Bu paylaşımlarla yıllarca kandırıldık!
Söylenen: Anne karnındaki bebeğin ilk adımları. Doğrusu: Bebekler anne karnında hareket ederler. Fakat anne çok zayıf bir insan olsa bile bu şekilde bir görüntünün ortaya çıkması imkansız!
Söylenen: Anne karnındaki bebeğin ilk adımları. Doğrusu: Bebekler anne karnında hareket ederler. Fakat anne çok zayıf bir insan olsa bile bu şekilde bir görüntünün ortaya çıkması imkansız!
Söylenen: 1914 yılında savaş katılmadan önce bir çocuk, bisikletini bir ağacın yanına koydu. Hiçbir zaman geri dönmeyen çocuğun bisikleti ise ağacın büyümesi ile bu şeklini aldı. Doğrusu: Muhtemelen uydurulan bu olayın ilham kaynağının ise içinde benzer bir hikaye olan ve Berke Breathed isimli çocuk kitabı yazarı tarafından yazılan bir hikaye kitabından olduğu düşünülüyor.
Söylenen: Sol taraftaki fotoğraf( Ben hem Gandalf'ım hem de Magneto. Buna alışın! Doğrusu: Fotoğrafın aslı ise sağ taraftaki fotoğraf ( Bazı insanlar eşcinseldir. Buna alışın!
Söylenen: Álvaro Múnera isimli matador boğa güreşi sırasında bu yapılanların acımasızlık olduğunu düşünüyor ve bir köşeye çekilip oturuyor.Doğrusu: Álvaro Múnera gerçekten de bu yapılanların acımasızlık olduğunu düşünen bir matador. Henüz 18 yaşındayken bir boğa güreşi sırasında sakatlanıyor ve kariyeri bitiyor. Fakat resimdeki kişi Alvaro Munera değil, Francisco Javier Sánchez Vara isimli başka bir matador. Bu hareket ise yukarıda anlatıldığı gibi bir hikayeye sahip değil. Aksine, bu hareket bir şov unsuru ve boğadan korkmadıklarını göstermek adın matadorlar tarafından yapılıyor.
Söylenen: Eğer siz ATM'den para çekerken, bir hırsız sizi soymak isterse, şifrenizin tersini - yani şifreniz 1234 ise 4321 gibi - ATM'ye girin. Bu sayede para ATM'ye sıkışacak ve polislere haber gidecek. Doğrusu: Zamanında bu tarz belli başlı çözümler düşünülmüş ve hatta geliştirilmeye çalışılmış olsa da hiç bir zaman uygulanamadı. Böyle bir panik kodunun olması mantıklı gözükse dahi, uygulama da sıkıntı çıkacağı aşikar.
Söylenen: Fotoğraf 46 yaşındaki Jane Todd Crawford isimli bir kadına ait. Jane Todd, 1809 yılında bir doktor olan Ephraim McDowell'ı görmek ve tümörlerinden kurtulmak için 100 km at sırtında gitmiş ve operasyonun ardından tekrar geri dönmüş ve 33 yıl daha yaşamış. Doğrusu: Aslında hikayenin kendisi doğru ve hatta doktor McDowell tarafından belgelenmiş. Fakat asıl sorun fotoğrafın tarihi! Çünkü fotoğraf 1809 yılında henüz yoktu. Bazıları ameliyatın 1851 yılında olduğunu söylüyor fakat buradaki problem de şu ki: Jane Todd isimli kadın 1842 yılında, doktor McDowell ise 1830 yılında ölmüş. Fotoğraf bu yüzden başka bir kadına ait ve bu kadının da kimliği bilinmiyor.
Söylenen: Titanic'den kurtulan Anna Mae, burada babası kaybetmiş ve ardından pek çok yakınını Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırıları gibi büyük çaplı olaylarda kaybetmiş. Doğrusu: Aslına bakarsanız Titanic'de Dickinson isimli hiç kimse yolcu olarak gözükmüyor. Resimdeki ninemiz ise Anna Mae Dickinson isimli bir değil, Grandma Moses isimli kariyerine birazcık geç başlamış bir Amerikan halk şarkıcısı. Hatta kendisinin çalışmaları 50'li yıllarda oldukça popülermiş!
Söylenen: Yukarıdaki fotoğraf 1963 yılında bir suikast sonucu ölen ABD'nin 35.başkanı John F. Kennedy ile ünlü ikon Marilyn Monroe arasındaki gizli ilişkinin kanıtı. Doğrusu: Fotoğraf, Alison Jakcson isimli ünlülere benzeyen insanları bulup fotoğraflayan bir sanatçıya ait.
Söylenen: 1950 yılında, Victoria dönemi kıyafetlerine sahip bir adam bir arabanın çarpması sonucu ölüyor ve morg'da cebinden o dönemden kalma faturalar ve paralar çıkıyor. Cebindeki iş kartından isminin Rudolph Fentz olduğu anlaşılan adamın gelini bulunuyor ve gelini şöyle diyor: Babam 1876 yılında yürüyüşe çıktı ve bir daha geri dönmedi. Doğrusu: 70'li ve 80'li yıllarda oldukça büyük tartışma konusu yaratan bu olayın ilham aldığı kaynağın ise bilim kurgu yazarı Jack Finney'nin ''Korkuyorum'' adlı hikayesi olduğu söyleniyor. Bu olaya gerçekten inanan insanların gazetede yayınlanan bu haberin, Finney'nin hikayesinden aylar önce yazıldığını söylese de buna ilişkin kanıt bulunmuyor.
Fotoğraftaki adamın, Birinci Dünya Savaşı’nda ölen askerlerin yüzlerinden maskeler yaptığı söylenmişti. Olay tam olarak doğru değil. Buradaki maskeler 1. Dünya Savaşı gazileri için yapılıyor evet. Ancak maskeler ölen askerlerin yüzünü göstermiyor, yüzünden yaralanan askerler için hazırlanıyor.
Bu fotoğrafın da Photoshop olduğu ortaya çıktı...
Fotoğraf, geçen hafta Gazzeli foto muhabiri Nadiye Ebu Şaban tarafından Twitter'da paylaşıldı.
Sosyal medyada bir anda yayıldı. Fotoğrafın altındaki yorumlarda, "Şu anda ağlıyorum", "Son derece üzgünüm" ve "İnsanlık sınıfta kaldı" gibi yorumlar yer aldı.Twitter'de 11 bin kez retweet'lenen fotoğraf Cuma günü Reddit'te paylaşılınca yeni bir duygusallık dalgası daha geldi. Fotoğraf 5 bin beğeni, 1.600 yorum aldı. Twitter ve Reddit'te yayımlandıktan sonra bazı yorumlarda fotoğrafın sahte ya da mizansen olduğu öne sürüldü.Birçok kişi fotoğrafı kimin çektiğini ve neden isimsiz yayımlandığını soruyordu.
Ebu Şaban fotoğrafı kendisinin çekmediğini ancak kimin çektiğini de bilmediğini yazdı.Fotoğraf paylaşım sitesi Imgur'da bir gazete küpüründen fotoğrafın izi bulundu.Burada fotoğrafın gerçek olduğu ve 2012 yılı civarında çekildiği, çocuğun da aslında kız değil oğlan çocuğu olduğu yazılıydı. Fotoğrafı çeken kişinin adının Osman Sağırlı olduğu belirtiliyordu.
BBC Trending, şimdi Tanzanya'da çalışan Sağırlı ile konuştu.Çocuk, Hudae adlı dört yaşında bir kız çocuğuydu. Fotoğraf geçen Aralık'ta Suriye'deki Atma mülteci kampında çekilmişti.Hudae, Türkiye sınırına 10 kilometre mesafedeki kampa annesi ve iki kardeşiyle gelmişti. Evleri 150 kilometre uzaklıktaki Hama'daydı.
Sağırlı, "Tele lens kullanıyordum. Silah sandı. Fotoğrafı çektikten sonra korktuğunu fark ettim. Çektiğim fotoğrafa baktım, dudaklarını ısırmıştı ve ellerini kaldırmıştı. Normalde çocuklar fotoğraf makinesi görünce kaçar, yüzünü kapatır ya da gülümserler" diyor.25 yıldır Türkiye gazetesinde çalışan Sağırlı, "kamptaki insanların yaşadıklarının çocuklara bakarak daha iyi anlaşıldığını, çocukların duygularını tüm masumiyetleriyle yansıttığını" söylüyor
İnternet üzerinde elden ele dolaşan bir çok fotoğrafın gerçekliği tartışma konusu oluyor. Çoğunluğu Twitter’daki tarihi fotoğraf hesapları tarafından paylaşılan, ama aslında gerçek olmayan o görseller… İskoçya'da masallara taş çıkartan bir doğa harikası.
MI ACABA?Fotoğrafımız Yeni Zelanda'dan. Minik bir photoshop müdahalesi yapılmış
Sadece Zekiler Görebilir27 yaşındaki sanatçı Lana Newstrom'ın New York'taki 'görünmez sanat' sergisinden bir fotoğraf.
MI ACABA?Yine bir photoshop darbesi söz konusu. Gerçek olsaydı bu kadar kişi tıklayıp bakar mıydı? İşte fotoğrafın orijinali...
Che Guevara ve John Lennon gitar çaldı mı? Cevap hayır. Aslında fotoğraftaki kişi Wayne "Tex" Gabriel idi.
John F Kennedy ve Marilyn Monroe’nun kucaklaştığı soldaki görsel gerçek değildi. Sadece benzer insanlar kullanılmıştı.
Pekin’deki insanlar hava kirliliği yüzünden Güneş’i göremiyor, o yüzden de LED ekranlarla güneşin doğuşu gösteriliyor. İnanalım mı? Hayır. Aslında sisli bir günde, Çin’in başkentindeki kocaman bir reklam panosunun görüntüsüydü bu. Getty’nin yayınladığı fotoğrafta, bir turizm şirketinin Tianenmen Meydanı’nda gösterdiği reklam görülüyordu.
Soldaki fotoğrafın Sovyetler Birliği’ndeki bir akıl hastanesinde çekildiği, görüntüdeki kadınların zihinsel bozuklukları sebebiyle duvarlara tırmandığı söylenmişti. Aslında bu fotoğraf 1977 yılında Pina Bausch adlı performans sanatçısının gösterisi için çekilmişti.
.”Suriyeli bir çocuk, anne ve babasının mezarları arasında uyuyor” denilen soldaki fotoğraf, aslında gerçeği yansıtmıyor. Fotoğraf, Suudi Arabistan’daki bir sanat projesi için çekilmişti ve her şey özellikle düzenlenmişti. 25 yaşındaki Abdül Aziz el Otaibi basına açıklama yaparak “Fotoğrafımın Suriye’deki olaylarla hiçbir ilgisi yok. İnsanların bu fotoğrafı bu denli çarpıtmasına inanamıyorum” demişti
.Vladimir Putin’in bu üzgün ifadesi, Rusya’nın Finlandiya’yla oynadığı ve kaybettiği hokey maçından sonra çekilmedi. Aslında Rusya ve Slovakya arasında, Finlandiya maçından 2 gün önce düzenlenen hokey maçında çekilmişti. Üstelik Ruslar o maçı 1-0 kazanmıştı.
Süper Ay adlı doğa olayı, Sekoya Ulusal Parkı’nda gerçekten böyle mi göründü? Şöyle söyleyelim: Bu fotoğraf gerçek olsaydı Dünya’mızdaki sular yaklaşık 10 metre yükselmiş olurdu.
1937’de şortlarla sokakta dolaşan kadınlar yüzünden araba kazaları yaşandı. Mı acaba? Bu fotoğraf, kadınların ilk kez şort giydiği bir günde değil, çok daha sonra çekilmişti. Ayrıca o gün hiçbir araba kazası yaşanmadı. Toronto şehrinde çekilen fotoğraf, özellikle sahnelenmişti ve çekimin yapıldığı yerde başka kadınlar da bulunuyordu.
Hayır, fotoğraftaki kişiler Marilyn Monroe ve eski ABD başkanı John F. Kennedy değil. Sadece çok iyi photoshop uygulanmış.
Hayır ve ötesi.
Fotoğraflardaki bebekler satılık değil, hayır. Fotoğraflar şaka amaçlı oluşturulan kartpostallarda kullanılmak üzere çekilmiş.
ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde çekildiği söylenen bu fotoğraf doğru değil. Gerçi nehrin adı “Kalp Nehri”, o kadarı doğru.
Fotoğrafta birisi tarafından terk edilen ve ağacın bir nevi ‘ele geçirdiği’ bisikleti görüyoruz. Washington’daki Vashon Adası’nda bulunan bu bisiklet, iddia edildiği gibi 100 yıl önce savaşa giden bir asker tarafından bırakılmış değil. Gerçekte yaklaşık 50 yıl önce bırakılmış. Bölgenin şerifi Don Puz, bisikletin kendisine ait olduğunu iddia ediyor ama, olay henüz kanıtlanmış değil.
SAHTEDev köpek! Fotoğraf photoshop yardımıyla oluşturuldu...
DOĞRUMotor sporlarının gözüpek yarışçısı Robbie Knievel, motoruyla kendi rekorunu kırarak Arizona Büyük Kanyon'da 60 metre genişliğindeki uçurumdan atladı.
SAHTESigara içen çocuk
DOĞRUBrezilyalı Elaine Davidson rekorlar kitabına girmek için vücuduna tam 6 bin 5 tane piercing yaptırdı.
DOĞRU
SAHTE
SAHTEDiş kontrolünden geçen at
SAHTEİki başlı yılan
DOĞRUÇin'de hayvanat bahçesinde yapılan bir gösteri...
DOĞRUBudist rahipler seçimi kazanan ABD Başkanı Barack Obama'yı izlemek için dualarına ara verdi. Kasım, 2008
DOĞRUÜrdün'de Wadi Rum çölüne turistler için portatif banyo konuldu.
DOĞRURomi (Sol) ve Dexter Londra'daköpekler için düzenlenen çay partisine katıldı.
DOĞRUHollanda'da doğan 5 bacaklı kuzu ülkede şaşkınlık yarattı...
DOĞRUNew York'ta bilgisayar ekranına bakan şaşkın bir kedi...
SAHTE 42 metrelik bir uzunluğa ve 14 metrelik bir yüksekliğe sahip. Saatte 255km/saat hız yapabilen bu devasa helikopter otel aslında yok. İşin içinde ise, havalanı otelleri zinciri Yotel olduğu konuşuluyor....
DOĞRUÇinli sanatçı Li Wei'nin çektiği fotoğraflar aynalar, ipler ve çinli sanatçının akrobatlık yetenekleri sayesinde çekilmiş...
SAHTEFotoğraf aslında bir filmin afişi...
DOĞRUDubai'de gökdelen çatısında tenis...
SAHTEFotoğraf çok güzel olsa da, aslında iki farklı uydudan çekilen iki farklı fotoğrafın birleşimi.
GERÇEKUçuş kursu tabelaları önünde ağaca çakılmış uçak fotoğrafı, 2006 yılında çekildi.
SAHTEFotoğraftaki köpekbalığı değil, sadece bir yunus...
SAHTEFotoğraf tam anlamıyla photoshop eseri...
SAHTEFotoğraflar bir reklam kampanyası sırasında çekildi ve hayvanlar oyuncaktı.
SAHTEKöpekler arasında Tilki...
SAHTEHelikopterden uzatılmış merdivendeki dalgıça köpekbalığı saldırdı...
Fotoğrafların orjinal halleri böyle...
SAHTEOdun taşıyan geyik...
Gerçek Muallak Taşı, alt bölümüne merdivenden inebileceğiniz, içeriden tavana bakıldığında havada asılı izlenimi veren ve bundan dolayı ismi Muallak Taşı(Hacer-i Muallak) olan kutsal bir yerdir.
Bu hikayenin gerçek olduğuna inanabilirsiniz sorun yok ama 10. yüzyılda yaşadığı varsayılan bu karakterlerin fotoğrafları olması imkansız.