Çocuklar 7 yaşında kendi cep telefonlarına sahip olmaya başladı
ESET, “Çocuk ve Teknoloji Evrimi” başlıklı anket çalışmasında, Amerika, İngiltere, Almanya ve Rusya’daki çocukların dijital ve fiziksel hayata ne zaman ilk adımı attıklarını sorguladı.
ESET tarafından yapılan ankette, çocukların dijital ve fiziksel hayata ilk adım atmaları için uygun olan yaşın ne olduğu Amerika, İngiltere, Almanya ve Rusya’daki ebeveynler arasında karşılaştırıldı.
ESET Güvenlik Uzmanlarından Ondrej Kubovič’e göre anket sonuçlarından çıkan önemli bir bulgu, çocukların çok erken yaşta modern teknoloji ile etraflarının sarılmasından ebeveynlerin mutlu olmaması. Bu bakış açısı, dört ulustan katılımcıların çoğunluğu tarafından kabul edilen küresel bir fikir birliği olarak öne çıkıyor.
Evin anahtarı 7 yaşındaki çocuğa teslim
Anketin bulgularına göre - fiziksel gelişime baktığımızda - çocuklar kendi ev anahtarlarına Amerika’da 10 yaşında, İngiltere’de 9 yaşında, Almanya’da 8 yaşında, Rusya’da ise 7 yaşında kavuşuyor. Dijital tarafa bakıldığında ise çocukların 9 yaşından itibaren ebeveynlerinden bağımsız ya da denetimsiz şekilde internet kullanmaya başladıkları ortaya çıkıyor. Sadece Rusya’da bu veri 8 yaş olarak tespit edildi.
Sosyal medyaya başlangıç yaşı
Ankete katılan ebeveynler, çocuklarının ilk sosyal medya hesabına sahip olma yaşının 10 yaş olduğunu bildirdi. Rusya’da bu yaş daha da küçük, 8 yaş şeklinde çıktı. Oysa pek çok popüler ağın, hesap sahibi olabilmek için yüksek resmi yaş sınırları var. Facebook ve Twitter için 13 yaş, Rus VKontakte ya da Youtube için 18 yaş sınırı söz konusu
Cep telefonu kullanım yaşı
Çocukların kendi cep telefonlarına sahip olma yaşı Amerika, İngiltere ve Almanya’da 8 yaş, Rusya’da ise 7 yaş olarak görülüyor. Çocukların, telefon ya da tabletlere ebeveynlerinin denetimi olmadan uygulama yüklemeye başladıkları yaş ise Almanya’da 10, Amerika ve İngiltere’de 9, Rusya’da 8 yaş olarak görülüyor.
Ebeveyn kontrolü
ESET anketine göre, çocukları siber dünyada korumak söz konusu olduğunda İngiliz aileler, diğerlerine göre daha korumacı olarak öne çıkıyor. İngiliz ebeveynlerin %72.8’i ESET Parental Control gibi ebeveyn kontrol uygulamalarını kullanıyor. En düşük oran ise Almanya’da görülüyor. Ebeveynlerin sadece %33.5’i çocukları online durumdayken neler yaptığını gözlemleyebilecekleri çözümler kullanıyor.
Google Tüketici Anketi (Almanya, İngiltere ve Amerika) ve Merku Anketi (Rusya) her bir ülkede bulunan 14 yaşına kadar gelmiş çocuk sahibi 1,000 ebeveyn üzerinde 2016 Ocak ayında yapıldı.
Aşağıda konuyla ilgili hazırlanan infografiği inceleyebilirsiniz.