Çöpe atılmaması gereken maddeler
Tasarruflu ampullerAkkor ya da halojen lambalar geri dönüştürülebilir değiller yani çöpe atabilirsiniz. Ancak atarken bir karton kutu ya da bir kaç kat kağıda sarmanızı öneririz. Böylece çöp toplayarak geçimini sağlayan kişilere ya da çöplerde yemek arayan hayvan kardeşlerimize zarar vermemiş oluruz.
Tasarruflu ampuller Akkor ya da halojen lambalar geri dönüştürülebilir değiller yani çöpe atabilirsiniz. Ancak atarken bir karton kutu ya da bir kaç kat kağıda sarmanızı öneririz. Böylece çöp toplayarak geçimini sağlayan kişilere ya da çöplerde yemek arayan hayvan kardeşlerimize zarar vermemiş oluruz.
Beyaz eşya Kullanılmış ya da bozuk beyaz eşyalardaki izolasyon maddeleri, elektronik aksam ve gazlar doğal yaşama dair şeyler değil. Yani doğada kendiliklerinden varlıkları söz konusu değil. Bu yüzden güzel doğa bu arkadaşlara karşı ne yapması gerektiğini bilemiyor. En fazla paslandırıp bırakıyor. Bu tip eşyalardan sızan kimyasalların atmosfere karışmasını haliyle istemiyoruz.
Duvar boyası Her insan boya yapmayı sever. Her Türk boyacı doğar. Kendi evini boyamak da güzel iş hani. Alet edevatlar da şahane. Ama ne kadar usta olursanız olun mutlaka boya artacaktır. Tam atsan atılmaz satsan satılmaz malzeme. Her an dökülebileceği için evin içinde gizli bir tehlike olarak bekliyor. Ayrıca çocuklar için de yeni keşiflere açık bir alan. Asıl sorun da burada.
Bahçe, ev bitkisi katkı ve ilaçları Öncelikli olarak bu maddeleri satın almayın ve kullanmayın. Kendinize ve çevrenize yapacağınız en büyük iyilik bu olacak. Pestisit ve herbisitler zararlıdır. Hem size, hem yakın çevrenizdeki canlı hayata, hem de yer altı sularıyla dört bir yana zarar verirler. Bunların doğayla dost imajlarına, ibarelerine kanmayınız. Unutmayın zararlıları öldüren şeyin kendi de zararlıdır. Zararlı olmasa öldüremezdi.
İnsan saçı, kılı, hayvan tüyü Saç dediğimiz şey aslında bildiğiniz nitrojen ya da azot da diyebilirsiniz. Ya da nitrojen dediğiniz şey aslında bildiğiniz saç. Bu da olur. Bu da demektir ki saçları yapacağımız organik bitki gübrelerine karıştırabiliriz. Böylece kalitesiz kimyasal katkılardan da kurtulmuş oluruz.
Çakmak ve yanıcılar Doldurulabilir çakmak almak en iyisi. Ondan iyisi sigarayı bırakmak ama o ayrı bir konu. Çakmak doldurulabilir değilse atmadan önce mutlaka sonuna kadar gazını bitirin. Söylemeye gerek yok ama yanıcı olan her şey tehlikelidir.
Bilgisayar ve elektronik Hurda dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlar, her türlü ekran – ses vb. kartlar ve diğer tüm bilgisayar ekipmanları, yazıcılar, tarayıcılar, fotokopi makineleri, gibi gereçler elektronik atık sınıfında sayılıyor.
Tarihi geçmiş ya da artık kullanıma ihtiyaç kalmamış ilaçlar Kullanılmayan ilaçlar özellikle minik kutularının içine ıvır zıvır koymak için çöpe ya da klozete atılıyor. Tonlarca kimyasalı suda eritip çevreye saçmak takdir edersiniz ki aşırı saçma bir davranış.Bulabilirseniz yaşadığınız yerdeki Toplum Sağlık Merkezine ama daha da garantisi hastanelere ya da bu tip toplama kutuları olan eczanelere bırakabilirsiniz.
Eski araç lastikleri İşin usulü lastiği aldığınız yere iade etmektir. Geri almak durumundalar. Lastikleri bunun dışında bir yöntemle ortadan kaldırılmaya çalışılması yasaktır. Ömrünü tamamlamış lastikler yüksek ısı değerlere sahip olduklarından Çimento Fabrikaları, Kireç – Alçı Fabrikaları gibi tesislerde ilave yakıt olarak kullanmakta. Bunun yanında özel izinli bazı firmalar bu tip lastikleri belli işlemlerden sonra yeniden kullanılabilir hale de getirmekteler.
Makyaj malzemeleri ve kozmetik ürünleri Bazı markalar şişe ve kutuları geri alıyorlar ama ülkemizde pek sık rastlanılan bir durum değil. İçeriği kimyasal olan kozmetikleri atık suya karıştırmayınız. En doğrusu tabii ki kimyevi atık toplamaya verilmeleri.
Bir şekilde patlamamış fişekler Malzeme bozuk olabilir, kullanım tarihi geçmiş olabilir, sebep ne olursa olsun kesilikle patlayıcı özelliğinden arındırılmış olmalı. Bu tip malzemeyi atmadan önce mutlaka bir gece önceden suya batırıp bekletmelisiniz. Eğer miktar fazlaysa mutlaka katı atık depolama tesislerine ulaşılmalı.
Poşetler Muhtemelen insanoğlunun yarattığı en saçma ürün. Bazı ülkelerde çevreye zararlı olanlarının üretimi yasak; ama çevreye tamamen zararsız bir poşet cinsi de yok. Sadece poşetler de değil. Her türlü dandik malzemenin paketlenmesinde kullanılan plastik filmler, mutfaklarda kullandığımız streç filmler gibi şeylerin efektif dönüştürülebilmesi için kimya firmaları ortak çalışmalar yürütüyorlar. Hayatı kolaylaştırırken dünyayı yaşanmaz kılan bu tip ürünleri bir arada sıkıştırarak tutmak ve birikince topluca plastik çöpüne atmak şimdilik yapılacak en doğru hareket.
Piller Çöpe attığınız her pil bir şekilde sızacak ve açığa çıkan zehirli maddeler mutlaka doğaya karışacak. Hadi eskiden daha zordu ama şimdi neredeyse her köşe başında pil toplama kutuları var. Bunları bir kutunun içinde toplayıp 3-4 ayda bir pil toplama haznelerine atmak çok zor olmamalı.
Her türlü yapıştırıcı madde İçerikleri toksik olduğundan kafamıza göre atmamalıyız. Boyalarla birlikte kimyasal atık toplama çöplerine teslim edilebilirler. Bunları atmadan önce bir süre açık bırakıp kurumalarını sağlamak da ortadan kaldırılmalarını kolaylaştıracaktır.
Su filtreleme aparatları Kartuşları elden geldiğince ev çöpüne atmamaya çalışın. Aslında sürekli yenilebilir madde kullanan aparatlardan kaçınmak en doğrusu. Üstelik musluk suyu filtrelemek günümüzde tek çözüm değil. Eve düzgün bir markadan zaten filtrelenmiş su almak sanki daha mantıklı gibi. Tabii ki bu yazdıklarımız musluk suyu içilemez şehirler için geçerli.
Cam termometre Bunların içinde yer alan 500 mg. cıva yaptığı işe göre saçma sapan tehlikeler yaratabiliyor. Cıvanın sağlık için kritik değerleri ortamın fiziki durumuna göre 0.01 mg. ile 0.03 mg. arasında değişiyor.
Her türlü yağ Türkiye yılda 1.5 ton yağ tüketiyor. Her evden 10 kilo kadar kullanılmış yağ çıkıyor. Bir litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani 15 kişinin bir yıllık suyunu içilmez hâle getiriyor. Senelerdir haber bültenlerinde bile bu konuda uyarılar yapılıyor; ama atık yağın saklanması ve uygun çöpe ulaştırılması pek konforlu olmadığından çoğu ev yağını lavabodan dökmeye ya da ev çöpüne atmaya devam ediyor. Aslında yapmanız gereken çok kolay.