Dikkat! Evinizdeki bu teknolojiler sizi izliyor!
Apple’ın Apple TV ürününe Siri’yi eklemesi ve Microsoft’un da yeni Xbox’ın sesle yönetilecek olması gündemde. Bu durumda salonumuzdaki cihazların bizi dinleyeceği gerçeğini de kabul etmiş olacağız. Bir adım daha ötesine geçtiğimizde, hareketle kontrol için yerleştirilen kameraların bizi gözetleyeceğini de eklememiz gerekiyor.
Apple’ın Apple TV ürününe Siri’yi eklemesi ve Microsoft’un da yeni Xbox’ın sesle yönetilecek olması gündemde. Bu durumda salonumuzdaki cihazların bizi dinleyeceği gerçeğini de kabul etmiş olacağız. Bir adım daha ötesine geçtiğimizde, hareketle kontrol için yerleştirilen kameraların bizi gözetleyeceğini de eklememiz gerekiyor.
Yeterince korkutucu gelmediyse, Amerikan iletişim devi Verizon’ın dijital video kaydedici ve dijital TV yayını alıcı gibi cihazlar için aldığı bir patente bakalım: Amaç, iç mekân eylemlerini tespit ederek izleyiciye uygun reklamlar yayımlamak.
Peki bu nasıl olacak? Uydu alıcınızdaki bir kamera; sizi daima izleyerek yemek yeme, koltuğa uzanma, konuşma, temizlik yapma ve diğer fiziksel aktiviteleri takip edecek. Tespit edilen eylem buluta gönderilecek ve karşılığında o eyleme uygun reklamlarla karşılaşacaksınız.
Bir sonraki aşamada bu teknoloji, odada dolaşan hayvanları ve hatta masada duran bir nesnenin markasını bile tespit edebilir. İşin bir de ahlaki tarafı var: Örneğin, odada birisinin şiddete maruz kaldığını tespit eden cihaz, polise haber vermeli mi?
Microsoft’un Xbox birimi tarafından gerçekleştirilen yeni bir patent başvurusu, bir süredir hakkında konuştukları yeni inovasyonun detaylarını içeriyor. Bu patent, büyük televizyon ve film stüdyoları arasında popülerleşebilir. Ancak muhtemelen Xbox kullanıcılarını pek de sevindirmeyecek.
Kullanıcıyı İzleyerek İçerik Dağıtımını Düzenleme başlığıyla sunulan patent başvurusu Xbox 360 Kinect’teki gibi kamera ve sensörler kullanarak odadaki insanları gözleyen, sayan ve bazı durumlarda televizyon, film ya da diğer içerikleri izleyenleri tanıyan bir sistemi temsil ediyor. Patent başvurusunda bu teknoloji “tüketici dedektörü” olarak tanıtılıyor.
Olası bir senaryoda sistem TV programını ya da filmi odada kaç kişi izliyorsa ona göre fiyatlandırma yapıyor. Ya da kullanıcı sayısı lisansta belirtileni aşarsa kullanıcıdan ek ücret talep ediliyor
Sistem ayrıca izleyicilerin yaşını da dikkate alıyor, örneğin yetişkinler için oluşturulmuş içerikleri yalnızca yetişkin izleyicilere gösteriyor. Bu patent başvurusu yaş tayini sisteminin nasıl işleyeceğini açıklamasa da, Microsoft’un geçen sene yaptığı bir patent başvurusunda açıklanan bir sistem çeşitli sensörler kullanarak vücut ölçüleri üzerinden yaş tahmini yapıyor.
Başvuruda bulunan ve bahsetmeye değer bir diğer izleme aracı da başa monte edilen, gözlüğe benzer bir aygıt. Xbox biriminin bu ürün konsepti üzerinde çalışmalar yaptığı da kısa süre önce ortaya çıktı.
Bu hafta kamuya sunulan patent başvurusu aslında Nisan 2011’de gönderilmişti. Bu ve bunun gibi başvurular şirketin mühendis ve araştırmacılarının nelerle uğraştığının kanıtı olsa da Microsoft’un gerçekten de “tüketici dedektörü”nün Xbox’ın yeni neslinde ya da Kinect’te veya başka bir şeyde sunup sunmayacağını kesinleştirmiyor.
Teknolojiyi tanıtılsa bile kullanmaktan kaçınmanın sınırsız yolu var gibi duruyor, tabii ki teknoloji yaygınlaşıp, içerik üreticileri sistemin üzerine eğilmediği sürece. Ama kim bilir, belki bir gün maç izlemeye kaç kişi çağıracağınızın hesabını tutarsınız. Elbette bu gibi patenlerin alınması ürünlerin hemen gerçek olacağı anlamına gelmiyor ama şimdiden düşünün… Bu şirketler yok olmaya mahkûm değil. Bu teknolojiler bir gün gerçek olacak ve allanıp pullanarak bize sunulacaklar. Ne pahasına olursa olsun, böyle bir ürünü oturma odanıza sokar mısınız?
Yeni dönemde şirketler evlerimizin içini ve baktığımız her yeri gözetleyecek konuma gelebilir.
Akıllı televizyonunuzun “açıl” dediğinizde açılması ve diğer tüm komutları sesle alması şüphesiz hayatımızı kolaylaştıracak. Sesin yanı sıra, hareketlerimizle de televizyonu ve bağlı cihazları yönetmek kulağa hoş geliyor değil mi?