Bozulmaz zannettiğimiz ürünlerin son kullanma tarihleri
Böcek kovucu sprey Böcek kovucu spreyler üretildikten iki yıl sonra etkilerini kaybederler. Isırıklardan kaçıyorsanız iki yıldan sonra mutlaka kendinize yeni bir sprey alın!
Böcek kovucu sprey Böcek kovucu spreyler üretildikten iki yıl sonra etkilerini kaybederler. Isırıklardan kaçıyorsanız iki yıldan sonra mutlaka kendinize yeni bir sprey alın!
Baharat Hangi baharat olduklarına, nasıl saklandıklarına ve ne şekilde kurutulduklarına bağlı olarak baharatlar sandığımız gibi yıllarca değil, sadece iki ya da üç yıl dayanır.
Araba koltukları Hemen hemen bütün araba koltuklarının son kullanma tarihleri, üretildikten 6-10 yıl sonrasına denk gelir. Bunun sebebi ise sıcaklık değiştikçe büzülen ya da genişleyen bir materyalden yapılmış olmalarıdır. Hasar ve kazalar koltukları güvenlik açısından etkiliyor olduğu için ikinci el koltuk almak pek mantıklı değil.
Ruj Açılmış ve havayla temas etmiş rujlarınızı iki yılın sonunda kullanmasanız iyi edersiniz. Zaten rujunuzun üzerindeki doku değişiminden ve kokusundan atmanın zamanının geldiğini anlamanız hiç zor olmaz.
Güneş kremi Güneş kremlerinin çoğu en fazla üç yıl dayanır. Üç yıl geçtikten sonra kreminizi çöpe atın ve kendinize yeni bir güneş kremi alın. Üzerlerinde son kullanma tarihleri yazmadığından satın aldığınız tarihi not etmeyi unutmayın.
Doğal banyo lifleri Çoğumuzun ufalanmaya başlayana kadar kullandığı doğal banyo lifi ve süngerler birkaç hafta içinde bakteri üretmeye başlar. Plastik olan lifler için ise bu süre 8 haftaya çıkar. Bu yüzden her kullanımdan sonra lif ve süngerlerinizi çalkalayıp kurutmalı, doğal olanları iki üç haftada bir, plastik olanları da ayda bir değiştirmelisiniz.
Patates Olgun patatesler iki üç ay dayanır. Patateslerinizi karanlık ve soğuk bir yerde tutarak ömürlerini uzatabilirsiniz ancak filizlenmeye başladıklarında yememelisiniz.
Sigara Dedektörü Sigara dedektörleri, bataryalarını değiştirseniz bile 10 yıldan sonra çalışmaz hale gelir. Dedektörlerin üzerlerindeki son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin.
Likör Açılmamış likör sonsuza kadar dayanabilir ancak açıldıktan sonra bir yıl içinde tadını ve etkisini kaybeder. Her iki durumda da likörlerinizi serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekir.
Yangın söndürücü Yangın söndürücülerin son kullanma tarihleri türlerine göre 5 ila 15 yıl arasında değişir. Ancak hortumunda basınç ya da çatlaklar varsa ömrü daha kısadır. Tüpün içindeki basıncı düzenli olarak kontrol edin ve her kullanımdan sonra yeniden doldurduğunuza emin olun.
Pil Pillerin üretildikleri andan itibaren son kullanma tarihleri geçmeye başlar. Raf ömürleri pilin tipine ve boyuna göre değiştiği gibi saklandıkları yer de önemlidir. Pillerinizi oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklarken son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın.
Çamaşır suyu Çamaşır suyu üç ay içinde etkisini büyük oranda yitirir. Satın aldıktan sonraki birkaç ay sonra çamaşır suyunuzu çöpe atsanız zarara girmiş olmazsınız. Aynı şey evdeki pek çok temizlik ürünü için de geçerli bu arada.
Maskara Maskaranızın tüpünde üç aylık kullanımdan sonra bakteriler üremeye başlar. Bu da pek çok göz rahatsızlığına ve enfeksiyona davetiye çıkarır. Bu nedenle üç ayda bir maskaranızı mutlaka değiştirin ve başka biriyle paylaşmayın.
Nemlendirici ve losyon Tüpteki nemlendirici ve losyonlar açıldıktan sonra birkaç yıl dayanır, sonra kurumaya ve etkisini yitirmeye başlar. Ancak kavanoz benzeri küçük kutularda yer alan, parmaklarınızla uyguladığınız nemlendirici ve losyonlarda bakteri üremesi oldukça kolaydır. Bu ürünleri uygulamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın ve bir yıl sonunda çöpe atın.