Bu popüler markaların Çin telefon markası olduğunu biliyor muydunuz?
Birçok Çinli telefon markası, üst düzey pazar için akıllı telefonlar üreterek bütçe telefon kategorisinin sınırlarını zorlayabiliyorlar. Yıllarca giriş seviyesi pazara odaklandıktan sonra, ülkenin teknoloji devleri artık bütçe köklerinin ötesine geçmek istiyor. Gelin bu markalara yakından bakalım.
Çinli telefon markalarına kısa bir giriş
Birçok farklı Çin telefon markası var. Xiaomi, 2021'de küresel cep telefonu pazarının %12'si ile en popüler markalardan biri. OnePlus, harika telefonlar yapan bir başka popüler marka. Oppo ve Vivo Çin'de de çok popüler, ancak uluslararası tanınırlığı ve iyi niyeti çok az. İyi bir telefon yapan diğer Çinli marka ise Lenovo'dur ancak Çin dışında pek tanınmamaktadır.
Honor, bir başka en iyi Çinli telefon markasıdır. Bu marka 2010 yılında kurulmuştur ve önde gelen telekomünikasyon ve ağ ekipmanı üreticisi olan Huawei şirketinin bir alt markasıdır. Şirket şu anda birçok çevrimiçi telefon markasıyla rekabet ediyor ve merkezi Pekin'de. Marka, ileri teknoloji odaklı bir şirkettir ve ürünleri 160'tan fazla ülkede satılmaktadır. Honor 6, ilk amiral gemisidir ve şirketin çevrimiçi mağazası ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta mevcuttur.
Realme, yenilikçi akıllı telefonlar geliştirmeye odaklanan başka bir Çinli telefon markasıdır. Meizu, 600'ün üzerinde perakende satış noktasına sahiptir ve birçok uluslararası pazarda mevcuttur. Akıllı telefonları en iyi ses kalitesine, basitleştirilmiş bir kullanıcı ara yüzüne ve yüksek çözünürlüklü bir kameraya sahiptir. Şirket, 2008 yılında akıllı telefon pazarına girdiğinden beri üst düzey telefonlar geliştirmeye odaklandı. Bugün şirket, en popüler Çin telefon markalarından biri.
BBK Elektronik
BBK Electronics Corporation, Çin merkezli en etkili elektronik şirketlerinden biridir. Şirket, 18 Eylül 1995'te kuruldu. Şirketin adı birçok kişiye sürpriz gelse de gerçekten de Dünyanın her yerindeki en büyük ikinci telefon üreticisidir.
BBK, en ünlü akıllı telefon markalarından biri olan OPPO'yu 2004 yılında kurdu. Şirket, Blu Ray Oynatıcıları ve DVD'leri pazarlama konusundaki ilk elden deneyimlerinden yararlandı.
OPPO'yu 2009'da başka bir alt marka olan Vivo izledi. İlk Vivo üretimi ancak iki yıl sonra 2011'de piyasaya sürüldü.
Realme telefonları 2018'de ortaya çıktı ve OPPO'ya benziyordu, ancak kesinlikle yükseltilmiş bir versiyonuydu.
OPPO'nun bir yan kuruluşu olmasına rağmen, OnePlus diğer BBK telefonlarından farklı bir pazarlama stratejisi izlemiştir. Amazon Satışlarına odaklanmaya karar veren şirket, bu nedenle ABD ve Avrupa gibi diğer Küresel pazarlara ulaşmayı başardı.
IQOO ilk olarak Hindistan'da bağımsız bir marka olarak doğdu, ancak daha sonra 2019'da BBK tarafından Vivo'nun Çin'deki bir şubesi olarak ilan edildi ve şu anda orada faaliyet gösteriyor. 2020 yılında ilk akıllı telefonları IQOO 3'ü tanıttılar.
Huawei Technologies
Huawei Technologies, merkezi Shenzhen, Çin'de bulunan çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Şirket, tüketici elektroniği ve telekomünikasyon ekipmanları tasarlar ve geliştirir. Ayrıca çeşitli akıllı cihazlar satmaktadır. Şirketin adı telekomünikasyona odaklandığını gösteriyor. Ancak, şirket telekomünikasyondan çok daha fazlasıdır. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayar sistemleri dahil olmak üzere çok çeşitli akıllı cihazlar tasarlar ve oluşturur.
Şu anda, Huawei'nin Çin ve Avrupa'da güçlü bir takipçisi var. Akıllı telefonları tüketicilerden iyi yorumlar aldı ve uzun bir sadık müşteri listesine sahip. Şirket, yakın zamanda tablet satışına da başladı, ancak MatePad serisi Google uygulamalarını içermiyor. Şirketin mobil cihazları Apple ve Samsung kadar güçlü olmasa da popülaritesi artmaya devam ediyor.
Honor, Huawei bünyesine bağlı bağımsız bir marka olarak tanıtıldı. Çifte markalaşma 2010 yılı civarında Çin'in Shenzhen şehrinde meyvelerini verdi. Honor View 20, şimdiye kadar üretilen en iyi telefon olarak kabul ediliyor.
Xiaomi ve Alt Markaları
Xiaomi bir süredir akıllı telefonlar üretiyor ve pazarlıyor ve Redmi serisi en popülerlerinden biri. Şirket, markasını değiştirdiği POCO F2 Pro da dahil olmak üzere Redmi markası altında dört farklı model satıyor. Redmi K30 Pro, Çinli şirketin marka adını kullanan ilk telefon ve şu anda şirketin en çok satan telefonlarından biri.
Şirketin bir dizi akıllı telefon hattı var ve bazılarını kendi markalarına itiyor. Bu yeni markalar hala Xiaomi çatısı altındayken bağımsız olarak faaliyet gösteriyor ve kendi kimliklerini oluşturabiliyorlar. Redmi ve POCO, Xiaomi'ye aittir.
Çinli telefon markası, akıllı telefon pazarında dalgalar yaratıyor ve agresif bir şekilde diğer ürün kategorilerine de genişliyor. Geçtiğimiz birkaç ay içinde şirket, internet bağlantısı olan birkaç cihazı piyasaya sürdü. Mi el feneri en son örneklerden birisi olurken, Mi Hava Temizleyici başka bir örnektir. (Adamlar boxer bile üretiyor)
Bunlar, internet hizmetlerinin ve tek bir üreticinin ürünlerinin nasıl entegre edileceğine dair iyi birer örnektir. Çinli şirket şu ana kadar iyi bir iş çıkardı.
Lenovo Akıllı Telefonlar
Lenovo, Çin'de LePhone olarak pazarlanırken Motorola Mobile, ZUK Mobile ve Median'ın sahibidir. Tümü Lenovo'ya ait olan bu şirketler oldukça çok boyutludur. Hırslı bir Şirket CEO'su olan Yang Yuanqing bir keresinde şöyle demiştir:
”Lenovo, satış kanalları açısından rakiplerine göre bariz bir avantaja sahip. Lenovo ikinci oyuncu olmak istemiyor… En iyi olmak istiyoruz. Lenovo , en azından Çin pazarında Samsung ve Apple'dan daha iyi performans gösterme güvenine sahip."
Motorola Mobility, 2014 yılında Lenovo tarafından satın alınmış ve 2 yıl aradan sonra tekrar piyasaya sürülmüştür.
Lenovo'nun ilk akıllı telefon markası olan LePhone, diğer pazarlarda İdeaphone olarak biliniyor. Lenovo'nun 2013 yılında Kobe Bryant ile ortaklığı, markanın Global tüketiciler nezdinde daha fazla çekicilik kazanmasına yardımcı oldu. Şu anda piyasada bulunan en iyi Lenovo telefonları, Lenovo Legion Phone Duel 2, Lenovo Legion Pro ve Lenovo K13 Note'dur.