G3'lerin yerini alması planlanan modern piyade tüfeği, dünya ordularının envanterinde bulunan son nesil piyade tüfeklerinin üstün özelliklerini bünyesinde topladı.
MPT-76, tasarımından itibaren tamamen yerli olan ve hiç bir ülkeden teknoloji transferi yapılmadan üretilen modern piyade tüfeğinin teknik özelliklerine de son şekli verildi.
Milli piyade tüfeğinin ağırlığı şarjörsüz 4,3 kilogram.
Mermi kapasitesi 20 adet, boyu 920 mm, namlu ömrü en az 10 bin atım olan milli piyade tüfeği, dakikada 650 atış yapabiliyor.
Hem sağ, hem de sol el ile kullanılabiliyor.
Yetkililer, milli piyade tüfeğinin, çok sayıda özelliği bünyesinde barındırdığını, çok kademeli ayarlanabilir teleskopik dipçiği bulunan tüfeğin emniyet mandalı, şarjör mandalı ve kurma kolunun hem sağ, hem de sol el ile kullanmaya uygun şekilde tasarlandığı belirtiliyor.
Silahın geri tepme ile ilgili testleri yapılmış, tutukluk testinde silah çok başarılı bulunmuş ve emsallerine göre çok az tutukluk gözlemlenmiş.
Tüfek sessiz kurma özelliği ile sahada savaşan askerlerimizin fark edilmeden ilerlemesine imkân sağlıyor.
MPT-76, 600 metre etkili menzile sahip.
Tüfek, şarjördeki son fişeğin atılmasından sonra mekanizmanın açık kalmasını ve yeni şarjör takıldığında, mekanizmayı yeniden kurmadan süratle ateş etmeye devam edilmesini sağlayan sisteme sahip.
Milli piyade tüfeği, gelişen teknolojilerin ve ihtiyaçların ışığında tasarlandı. Modüler yapısı sayesinde her türlü yenilik tüfeğe uygulanabiliyor.
Yüksek atış hassasiyeti sayesinde hedef üzerinde dağılımı çok düşük olan milli tüfeğin üzerine, gece görüş dürbünü, lazer, bomba atar gibi envanterde bulunan tüm aksesuarlar takılabiliyor.
M4 Karabina, ABD'li Colt firması tarafından geliştirilmiş M16A2 piyade tüfeğinin Karabina versiyonu.
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nin standart piyade tüfeği olan M16'dan sonra en çok kullanılan tüfektir. Türk Silahlı Kuvvetleri dahil birçok ordunun envanterinde bulunan bu silah, özel kuvvetlerin en çok tercih ettiği silahlardan.
M4 Karabina, STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanıyor.
M4 Karabina, Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır.
Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahip.
Oldukça ergonomik bir tasarıma sahip olduğu görülüyor.
Fakat tekli atışlarda atıcının fiziki gücüne ve deneyimine bağlı olarak değişse bile sert geriye vurma söz konusu olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
H&K firmasının HK 416 saldırı tüfeği M4'e rakip olarak gösteriliyor.
M4, tam otomatik, yarı otomatik ve 3'lü yarı otomatik gibi üç ayrı atış sistemine sahiptir. Ayrıca bir de kilit sistemine sahip.
Genel olarak 30 mermi alan şarjörü tam otomatik sistemde bir anda boşaltılırsa silahın kabzası biraz ısınabilir ama bu M16'daki kadar fazla olmaz.
HK416, Heckler & Koch tarafından üretilen ve M4'ü baz alarak ürettiği bir silahtır.
Heckler & Koch ürettiği silahı HKM4 olarak adlandırmak istese de Colt buna karşı çıkmış ve dava açmıştır.
Bunun üzerine Heckler & Koch silahın adını HK416 (rakip olduğu M4 ve M16'ya bir gönderme) olarak değiştirdi.
Silah tam haliyle satın alınabildiği gibi, sadece üst kısım olarak da alınabilir ve bu üst parça herhangi bir tip AR-15 alt parçayla birleştirilebiliyor.
HK416, M4 ile kıyaslandığında daha uzun atış ömrüne sahip bir namlusu bulunur. M4A1'de yaşanan aşırı ısınma problemi, barut gazlarının dipçikten değil, namludan tahliyesini sağlayan pistonlu sistem sayesinde aşıldı.
HK416, dört namlu setine sahiptir; 267 mm, 368 mm, 419 mm ve 508 mm.
Suya ya da kuma maruz kaldıktan sonra ateş edebilir ve Heckler&Koch tarafından yapılan testlere göre çamura gömüldükten sonra bile ateş edebiliyor.
Silaha sahip olduğu MIL-STD-1913 Picatinny Rail'leri sayesinde istenilen her türlü namlu altı bomba atarları takılabiliyor.
Silahın ayrıca HK417 adlı 7.62x51mm NATO mermisi kullanan bir versiyonu da bulunuyor.
Türkiye tarafından da kullanılıyor.
FN SCAR FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre (örneğin silahların farklı kalibrelerde mermi kullanabilmesi, özelliklede 5.56 NATO'dan daha güçlü olan 7.62 NATO) birinci gelerek SCAR ismini alıyor.
SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir(SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanıyor.
İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir(SCAR-Heavy-Ağır).
İki tüfeğin de CQC (yakın mesafe çatışma) ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunuyor.
Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacak.
SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli bulunmuyor.
FN SCAR'ın tasarımında FN FNC'den birçok özellik alınsa da, silahın bazı parçaları ve mekanizması, toz ve ince kumdan çok daha az etkilenen AK-47'den kopyalanmış.
SCAR, her türlü aksesuar montajına uyumlu 4 adet (Üst, alt ve yanlar) Picatinny kızaklarına sahip.
Silaha hareket kazandırabilmek için, polimerden üretilmiş dipçik yanlara katlanabilir. SCAR'a EGLM model 40 mm bomba atar monte edilebiliyor.
AK-12, AK-74M'nin gelecek zamanda Rus Silahlı Kuvvetleri'nde yerini alması için tasarlanmış, genel amaçlı standart piyade silahı olacak şekilde dizayn edilmiş bir saldırı tüfeği.
Silahın, geliştirilmesine ilk olarak 2010 yılında başlanıyor.
AK-12, Eski İzhmash, günümüzde Kalashnikov Concern firması tarafından üretiliyor.
Bir AK-74M versiyonu olduğu için temel olarak 5.45x39mm Soviet mühimmatı üzerine dizayn edildi.
Modern savaş alanlarına uyum sağlayabilmesi için nerede ise bütün saldırı tüfeklerinde kullanılan picatinny rail, bu silah için de uyarlandı.
Silahın görüş arasını kapsayacak olan ana picatinny rail (iki parça halinde, büyük kısmı arka kapağın üstünde), sağ-sol ve namlu altı olmak üzere 4 tane picatinny rail uyarlandı.
Daha temiz nişan alınabilmesi için arka nişangah ön üst kapakçıktan arka kapağın arkasına taşındı.
Silahtaki en temel değişikliklerden bir diğeri de yeni tasarlanmış gövdesidir.
Bunun için selector sistemi daha küçültülüp modernize edildi.
Yeni olarak da, farklı kalıplardaki kullanıcılar için uzunluğu ayarlanabilir ve katlanabilir dipçik eklendi.
MPT-76, Türk ordusunun envanterinde bulunan 500 bin adet HK-G3 piyade tüfeğinin yerine üretilen, bütün tasarımı ve hakları MKE (Makine Kimya Endüstrisi)'ye ait olan Yerli ve Milli piyade tüfeği.
Yaklaşık 200 parçadan oluşan MPT-76'nın bütün parçaları MKE fabrikalarında üretiliyor.