Dijital dünyanın markaları
The Brand Age dergisi için Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesini temsilen tüm yaş ve tüm SES gruplarında toplam 1036 kişi ile yüz yüze gerçekleştirdiği “Dijital Dünyanın Markaları Araştırması” sonuçları yayımlandı.
Artık hepimizin dijital dünyada bir kimliği, bir kişiliği, bir yaşam biçimi ve geride bıraktığı bir ayak izi mevcut. Facebook hesabımızda neyi beğenip paylaştığımız, Instagram hesabımızdan kimleri takip edip beğendiğimiz, kimleri re-tweet ettiğimiz neredeyse bizim kim olduğumuzu ortaya koyuyor. Alışverişimizi, tercihlerimizi, yaşam biçimimizi, ilişkilerimizi, izlediklerimizi, sohbetlerimizi ve dünya görüşümüzü dijital platformda belirliyoruz ve herkesle anında paylaşıyoruz. Tüm bu hareketlerimizi markalar takip ediyor ve dijital dünyada adeta bizi kıskaca alıyor, adım adım takip ediyorlar.
GfK Araştırma Şirketi, The Brand Age için bu yeni nesil yaşam alanını 'dijital dünyayı' araştırdı. Bu dünyanın kahramanları olarak tüketicilerin gözünden “Dijital Dünyanın Markaları Araştırması" çok ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Dijital dünyanın en başarılı markaları
Dijital dünyanın bireylerine, sosyal medyada en başarılı buldukları markalar soruldu. Facebook özelinde, tüketiciler en çok iki rakip markayı başarılı buluyor: Nike ve beraberinde Adidas. Bu durumu e-ticaret sitesi gittigidiyor.com takip ediyor. Son dönemlerde ürünleri ile sıkça konuşulan Samsung da Facebook’da başarılı bulunan markalardan. Flo ayakkabı markası da Facebook’daki çalışmaları ile tüketici beğenisini toplamış.
Instagram’da en başarılı bulunan markalarda ise, yine Nike başı çekiyor. Apple ise ikinci sırada yer alıyor. Diğerleri ise sırasıyla n11.com, Adidas, hepsiburada.com.
Tüketiciler Twitter’da ise, en çok Apple markasını başarılı buluyor. Bu durumu Adidas, Nike, Samsung, Beko, LG ve Flo takip ediyor.
Tüketiciler Youtube’da rakip iki markayı eşit oranda en başarılı buldu: Arçelik ve Vestel. Bu durumu Samsung, LG, Adidas ve Bosch takip ediyor.
Facebook’da en başarılı bulunan markalar:
- Nike
- Adidas
- Gittigidiyor
- Samsung
- FLO
Instagram’da en başarılı bulunan markalar:
- Nike
- Apple
- n11.com
- Adidas
- Gittigidiyor
Twitter’da en başarılı bulunan markalar:
- Apple
- Adidas
- Nike ve Samsung
- Beko ve LG
- FLO
Youtube’da en başarılı bulunan markalar:
- Arçelik ve Vestel
- Samsung
- LG
- Adidas
- Bosch
En aktif ve en genç marka Samsung
Araştırmada genel olarak, tüm sosyal medya uygulamaları, internet siteleri yani tüm dijital dünya düşünüldüğünde, dijital dünyanın bireylerinin en çok karşılaştıkları yani en aktif buldukları marka soruldu. Dijital dünyanın en aktif markası Samsung oldu. Tüketici gözünde dijital dünyanın diğer en aktif markaları; Arçelik, Apple Sony, Bosch.
Dijital dünyanın en dinamik ve en genç markası sorulduğunda ise cevap, daha önceki soruda olduğu gibi yine Samsung oldu. Diğer en genç algılanan markalar ise: Apple, Arçelik Bosch, Sony.
Viral videoda en başarılı marka Coca Cola
Viral videolar son zamanlarda markaların tüketiciye dokunması, markayı sevdirmesi veya bir sosyal sorumluluk projesinde farkındalık yaratması anlamında en etkili yollardan biri. Tüketici algısında Coca Coa viral videoda en beğenilen marka oldu. Viralde başarılı olan diğer markalar; Vodafone, Arçelik, Samsung.
Dijital dünyadaki etkileşim, kullanıcıların %14'ünü doğrudan satışa yönlendiriyor
Araştırmada, tüketicilerin dijital dünyada gördükleri ve sevdikleri bu markaları daha sonra satın alıp almadıkları soruldu. Yani dijital dünyada marka görünürlüğünün satışına olan etkisi incelendi. Elde edilen verilere göre, dijital dünyanın satışlar üzerinde %14 varan direk etkisi, %50’ye varan dolaylı etkisi mevcut. Markaların dijital dünyadaki performanslarından, satın alma tercihim konusunda hiç etkilenmem diyenler ise sadece %25.
Seyahat ve giyim alışverişi ilk sırada
Dijital platformlar üzerinden en çok satın alınan ürünlerin başında uçak, otobüs bileti geliyor. (%13) Bu durumu hazır giyim alışverişleri takip ediyor. (%12). Hazır giyimde kadınların oranı (%15) erkeklerden (%9) fazla. Ayakkabıda (%11) da durum değişmiyor. (Kadınlar %13, Erkekler %8) Tüketici elektroniğinde ise erkeklerin oranı (%8) kadınlara (%5) göre daha yüksek.
Web siteleri ana bilgi kaynağı
İnternet kullanıcıları, markaların indirim, çekiliş ve kampanya gibi uygulamalarını en çok markanın kendi web sitesinden (%63) takip ediyor. Tüketiciler daha önceki verilerde ortaya çıktığı gibi, marka hakkında bilgiye ihtiyaç duyduğunda ilk markanın kendi web sayfasına tıklıyor. Bu durumu %16’lık oranla markanın Facebook sayfası takip ediyor.
İndirim talebi başı çekiyor
Son olarak internet kullanıcılarına, markaların dijital ortamlarında (web sayfası, sosyal medya uygulamaları, aplikasyonlar, video izleme siteleri, internetin tüm mecrası) ne tarz aksiyonlar, ne tarz projeler yürütmesi gerektiği soruldu. Yüzde 74 gibi yüksek oranda indirim kampanyaları ilk beklenti oldu. Bu durumu çekiliş, hediyeler, interaktif uygulamalar, sosyal sorumluluk projeleri ve daha sık viral video isteği takip etti.
Araştırma Künyesi
Araştırma şirketi GFK tarafından gerçekleştirilen "Dijital Dünyanın Markaları Araştırması" Türkiye geneli internet kullanıcılarını temsil ediyor. Araştırma Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesini temsilen seçilmiş, 15 ilin kentsel kesimlerinde yaşayan, internet kullanan 15-65 yaş arası, ABC1C2DE tüm SES grubunda toplam 1036 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
Aşağıda ve sonraki sayfalarda araştırmayı infografik olarak inceleyebilirsiniz.