CES 2016: Volvo ile Nvidia güçlerini birleştirdi! Otonom araçlar yolda...
Nvidia'nın dün CES 2016'da tanıtımını yaptığı NVIDIA DRIVE PX2, Otonom (Sürücüsüz) Volvo’lara Açık Alanlarda Güç Sağlayacak
Nvidia uzun süredir üstünde uğraş verdiği NVIDIA DRIVE PX2 Otonom yani sürücüsüz araba kullanım deneyimini CES 2016'nın ilk günü görücüye çıkardı. Biz de teknolojioku.com olarak sizler için NVIDIA DRIVE PX2 tanıtım videosunu ve detayları paylaştık.
Bugün ise Volvo yaptığı bir açıklama ile NVIDIA DRIVE PX2 Otonom sürüşünün kendi araçlarına geleceğini duyurdu. Volvo Cars, 100 adet Volvo XC90 SUV filosuna güç sağlamak için NVIDIA DRIVE™ PX derin öğrenme bazlı hesaplama motorunu kullanacağını duyurdu.
Volvo’nun otonom pilot programı Drive Me, lüks araçları, sürüş zorluklarıyla başa çıkmak için derin öğrenmeyi kullanan NVIDIA DRIVE PX 2 motoruyla donatacak. Araçlar, araba üreticisinin bulunduğu şehir olan Göteborg civarında otonom olarak, diğer yerlerde ise yarı otonom olarak sürüşe çıkacaklar.
Aşağıdaki videodan NVIDIA DRIVE PX2'in nasıl çalıştığını görebilirsiniz...
İnsan Algoritmasının Erişiminin Ötesinde Nesnelerin Tanınması
NVIDIA DRIVE PX2 motoru, otomobillerin; çevredeki nesneleri tanıması, potansiyel tehditleri öngörmesi ve güvenli bir biçimde navigasyon yapması için, bir tür yapay zeka olan derin öğrenmeyi kullanmasını sağlıyor. 8 TeraFLOPS işlem gücüyle - 150 MacBook Pros’a denktir - gerçek zamanda çoklu sensörlerden veri işleyerek; şeritleri, araçları, yayaları, levhaları ve daha pek çok şeyi 360 derece algılıyor ve yerlerini belirliyor; çoklu oto pilot işlevlerini yerine getiriyor.
Yakın zamanda derin öğrenme alanında yaşanan yeni gelişmeler, bilgisayarların dış dünyayı algılama gücünü büyük ölçüde genişletti. Bilgisayarlar, geniş miktarda veri ve işlem gücü kullanarak, insan ürünü algoritmaların erişiminin ötesine geçen bir seviyede kompleks nesneleri tanıyan bir programlama yapmaya başladılar.
Daha fazla derin öğrenme, NVIDIA’nın süper hesaplama GPU’larıyla etkin güç kazanıyor. Örneğin, Microsoft ve Google; GPU’ları, “ImageNet Geniş Ölçekli Görsel Tanıma Yarışması”nda iyi eğitimli bir insanı yenen görsel tanıma sistemleri yaratmak için kullandılar. Ayrıca, Microsoft araştırmacıları, yakın zamanda IQ testlerinde bir insanı yenen derin nöral ağlar geliştirdiler.
Harita Yerini Belirleme ve Yol Planlaması
Sistem; harita yerini belirleme ve yol planlama için gerçek zamanlı durumsal farkındalığı, bilindik yüksek çözünürlüklü bir haritayla karşılaştırabilir, böylece güvenli bir yol planlamasıyla birlikte tam olarak bu yol boyunca sürülmesini sağlar ve bunu sürekli değişen şartlara adapte eder. DRIVE PX 2 başka kritik işlevler de görür, mesela aracın tüm çevre görünümünü yaratmak için kamera girdilerini işler.
Kendi kendine giden otomobiller, çoklu sensörlerden gelen veriyi yorumlamak için geniş hesaplama kaynaklarına ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kendi kendine giden otomobillerin ilk örnekleri bilgisayarlarla dolu bir gövde içerir. Aynı işlevleri yerine getiren DRIVE PX 2 ise, bir tablet büyüklüğüne sahip.