Çocuklar için Bilişim Zirvesi
Türkiye'de ilk kez çocuklar için Bilişim Zirvesi yapılıyor.
Çocukların ve gençlerin teknolojide kullanıcı olmaktan bir adım öteye geçmesi, ‘üretici’ olmayı öğrenmesi ve ebeveynlerin bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla, Bilişim Zirvesi tarafından 23-24 Mayıs tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde, Türkiye’de bir ilk olarak çocuklar için bilişim zirvesi gerçekleştiriliyor olacak. Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, bilişimin geleceğinde bugünün çocuklarının ve gençlerinin söz sahibi olacağının, toplumun ve ebeveynlerin bu nesli anlamak zorunda olduğunun altını çiziyor.
Teknolojiye Doğan Çocuklar
Çocukların ve gençlerin teknolojide kullanıcı olmaktan bir adım öteye geçmesi, ‘üretici’ olmayı öğrenmesi ve ebeveynlerin bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla, Bilişim Zirvesi Etkinlik A.Ş. tarafından 23-24 Mayıs tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde Türkiye’nin ilk çocuklar için bilişim zirvesi gerçekleştiriliyor olacak. Katılımcıların web sitesi üzerinden online kayıt oluşturarak ücretsiz katılım sağlayabilecekleri Çocuklar için Bilişim Zirvesi; eğitim, güvenlik, teknoloji, sağlık gibi ana kategorilerde de uzman konuşmacıların katılımları ile ailelere yeni bir bakış açısı sunacak. Geniş bir yerleşim alanında, çocukların ve gençlerin uygulamalı takım çalışmalarının, ebeveynler için 100’e yakın oturumun gerçekleşeceği etkinlik, “Teknolojiye Doğan Çocuklar” mottosuyla hayata geçirilecek. Kapıları herkese açık olan etkinliğe katılım için www.bzcocuk.com adresinde bulunan “Online Kayıt” formu doldurularak ücretsiz giriş hakkı sağlanabilecek.
Teknolojiyle büyüyen değil, teknolojiye doğan çocukların bugününü ve yarınını ele alarak teknolojinin geleceğimizdeki rolünü, tedbir ve tehdit konularını paylaşacak; aynı zamanda kuşaklar arası iletişimde anne babaları da bilgilendirecek olan Çocuklar için Bilişim Zirvesi, 5-15 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler ile onların ailelerini, konunun uzmanı isimler, STK’lar ve özel sektör temsilcileri ile bir araya getirecek.
Dijital yaşamın bir parçası olmaya mecbur kalan teknolojiye doğan çocuklar ve yeni nesil kuşakların teknoloji ile yönetilen ve yaşanan bir dünyaya doğduklarını belirten Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun,bu kuşağın “Application Kuşağı” olarak tanımlandığını ve ‘‘App Kuşağı’’ algısını oluştuğunu söyledi. App Kuşağı’nın dijital öncesi nesile göre çok daha dışa dönük bir nesil olduğu söyleyen Aksun, bu kuşağın nelerden etkilendiğini, hayatımızın her alanındaki bu teknolojinin çocuk dünyasındaki yarar ve zararlarını konuşturacaklarını ifade etti.
Teknolojide tüketen değil, üreten olun!
Teknoloji ve çocuğu bir araya getiren bu kapsamda bir etkinliğin Türkiye için ilk olacağını ifade eden Aksun, Bilişim Garaj Akademisi, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Üstün Yetenekli Çocukların Aile Portalı, Happy Nest & Aslıhan Aksun MANDALArt, Mutlu Çocuklar Derneği gibi yapıları da bir araya getireceklerini söyledi. Küresel bazda da bu konseptin fazla örneği yok eklemesini yapan Aksun: “App Kuşağı olarak tanımladığımız bu nesil söz konusu olduğunda, yeni teknoloji onlara hayat rotalarını erken yaşta çizdiriyor. Etkinlikte ‘bu teknoloji nereye ve doğru yere mi gidiyor, toplum ve ebeveynler bu gelişimden nasıl etkileniyor?’ gibi sorulara yanıt bulmayı hedefliyoruz. Birçok ebeveyn, çocuklarının teknoloji ile iç içe olmasından, bilgisayar başında çok zaman harcamasından şikayetçi. Bu nedenle çocuklarını teknolojiden uzak tutmanın yollarını arıyorlar. Oysa zirvemizde de vurgulamak istediğimiz gibi teknoloji hem bireysel hem toplumsal gelişim için önemli. Önemli olan çocuğun teknolojiyi doğru kullanması, bu kullanım ile üretici olabilmesi, gereken araçlara nasıl ulaşabileceğini bilmesi, ailelerde de bu konuda bir farkındalık yaratılması” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tam destek
Doç. Dr. Selçuk Özdemir’in ‘Download Toplumundan Upload Toplumuna’ isimli çalışması etkinlik konu başlıklarında yerini alırken, zirvenin hedefini ortaya koyan bir başlıkta, yine Özdemir’in ‘Çocukları Kodlamayın, Onlara Kodlamayı Öğretin’ başlıklı sunumu olacak. Oturum kapsamında, 3D baskı cihazlarından prototip üretme, ‘Hayalimdeki Elektronik Eşya Tasarımı’ gibi eğlenceli ve bilgilendirici aktiviteler de yer alacak.
Birçok BT şirketi etkinlikte yer alma ilgisini paylaşırken, konu kamu olduğunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi etkinlik sponsoru olarak desteği öne çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan uzman isimler birçok başlıkta katılımcılarla sunumlarını paylaşacak.
Fenomenler de, Mandala takipçileri de Zirve’de olacak
Çocuklar ve gençlerin önemli bir bölümü için sosyal medya fenomeni olan Orkun Işıtmak ise gelişen dijital yetenekler ve hayat becerileri konusunda katılımcıları bilgilendirecek. Özellikle çocukların eğitimlerinde kullanılmaya başlayan ve zihin dinlendirme, dikkat eksikliği, sakinlik gibi konularda eğitici olan Mandala kişisel gelişim çizim öğretileri de etkinlikte yer alacak.