Blokchain sadakat için de kullanılacak
Türk mühendisler ve yazılımcılar tarafından geliştirilen Bitci Chain, şirketlere blockchain çözümleri sunarken, kripto paraların bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasının önünü açıyor.
Bitci Chain üzerinde şirketler için geliştirilen token’lar tüketicilere indirim, kampanya, hediye olarak verilebiliyor, ayrıca bu token’lar istenildiği zaman TL’ye çevrilebiliyor.
Dünyada ve Türkiye’de varlığını her geçen gün artıran blockchain teknolojisi, artık şirketlerin de radarına girdi. Güvenlikli altyapısı ve şirketlere özel çözümler sunabilme özelliği sayesinde farklı sektörlerden çok sayıda şirketin ilgi gösterdiği blockchain platformlarının Türkiye’deki son örneği de Bitci Teknoloji tarafından geliştirilen Bitci Chain oldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bitci Teknoloji Genel Müdürü Onur Altan Tan, Bitci Chain’in borsa ve ödeme platformuna entegre Türkiye’nin ilk blockchain’i olduğunun altını çizerken söz konusu platformun şirketler ve bireysel kullanıcılar için çok sayıda ilki de hayata geçirdiğini anlattı.
Blokchain sadakat için de kullanılacak
Kullanıcısına, üzerinde token oluşturma ve akıllı sözleşmeler çalıştırılabilme imkânı da sunan Bitci Chain çatısı altında, şirketlere farklı hizmetler sunduklarını ifade eden Onur Altan Tan, “Bunlardan en dikkat çekici olan Bitci PAY olarak nitelendirdiğimiz çözümümüz. Bitci PAY çok basit anlatımla, kripto paraların Türkiye’de bir ödeme aracı olarak kullanılmasını sağlayan sistem. En güzel özelliği de şu: Siz tüketici olarak ödemenizi kripto para cinsinden yaparken, işletme sahibinin hesabına ise istiyorsa kripto para istiyorsa ise TL geçiyor. Yazarkasa, tablet ve cep telefonlarına entegre edilerek hem kullanıcıya alışılmış ödeme yöntemlerinden daha hızlı, güvenli ve kullanışlı bir platform sunuyor. Ayrıca şirketlerin mobil aplikasyonu olsa bile bu aplikasyona blockchain entegrasyonu hızlı bir şekilde yapılabiliyor” dedi.
BitLoyalty adını verdikleri diğer bir çözüm sayesinde de tüketicilere indirim, kampanya, hediye olarak o marka için geliştirilen token’ların verilebildiğini; bunun için gerekli altyapıyı tamamladıklarını sözlerine ekleyen Onur Altan Tan şunları söyledi: “Bu sistemi alışılmış sadakat programlarından farklı kılan en önemli unsur ise, bir marka için geliştirilen token’ların anlaşmalı borsalar üzerinden farklı token’lara hatta TL’ye dönüştürülebilmeleri. Bununla ilgili bir otel zinciriyle şu an çalışmalara başladık. Aynı şekilde futbol kulüpleriyle de bununla ilgili çalışmalarımız var.”
Onur Altan Tan şöyle devam etti: “Enerji ve lojistik gibi sektörlerdeki tedarik zinciri verilerini Bitci Chain altyapısı ile şifreleyen BitciSupply ise, bir yandan bu verilerin istenildiğinde yetkili birimler veya herkes tarafından görünür olmasını sağlarken diğer yandan bu verilerin geriye dönük değiştirilmesini önlüyor. Böyle bakınca da şirketler için entegre bir güvenlik hizmeti sunuyor. Bunun yanında Bitci Tokenizer ile Bitcichain altyapısı üzerinde marka tokenleri oluşturabiliyor; BitciDapps ile ise her sektör ve iş modelinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek akıllı sözleşmeler hazırlayabiliyorsunuz. Kripto para borsası açmak isteyen kişi ve kurumlara 7/24 altyapı desteği, kişiye özel arayüz ve gelişmiş bir admin paneli sunan Bitciexchange ise, Bitci’nin kripto para konusundaki uzmanlığının somut bir ürünü.”
Bitci Chain altyapısını her sektörün ve şirketin ihtiyaçlarına göre uyarlayabildiklerini ifade eden Tan, “Şu an için ön anlaşmalarını yaptığımız önemli firmalar var. Özellikle turizm, gıda ve perakende alanlarında faaliyet gösteren şirketler, sisteme yoğun ilgi gösteriyor. Hedefimiz, Türkiye’den sonra söz konusu teknolojiyi dünyanın önde gelen ülke ve şirketlerine de ihraç etmek” ifadelerini kullanıyor.
Bitci Chain üzerinde işlem gören Bitci Coin’in de yine Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini ve bugün itibarıyla Bitci.com üzerinde işlem görmeye başladığını anlatan Onur Altan Tan, “Bitci Coin kendi blockchain ağına sahip Türkiye'nin ilk coini. Kendi blockchain’i üzerinde onay mekanizması olan nod’lar tarafından kullanılıyor ve ağdaki bilgilerin mühürlenmesini sağlıyor. Blockchain üzerinde çalışan her projenin token’ları kolaylıkla Bitci Coin’e dönüşebiliyor, bunun yanında borsalar üzerinde Bitci Coin marketinin altında da işlem görebiliyor” ifadelerini kullandı.
Dünyada blockhain teknolojisinin kullanım alanlarının genişlediğini; bununla birlikte hem kamunun hem de özel şirketlerin bu teknolojiye olan ilgisinin günden güne arttığını ifade eden Onur Altan Tan, “Bugün baktığımızda çok sayıda ülke merkez bankasının bir dijital para yaratma konusunda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin de bu konuda ortaya koyduğu bir irade ve vizyon var. Bu da 11. Kalkınma Planı’na yansıdı. Tabii burada özellikle finans kuruluşlarının nerede konumlanacağı gibi çok sayıda bilinmez var. Ama bununla ilgili yoğun bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Belki çok kısa vadede değil ama orta vadede bir dijital para endeksinin dünyadaki para sisteminin kalbine yerleşebileceğini söyleyebiliriz” dedi.
Blockchain teknolojisinin de sürekli geliştiğini sözlerine ekleyen Onur Altan Tan şunları kaydetti: “1980’lerde evlerimize ilk bilgisayarları aldığımızda gözlerimize inanamamıştık. O günden bugüne geldiğimiz noktaya bakın. Aynı şey blockchain için de geçerli. Bitcoin ile birlikte biz Blockchain 1.0 ile tanıştık. Şimdi ise tüm bu akıllı sözleşmeler ya da özel sektör token’larıyla Blockchain 2.0’a geçmiş durumdayız. Gelecek dönemde hem bu teknoloji hem de bu teknolojinin kullanım alanları müthiş yaygınlaşacak. Ülkelerin tapu sistemleri bile blockhain üzerine kurulabilir. Hatta bir gün tüm interneti bile blockhain üzerine tasarlayabiliriz. Bunlar komplo teorisi değil, blockchain’in hayatımıza getirebileceği yıkıcı yeniliklerden sadece bazıları.”