Çağımızın yeni hastalığı!
Hikikomori, Japonlarin hayattan elini etegini cekip odalarindan bile cikmayi reddeden yaklasik 1.2 milyon Japon gencinin durumuna verdigi isim.
Hikikomori, Japonlarin hayattan elini etegini cekip odalarindan bile cikmayi reddeden yaklasik 1.2 milyon Japon gencinin durumuna verdigi isim.
Evin banyosu, mutfağı ya da bir diğer odasına kapanan gençlerin kesin sayısı belli değil.
Çünkü ‘hikikomori’ler evlerinde saklandıkları için kesin bir rakam söylenemiyor.
Bu hastalık, her ne kadar teknolojinin yarattığı bir hastalık olarak görülse de temelde başka nedenlere dayanıyor.
Genelde orta sınıf ailelerin erkek çocuklarında oluşan bu eğilim basit bir tembellik değil.
Çocukların intiharına ya da okula gitmek istemeyip, eve kapanmasına, eğitim sistemindeki sınav çokluğunun, ağır rekabetin ve ailelerin ders çalışmaları yönünde baskılarının yol açtığını öne süren çok kişi var.
Kişi, teknoloji ile ilgilenerek kendisini sosyal çevreye kapatıyor. Bilgisayar ekranı ile sanal alemde iletişim kuruyor.
Bu iletişim, öyle boyutlara geliyor ki artık kişi tüm temel ihtiyaçlarını odasında karşılıyor. Yemeğini ailesi ile yemiyor, odasında yemek, uyumak dahil tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Hatta, o kadar büyük boyutlara kadar gelebiliyor ki tuvalet ihtiyacını bile odasında giderenler olabiliyor.
Dünya yeni bir hastalığın pençesinde. Özellikle Japonya’da kendini gösteren Hikikomori (eve kapanma, kendini toplumdan izole etme) hastalığı milyonlarca insanı etkisi altına aldı. Uzmanlar, aileleri bu hastalığın ciddiyetinde olmaları konusunda uyararak hastaların psikolojik destek almasını istedi.
Dünya yeni bir hastalığın pençesinde. Özellikle Japonya'da son dönemlerde binlerce evden çıkmayan 'hikikomori' genç var. Peki kim bu 'hikikomori'ler ve neden dışarı çıkmıyorlar?
Japonya'da kendisini toplumdan soyutlayan çocuklara böyle deniyor.