BlackBerry Z10’un yapıp, iPhone’un yapamadıkları
BlackBerry’nin en yeni ve en gözde telefonu BlackBerry Z10 birçok pazarda yerini aldı. Markanın en son yaptığı açıklamaya göre telefon dünyada şimdiye kadar 1 milyondan fazla bir satış gerçekleştirdi.
BlackBerry 10 ve TimeShift kamera BlackBerry 10’un yeni kamera özelliği dudak uçuklatan cinsten. Kalabalık bir grubun fotoğrafı çekilirken, özellikle de yerinde duramayan çocuklar da dâhilse, daha kaliteli fotoğraf çekmenizi sağlıyor. TimeShift, çok sayıda görüntü alıyor ve fotoğraflardaki yüzleri ayırmanıza imkan sağlıyor. Ardından yüzlere dokunup, ileri veya geri alarak, kişilerin en iyi çıktıkları yüzlerini seçebiliyorsunuz. TimeShift özelliği BlackBerry 10’a özel ve herhangi bir iOS veya Android cihazında bulmanızın imkanı yok.
64 GB’a kadar çıkan depolama alanı BlackBerry Z10 64 GB’a kadar microSD hafıza kartı desteğine sahip. Bu da cihazın toplam depolama alanını 80 GB’a çıkarıyor. Kullandığımız cihazda bir adet 64 GB’lık kart bulunuyor ve bir çifti de yanınızda taşıyarak toplamda 200 GB’a ulaşabiliyorsunuz. Örneğin çok büyük bir müzik arşiviniz varsa, bu şekilde rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz. iPhone ise herhangi bir fazladan depolama desteği sunmuyor ve en büyük kapasiteyle alabileceğiniz iPhone ancak 64 GB olacaktır.
BlackBerry Z10 çıkarılabilir batarya MicroSD desteğinden daha da değerlisi, BlackBerry Z10’un 1800 mAh bataryasını değiştirebiliyor olmanız. Henüz birkaç kez şarj etmeden, tüm gün çok sık şekilde kullanıp da dayanabilen bir akıllı telefon çıkmadı. Bu yüzden de sık seyahat eden kişiler için değiştirilebilir batarya desteği çok önemli. Yedek Z10 bataryaları, Amazon.com’dan 25 doların altına alınabiliyor. Ayrıca BlackBerry, yedek bateri ve şarj dock’u ile gelen bir Charger Bundle sunuyor. Her an cihazınızı şarj edebilmenize olanak sağlıyor.
BlackBerry Z10 Android uygulamaları çalıştırıyor BlackBerry Z10 ve BlackBerry 10 işletim sistemi, iOS gibi belirli uygulamalara sahip olabilir ancak Z10 yalnızca BlackBerry uygulamalarını değil, yeniden düzenlenmiş veya taşınmış Android uygulamalarını çalıştırabiliyor. BlackBerry World uygulama mağazasında taşınmış Android uygulamalarının bazı resmi versiyonları bulunabiliyor. Hatta yeterli zaman ve çaba harcarsanız, kendiniz de Android uygulamalarını dönüştürebilirsiniz ama uygulamaların Android’deki gibi çalışmayabileceğini unutmamalısınız. BlackBerry 10’daki Android uygulamalarının kalitesi, uygulamanın karmaşıklığı ve geliştiricilerin BlackBerry 10’a dönüştürme sürecinde harcadığı çabaya göre değişebiliyor. Ancak BlackBerry kendi geliştirici desteğini artırana ve kaliteli BlackBerry uygulamaları çıkarana kadar, Android uygulama desteği BlackBerry 10 kullanıcılarına geniş bir seçenek sunuyor.
BBM Video Chat sırasında BlackBerry Z10 ekran paylaşımı BlackBerry Messenger (BBM) uygulaması, BlackBerry 10 ile ciddi oranda gelişmiş. BlackBerry 10’daki BBM ile, ses ve metin gönderimine ek olarak, Wi-Fi ve 4G ağları üzerinden görüntülü arama da yapılabiliyor. BlackBerry 10’daki BBM aynı zamanda cihaz ekranı paylaşmanıza da izin veriyor. Örneğin bir iş arkadaşınıza sunum gösterebilir veya uzak mesafedeki sevgilinize son seyahatinizin fotoğraflarını gönderebilirsiniz. Ancak aklınızda bulunsun, görüntülü konuşma için BlackBerry 10 gerekiyor, eski BlackBerry cihazı olanlarla görüntülü konuşamazsınız. Elbette iOS için de ekran paylaşımı sağlayan yazılımlar bulunuyor ancak BBM, hızlı bir şekilde ekran ile görüşme arasında geçiş sağlıyor ve ekran paylaşımı sırasında sesli konuşmaya da devam edebiliyorsunuz.
BlackBerry Z10 ve BlackBerry 10 sanal klavye BlackBerry 10 ve Z10’da en sevdiğimiz özellik, sanal klavyesi oldu. Şimdiye kadar geliştirilmiş en başarılı dokunmatik sanal klavye kesinlikle bu. Kesinlik, kullanım kolaylığı ve metin tahmin özellikleri, iOS’in klavyesini utandıracak kadar iyi. Ekran üzerindeki tuşlar büyük ve klavyedeki harfler sanal çizgiler ile ayrılmış durumda, bu da biraz boşluk ekliyor ve tuş başına daha fazla dokunulabilir alan yaratıyor. Klavye sizin yazma alışkanlığınızı öğreniyor ve ona uyum sağlıyor. Örneğin parmağınız büyükse ve O harfi yerine sürekli P’ye basıyorsanız, klavye sizi anlıyor ve kendini ona göre ayarlıyor. BlackBerry 10 klavyesinin kelime tahmin etme özelliği, diğer tüm dokunmatik ekran klavyelerini geride bırakabilir. Yazmaya başladığınız zaman, yazılım daha sonra ne yazacağınızı tahmin ediyor. Ancak diğer klavyelerin tersine, tahmin edilen kelime direkt olarak yazdığınız harfin yanına ekleniyor. Tamamlamak için, yazdığınız harfin üzerinden parmağınızı yukarı kaydırmanız yetiyor. Z10 sanal klavyesi de, tahmin sürecini bir adım öteye taşıyor. Geçtiğimiz hafta tüm çalışanlara standart bir şekilde “Yardımınız için çok teşekkürler.” Şeklinde bir mesaj gönderdim. Şimdi Z10’da “yardım” yazdığım zaman, Z10 tamamlamakla kalmıyor, sonrasında “için” kelimesini öneriyor. İçin kelimesinde parmağımı yukarı kaydırdığım zaman da “çok” kelimesi beliriyor.
BlackBerry Hub BlackBerry 10’un her şeyi, BlackBerry Hub ve bu da çok üstün bir özellik. BlackBerry Hub, tüm mesaj ve bildirimlerinizi tek bir yerde gösteriyor ve kolaylıkla erişilebiliyor. Bir uygulama kullanırken veya ana ekranlarda gezinirken, ekranın üst kısmından parmağınızı aşağı ve sağa kaydırdığınız zaman Hub’ı görebiliyorsunuz. Bir mesaj veya bildirim açmak isterseniz de, parmağınızı sola doğru kaydırarak Hub’ın tüm ekranı kaplamasını sağlıyor ve istediğinizi açabiliyorsunuz. Eğer acil bir durum söz konusu değilse, parmağınızı geri kaydırarak yaptığınız şeye dönebiliyorsunuz. BlackBerry Hub aynı zamanda mesaj ve bildirim filtreleme imkanı da sağlıyor, böylece yalnızca istediğiniz şeyleri görüyorsunuz. Örneğin, Hub’dayken sadece e-posta görmek için Email veya mesajları görmek için sadece Facebook’u seçebiliyorsunuz. Uygulama geliştiricileri de, Hub ile entegre çalışan uygulamalar geliştirip, alacağınız bilginin zenginleşmesini sağlayabiliyorlar. BlackBerry Hub, iOS’teki hiçbir şeye benzemiyor ve alışması zaman alsa da, çok iyi şekilde çalışıyor.
BlackBerry 10 ve aktif çerçeveler BlackBerry 10 bir seferde 8 uygulama birden çalıştırabiliyor ve her biri de ana ekranda kendi aktif çerçevesinde görüntülenebiliyor. Aktif çerçeveler, yeni bilgilerle birlikte kendini güncelleyen dinamik pencerelerden oluşuyor. Farklı uygulamalar, aktif çerçeveler aracılığıyla farklı seviyelerde bilgiler sunuyor. Yazılımın BlackBerry 10 uyumluluğu da bunu ciddi ölçüde etkiliyor. İyi bir şekilde entegre edilmiş bir uygulama, sadece aktif çerçeveler aracılığıyla çok fazla bilgi sağlayabiliyor. Birkaç örnek verecek olursak, BlackBerry World mağazasının aktif çerçevesi, popüler ve öne çıkmış uygulamaları, filmleri ve müzikleri, mağazayı açmak için vakit harcamanız gerekmeksizin size gösteriyor. BeWather 10 uygulaması da, belirlediğiniz lokasyona göre hava durumu bilgisi ve görsel sunuyor.
BlackBerry 10 ve BlackBerry Balance BlackBerry Balance, IT yöneticilerinin akıllı telefonunuzda iki ayrı karakter yaratmasını sağlayan BlackBerry 10 işletim sistemi özelliği. Bu karakterlerden birisi iş, birisi kişisel. Balance özel olarak IT için tasarlanmış gibi dursa da, tüm kişisel verileri, şirket verisinden ayırdığı için kullanıcıya da büyük fayda sağlıyor. Böylece IT hiçbir şekilde kişisel dosyalara erişemiyor veya güvenlik sebebiyle dosya silmeye gitmiyor. Balance özelliği, kullanıcı için daha mütevazı olamazdı. Kullanıcı deneyimini hiç etkilemiyor ve hem IT hem de Z10 kullanıcıları için güzel bir ortam sağlıyor. BlackBerry kısa zaman önce, Balance benzeri karakterleri iOS ve Android’e getirecek güvenli işyeri özelliklerini duyurdu. Ancak güvenlik özellikleri BlackBerry 10 ve BES 10 ile tam olarak uyumlu olmayacak ve kullanıcı deneyimi de nispeten pürüzlü olacak.
elefonun özellikleri sayesinde genel olarak kullanıcılar üzerinde olumlu bir etki bıraktığını gözlemlemek mümkün. Sizler için BlackBerry Z10 ile iPhone’u karşılaştırdık ve BlackBerry Z10’da olup da iPhone’da olmayan 10 özelliği derledik. Bu elbette BlackBerry Z10’un, kendisinden kesinlikle daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Yine de bu özellikleri telefon alırken göz önünde bulundurmanız gerektiği kesin.
BlackBerry Z10′un Mikro HDMI ve standart şarj girişi BlackBerry Z10’da en beğendiğimiz özelliklerden birisi, HDMI bağlantısı bulunan herhangi bir televizyon, monitör veya ekrana, cihazınızı kolaylıkla bağlayabiliyor olmanız. HDMI desteği ile, HD video oynatma, müzik dinleme veya cihazınızdaki herhangi bir şeyi ekrana aktarma işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak bu HDMI desteği BlackBerry’e özel değil, Motorola’nın ürettiği birkaç Android destekli telefonda da mikro HDMI portları bulunuyor. Tabii böyle bir portu herhangi bir Apple cihazında görme olasılığınız neredeyse hiç yok. Apple ürünlerinin tersine, BlackBerry Z10, standart şarj girişine sahip. Yani herhangi bir microUSB kablosu ile telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Ayrıca Z10 için özel olarak üretilmeyen üçüncü parti aksesuarları da bununla kullanabilirsiniz. Yani Apple’a özel kablolar veya aksesuarlardan daha ucuz olacaktır.