Milyar dolarlık satın alımlar!
Flickr'ın en büyük rakiplerinden SmugMug'a satılmasının ardından teknoloji dünyasındaki dev alım-satımlar tekrar gündeme geldi. Bunların en önemlilerini sizin için inceledik.
İş ağı mimarisi üzerine inşa edilmiş Linkedin hizmetleri, 13 Haziran 2016'da Microsoft tarafından 26 milyar dolar gibi astromik bir rakamla satın alındı. Linkedin için iş dünyasının Facebook'u ibaresini kullanmamız mümkün. Microsoft bu hamleyle gücüne güç kattı.
ABD'nin en büyük mobil servis sağlayıcılarından Verizon, köklü arama motoru Yahoo'yu, 2017 yılında 4.6 milyar dolar karşılığında bünyesine kattı.
Microsoft, dünyanın en popüler iletişim uygulaması servislerinden Skype'ı 2011 yılında 8.5 milyar dolar karşılığında satın aldı.
Kurumların bilgi teknolojileri alt yapılarında dosyalama ve arşiv için kullandığı Autonomy, 2011 yılında teknoloji devi HP tarafından satın alındı. HP bunun için 10.6 milyar dolar para harcadı. Ne var ki bu büyük bir hataydı; hatta HP bile hatasını itiraf etti. HP, eski Autonomy yöneticilerini finansal sahtekarlıkla suçladı. Süreç sonunda pek çok üst düzey yönetici istifa etmek zorunda kaldı.
Oracle, PeopleSoft'u satın alırken zorlu zamanlar geçirdi. 1.5 yıllık uzun süreli pazarlıkların ardından; insan kaynakları ve zincir ürün yönetim sistemi Peoplesoft'un çoğunluk hissesi 2005 yılında Oracle tarafından, 10.3 milyar dolar karşılığında satın alındı.
Google, Apple'a karşı telif hakkı kozu elde edebilmek için dünyanın en köklü telefon firmalarından Motorola'yı, 2011 yılında 12.5 milyar dolar karşılığında satın aldı. Ancak, Google kısa süre içerisinde Motorola'yı Çinli teknoloji devi 2.91 milyar dolar karşılığında satma kararı aldı. Neyse ki; telif haklarının devri ve uzun süren satış süreci nedeniyle Google'ın cebinden sadece 3.5 milyar dolar çıktı,
Norton marka bilişim yazılımları ile teknoloji dünyasında saygın bir yer kazanan Symantec, veri depolama şirketi Veritas'ın çoğunluk hissesini 2005 yılında 13 milyar 500 milyon karşılığında elde etti.
Intel, İsrail temelli yonga üreticisi Mobileye NV'i 2017 yılında 15 milyar 300 milyon dolar karşılığında satın aldı. Mobileye NV, özellikle otonom araçlar için geliştirdiği çiplerle dikkat çeken bir şirketi ve Intel, sürücüsüz otomobil üretmeyi çok istiyordu.
HP'nin ikinci büyük satın alımı, 15 milyar 400 milyon karşılığında gerçekleşti. EDS(Electronic Data Systems) donanım, sunucu, bilgi transferi servisleri ve yazıcılar sunan büyük bir şirketti.
Whatsapp gerçekten 19 milyar dolar değerinde mi? Eğer sorunun muhattabı Facebook ise bu soru pek anlamlı değil. Facebook, son skandallara kadar ciddi kar elde eden bir şirketti. Satın alım 2014'de gerçekleşti. Whatsapp'ın abone sayısı ise o tarihten günümüze 800 milyon değerine ulaştı.
Japon servis sağlayıcı Softbank, İngiliz yonga üretici ARM'ı 2016'da 32 milyar 200 milyon dolar karşılığında bünyesine katarak, elini güçlendirdi.
Yine HP yine HP. Listemizde üçüncü kez yer alan HP, en büyük rakiplerin Compaq'ı 33 milyar dolar karşılığında, 2001 yılında satın aldı. Söz konusu satın-alımın maliyeti çok tartışıldı HP'nin tepesindeki isim Carly Fiorina, yönetim kurulu tarafından kovuldu.
Dell; veri depolama, bulut servisleri, bilgi güvenliği gibi servisler sunan EMC'yi, 2015 yılında 67 milyar dolar gibi akıllara durgunluk veren bir fiyat karşılığında satın aldı. Dell yönetimi bu satın-alımdan memnun gözüküyor zira yönetim kurulunda neredeyse hiçbir tartışma yaşanmadı.
Smugmug, video ve fotoğraf paylaşımı pazarında en büyük rakiplerinden Flicker'ı satın aldığını kısa süre önce resmen onayladı. Ne var ki anlaşmanın detayları hakkında bir bilgi servis edilmedi. Dolayısıyla Smugmug'un cebinden kaç milyar dolar çıktığını şimdilik bilmiyorum.