Buzullar erirse ortaya çıkacak ölümcül virüsler
30 bin yıldır buzulların altında gizlenen "dev virüsler" insanlığı tehdit ediyor!
Bu uyandırma işleminin amacı ise, kalıcı buzulların gerilemesi ile tekrar ortaya çıkabilecek olan çok eski virüsler hakkında mümkün olduğunda fazla bilgi sahibi olmak. Fransız National Centre for Scientific Research ekibi, Salı günü Proceedings of the National Academy Sciences (PNAS) dergisinde yayınladıkları bir makale ile planlarını açıkladılar.
Bu virüs "dev" virüs sınıfına alınmakta çünkü ışık mikroskobu ile görülebilmekte. Mollivirus sibericum, 500'den fazla geni içeren karmaşık bir genetik yapıya sahip. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse grip (influenza) virüsü sadece 8 gene sahip. Mollivirus sibericum'u bulan aynı ekip, aynı Rus buzulu içerisinde 30.000 yıllık bir başka virüsü, Pithovirus sibericum'u da bulmuştu. PNAS dergisinde geçtiğimiz yıl açıklandığı üzere bilim adamları, güvenli laboratuvar şartlarında bir Pithovirus sibericum örneğini hayata döndürmüş ve halen bulaşıcı olduğunu belirlemişlerdi. Neyse ki bu virüs sadece amipleri etkilemekteydi.
Bu durum, buzullar içerisinde bulunabilecek olan virüsler hakkında endişelerin doğmasına sebep oluyor. PNAS makalesinin özetinde belirtildiği üzere "iki farklı virüsün bulaşıcı olma yeteneklerinin tarih öncesi buz katmanları içerisindeyken korumuş olması, küresel ısınmanın içeriğinde bir endişe olmalı." Ayrıca belirtilene göre "dev virüslerin çeşitliliği henüz tamamen araştırılmış değil."
PNAS makalesinin ortak yazarlarından, Marsilya, Fransa'daki Mediterranean Institute of Microbiology'nin Yapısal ve Genom Bilgisi Laboratuvarı'ndan evrimsel biyoloğu Jean-Michel Claverie'nın AFP'ye söylediğine göre bu virüsler, petrol gibi değerli kaynaklara sahip bir buzul şeridinde bulunmuşlardı. Buzların erimesi ile beraber bu ve benzeri alanların endüstriyel amaçlarla kullanılacağının kesin olduğunu belirten Claverie, bu durumun, daha önce bulunmamış olan patojenlerin dağılmasına sebep olabileceğinin altını çizmekte.
Claverie'nin söylediğine göre uygun bir ortam ile karşılaşan bir virüsün, potansiyel olarak ölümcül salgınları yaratma ihtimali bulunuyor. Hatta eğer dikkatli olmaz ve bu alanları önlem almadan endüstrileştirirsek, bir gün çiçek hastalığı gibi yok ettiğimizi düşündüğümüz virüslerle beraber uyanma riskini yaratabiliriz.
30 bin yaşındaki bir virüsü hayata döndürmek, gerçek bir korku filminin senaryosuna benziyor. Ancak Sibirya buzullarında Mollivirus sibericum adlı virüsü bulan bilim adamlarının planı da tam olarak bu. Bilim adamları, neyse ki öncelikle insanlara ve hayvanlara zarar vermeyeceğinden emin olduktan sonra, bu virüsün Buzul Çağı'ndan beri ilk uyanışını tetikleyecekler.