Cep telefonu olmadan WhatsApp nasıl çalışır?
Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp sizi telefon bağımlılığından kurtarıyor. Artık WhatsApp uygulamasına telefonunuz olmadan girebileceksiniz!
WhatsApp birçok güncellemeden sonra, bu Çarşamba uygulamanın beta sürümünün cep telefonu olmadan çalışmaya başlayacağını, yani programın çalışmaya devam etmesi için artık bir cep telefonunun internet bağlantısına ihtiyaç duymayacağını duyurdu.
Yazılım, akıllı telefonu ana cihaz olarak kullandığından ve bilgiler ondan şifrelenip korunduğundan, değişiklik nispeten önem arzediyor.
Bu sebepten ötürü WhatsApp , kullanıcılara güvenlik sağlamaya devam etmek için yeni bir çoklu cihaz mimarisinin inşasını duyurmuştu. Teknolojiyi gerçekten değiştirmeden önce, Facebook uygulaması insanların gizliliğinin nasıl korunacağını açıkladı.
WhatsApp bir cihaza bağımlılığı bitiriyor mu?
Şu anda, WhatsApp akıllı telefondaki uygulamayı ana cihazı olarak kullanıyor ve bu da tüm kullanıcıların veri kaynağına konsantre olmasını sağlıyor. Ek olarak, kullanılan cep telefonu, metin mesajlarını, sesli mesajları vb. şifreleyebilen ve şifresini çözebilen tek telefondur.
Örneğin, bir kullanıcı WhatsApp Web'i açtığında, program tarayıcıya yansıtılır ve yalnızca farklı bir arayüz elde edilmesini sağlar. Bu anlamda yazılım, diğer cihazlara erişim sağlayan tek bir şifreleme anahtarını (cep telefonunda) tutar.
Uygulamaya göre, bu mimari "telefon ile yardımcı cihaz arasında güvenlikten ödün vermeden sorunsuz bir şekilde senkronize edilmiş bir deneyimin sunulmasını kolaylaştırıyor." Platformun yayınladığı mevcut sistemin işlevselliğini açıklayan bilgi grafiğini aşağıdan kontrol edebilirsiniz.
WhatsApp güvenliği nasıl çalışacak?
Uygulama güvenlik ve çok mobil benzeri bir kullanıcı deneyimi sunmasına rağmen, uygulamanın mevcut altyapısı, kararlılığı korumak için cihazlar arasında geçiş yapmayı gerektiriyor Örneğin WhatsApp Web'in kullanımı, tüm işlemleri cep telefonunun yapmasını zorunlu kılarak, kullanıcıyı pil ve internet bağlantısı ile cep telefonunu açık tutmaya zorlamanın yanı sıra, biraz daha yavaş ve ağırlaşmalara maruz bırakıyor.
WhatsApp, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için uygulamanın mimarisini yeniden tasarladı ve beta sürüm testlerinden her cihazın kendi kimliğine (cep telefonu bağımlılığını ortadan kaldırarak) sahip olmasını sağladı.
WhatsApp Çoklu Cihaz Mimarisi Nedir?
Yeni çoklu cihaz mimarisi, teknolojilerin bir kombinasyonunu kullanıyor. Şirkete göre güvenlik kodu, aynı kullanıcının tüm cihaz kimlikleriyle eşleşecek şekilde genişletildi. Bu, kişilerin ve kişilerinin hangi cihazlara mesaj ve dosya gönderdiklerini kontrol edebilmeleri içindir.
Ayrıca “Otomatik Cihaz Doğrulama” adı verilen bir protokol geliştirilmiştir. Birinin kimliğini doğrulamak için ihtiyaç duyduğu sayıyı azalttığı için yeni sistemin kullanımını kolaylaştırıyor. Bu nedenle, kontroller yalnızca bir kişi hesabını yeniden kaydettirirse gerçekleştirilecektir.
Yeni sistem, gönderilen her mesajı ayrı ayrı korumak için ikili şifreleme kullanan “client-fanout” adlı bir yaklaşıma sahip olacak. Facebook şirketine göre mesajlar sunucuda saklanmıyor ve gruplar halinde Gönderici Anahtarı ölçeklenebilir şifreleme şeması kullanılmaya devam ediyor.
Peki Yeni Sistemin Faydaları Neler?
WhatsApp, bu yeni değişikliğin, bu yeni sistemdeki kontrolün, telefonda bir QR Kodu tarayarak yeni cihazların bağlanmasını içermeye devam edeceğini vurguladı. İlk kayıttan itibaren cep telefonu ile temasa artık gerek kalmayacak ve cihaz “bağımsız” hale gelecektir.
Cep telefonu aracılığıyla, mevcut tüm bağlantıları kontrol etmek, en son ne zaman kullanıldıklarına erişmek ve herhangi birini uzaktan çıkarmak gibi kişinin WhatsApp Web kullandığındaki hizmetin zaten sunduğu gibi mümkün olacak.
Böylece, kullanıcılar WhatsApp'a (ana akıllı telefona ek olarak) dört adede kadar tamamlayıcı cihaz bağlayabilecekler.