Bitcoin hakkında merak edilen her şey
Üstelik bağımlı hale de getiremiyorsunuz. Kısacası, tamamen özgür bir sanal para birimidir. Bu sistem doğası gereği parayı amaç olmaktan bir nebze olsun çıkarıp araç haline getiriyor. Bu bakımdan Bitcoin, mevcut finansal sistemin ısrarla görmezden gelmeye çalıştığı ancak başaramadığı yeni bir deneysel teknolojidir! Tüm dünyada bitcoin kullananların sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. -฿- ile sembolize edilmiştir. "BTC" tüm dünyada kabul edilen kısaltmasıdır.
Üstelik bağımlı hale de getiremiyorsunuz. Kısacası, tamamen özgür bir sanal para birimidir. Bu sistem doğası gereği parayı amaç olmaktan bir nebze olsun çıkarıp araç haline getiriyor. Bu bakımdan Bitcoin, mevcut finansal sistemin ısrarla görmezden gelmeye çalıştığı ancak başaramadığı yeni bir deneysel teknolojidir! Tüm dünyada bitcoin kullananların sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. -฿- ile sembolize edilmiştir. "BTC" tüm dünyada kabul edilen kısaltmasıdır.
Satoshi Nakamoto tarafından yaratılmıştır ve 2009 yılından bu yana sanal dünyada dolaşımdadır. Bitcoin, kişiden kişiye (P2P) doğrudan transfer imkanına sahiptir. Hiçbir aracıya ihtiyaç duymaz. Bunun yanında internet üzerinden "bitcoin" kabul eden iş yerlerinden alışveriş yapabilirsiniz. Gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur. Hesaplarınızı gerekli güvenlik tedbirlerini aldığınız takdirde sizin dışınızda hiç kimse kontrol edemez ya da el koyamaz. Her ne kadar güvenilirliği ile ilgili haberler çıksa da bu güvenlik zaafları Bitcoin'in kendi altyapısından kaynaklanmamaktadır.
Bitcoin nasıl üretilir? Bitcoin üretmek için mining yapmanız gerekmektedir. Türkçe ismi ile madencilik yaparak bitcoin sanal para birimi üretebilirsiniz. Ancak şuan ki şartlar ile elinizde bulunan bilgisayarlar ile bitcoin madenciliğini yapmak oldukça verimsizdir. Sadece bu iş için özel makineler üretilmiş olup dünyanın bir çok yerinde büyük bitcoin tarlaları kurulmuştur. Siz bunun yerine bitcoin türevi altcoinler üreterek bu üretimlerinizi Bitcoin'e çevirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak Altcoin Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Madencilik yapmak için ilk önce iyi bir ekran kartına ve bir bilgisayara ihtiyacınız var. CPU, yani işlemci ile de madencilik yapabilirsiniz. Ancak günümüz şartlarında bu oldukça verimsizdir. AMD Ekran kartlarına sahip bilgisayarlar ile yüksek miktarda kazı yapabilir ve bu birimleri biriktirebilirsiniz.
Bitcoin ne işime yarar? Bitcoin ile internet üzerinden alışveriş yapabilir veya ürettiğiniz coinleri çeşitli exchange sitelerinde Türk lirasına ve çeşitli ülkelerin para birimlerine çevirebilirsiniz. Yine, ürünlerinizi Bitcoin ile takas ederek ticaret hayatına Bitcoin'i dahil edebilirsiniz.
Bitcoin; Nedir / Ne değildir? Avantajları Nelerdir? Dijital para birimidir. Maddesel/Fiziki bir karşılığı şimdilik yoktur.( altın gümüş vb.) Bitcoin bir ağ etkileşimidir. Bir merkezi yoktur. A'dan B'ye dijital para transferi sağlar. İnternet olan herhangi bir noktadan internet olan herhangi bir noktaya transferi yapılabilir. Aracısı, komisyoncusu yoktur. Masraflar aracı olmadığı için çok çok düşüktür. Sadece transfer işlemini onaylayan madencilere çok cüzi miktarlarda ödeme yapılır.
Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır. Sistemin sahibi onu kullanan herkestir. Tüm ülkelerde kullanılır ve offline hesabınıza kimse müdahale edilemez. Bu bakımdan İsviçre bankalarından daha güvenlidir denebilir. Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur. Kullanmaya başlarsanız kullanırsınız bırakırsanız kullanmazsınız. Bitcoinler, Madenci denilen ücretsiz bir program tarafından üretilir.
Üretilecek bitcoinlerin belli bir sayı sınırı vardır. Toplamda 21 Milyon adet üretilecektir. Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için "zorluk seviyesi" her geçen gün belirli protokoller çerçevesinde artar. Bu seviyeler ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir. Her kullanıcının dijital bir cüzdanı vardır. Bitcoinlerinizi bu cüzdanlarda tutarsınız. Bitcoin transferleriniz eşsiz bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu ve eşsizliği kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı bitcoin ikinci kez kullanılamaz.
Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez. Bitcoin, TL,USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir. (Bunu yapan siteler komisyon almaktadır.) Qr kodu ile mobil ödemeler yapabilirsiniz. Bitcoin borsaları hafta sonu ya da tatil günleri durmaz, daima çalışır.
Altcoin nedir? Bitcoin, kısaca şifrelenmiş bir kod dizini kullanan sanal para birimi olarak olarak biliniyor. Son zamanlarda bu alana olan ilginin artması ile beraber çözümlenen bitcoin şifreleri artmış ve bu işle ilgili donanımlar üretilmiştir. Bitcoin dünyasına olan ilginin artması ile üretilen şifrelerin zorlukları da paralel artmış bu da farklı bitcoin türevlerinin türemesine yol açmıştır.
Farklı bir algoritma yapısına sahip olan yeni şifrelenmiş birimlere Altcoin denir. Yani bir nevi bitcoin benzeri/türevi şifrelenmiş para birimleridir. Bitcoin hakkında geçtiğimiz Aralık ayında Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir araştırması yayınlandı. Ciddi bir kaynak eksikliği de böylece giderilmiş oldu. Detaylı bilgi için: spk.gov.tr/yayingoster.aspx?yid=1130&ct=f&action=downloadfile
Akbank öncü oldu Kripto para kullanımına ülkemizde ciddi olarak el atan ilk kamu kurumu Akbank. Akbank'ın resmi internet sitesinde yer alan haberde şu ifadelere yer veriliyor: Akbank, uluslararası para transferinde blockchain teknolojisini kullanarak şeffaflık ve hızı artırıp, maliyetleri düşüren çözümler sunan teknoloji firması Ripple ile anlaşan ilk Türk Bankası oldu.
Akbank, yurtdışı para transferlerinde hız kazandırıp, maliyetleri düşüren son teknolojiyi ülkemize getiren ilk Türk bankası oldu. Akbank, Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Ripple ile dijitalin öncü yeniliklerinden "blockchain teknolojisi"ni yurtdışı para transferlerinde kullanmak üzere anlaşma sağladı. Akbank, küresel para transfer sisteminin yeni platformu Ripple ile anlaşmasının ilk adımı olarak, Almanya'da faaliyet gösteren iştiraki Akbank AG üzerinden tüzel ödemeler kapsamında pilot çalışma başlattı. İlk işlemlerin Mayıs ayında hayata geçirilmesi bekleniyor.
Akbank, Ripple ile yaptığı bu işbirliğiyle, tüm dünyada yeni ve gelişen bir teknoloji olan blockchaini kullanarak, müşterilerine daha hızlı ve daha şeffaf bir şekilde para transferi hizmeti ve müşteri deneyimi sunmayı hedefliyor. Akbank'ın bu yeni ürünü, hızlı ve esnek yapısı, uygulanacak masraf ve döviz kurlarını önceden sunabilmesi, muhabir banka masraflarını azaltması, ödemenin takip edilebilir olması ve 7/24 özelliğiyle fark yaratacak.
Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, küresel düzeyde tüm gelişmeleri yakından izleyerek dijital teknolojinin sunduğu tüm olanakları müşterileri için fırsata dönüştürmeye odaklandıklarının altını çizerek, "Tüm dünyada yeni kullanım alanları oluşmaya başlayan blockchain teknolojisini yurtdışı para transferlerinde kullanma konusunda önemli bir adım atan Türkiye'deki ilk banka olmaktan heyecan ve mutluluk duyuyoruz" dedi ve ekledi: "Günümüzde finans sektörü başta olmak üzere birçok farklı alanda devrim niteliğinde çözümler sunan Blockchain teknolojisiyle müşterilerimize yenilikçi dijital ürünler sunmaya devam edeceğiz. Teknolojinin geldiği bu yeni aşamanın, hız ve şeffaflığı artırırken, aynı zamanda maliyetleri de düşürerek finans sektöründe para transferi dahil birçok alanda yeni bir dönem açacağını düşünüyoruz."
Dünyada bu konudaki gelişmeleri ve finans sektörü ile teknolojiyi birleştiren FinTech'leri yakından takip ettiklerini belirten Ulutaş, Akbank'ın yenilikçilik vizyonu doğrultusunda FinTech'lerle yapılacak doğru ve stratejik işbirlikleriyle müşterilerini yeni teknolojilerle buluşturmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. (http://www.akbank.com/tr-tr/Yatirimci-iliskileri/Sayfalar/Bizden-Haberler.aspx)
DW'de yer alan habere göre son yıllarda banka kartı ile yapılan ödemelerin oranı giderek arttı. Uzmanlara göre, sanal ödeme klasik parayı piyasadan silecek. Ancak Bitcoin ve muadilleri gibi sanal para birimlerine uzmanlar kuşkuyla yaklaşıyor. Sanal para birimi Bitcoin, miktar sınırlaması olduğu için dilediğince çoğaltılamıyor. Ama dijital para birimlerinin sayısı da çürük zeminde biten mantarlar gibi artıyor. Nisan ayında 782 sanal para birimi vardı. Sayı mayıs sonunda 830'a, hafta başında da 871'e çıktı. Bilgisayar ortamında yaratılan sanal paraların toplam piyasa değeri de aynı süre zarfında 27'den 112 milyar dolara yükseldi. Şişmeyi körükleyen, değeri son bir yılda katlanarak 2 bin dolara çıkan Bitcoin oldu.
Ancak Bitcoin ödeme aracı olarak kabul görmüyor. Almanya'da Bitcoin ile ödeme yapılabilen sadece 61 yer bulunuyor. Berenger Bankası baş iktisatçısı Jörg Quitzau, Hamburg'da Bitcoin ile ödeme yapılabilen bir pizzacı olduğunu belirtiyor ve "Bitcoin ile karın doyurmak mümkün ama yalnızca pizza ile beslenmek şartıyla", diyor. Quitzau, Hamburg'daki Dünya Ekonomisi Araştırma Enstitüsü'nden Henning Vöpel ile birlikte 'Paranın Geleceği – Geleceğin Parası' konulu bir araştırma yapmış.
(Türkiye'de de sınırlı sayıda yerde Bitcoin'le ödeme kabul edilebiliyor. Kripto para üzerine nadir kaynak sitelerden olan coin-turk.com bu firmaları şöyle sıralamış: http://coin-turk.com/turkiyede-bitcoin-kabul-eden-yerlerin-listesi)
Değerlenme garantisi yok Muazzam değer artışına rağmen, büyük dalgalanmalar geçiren Bitcoin değer koruma birimi yerine geçmiyor. Quitzau belli bir tarihte Bitcoin'larını elden çıkarmak zorunda kalanların büyük kayba uğrayabileceğini söylüyor. İktisat uzmanı durmadan yeni sanal paralar icat edildiği için Bitcoin'in uzun vadede değer kazanacağını da kimsenin garanti edemeyeceği görüşünde
Ancak bütün bu dezavantajlar sanal ödeme yapmaya mani değil. Almanya'daki alışverişlerin yüzde 80'inde nakit ödeme yapılıyor. 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 50'ye düşebileceği belirtiliyor. Öncelikle gençler ödemelerini elektronik ortamda, yani kartla yapıyorlar. Ayrıca kredi kartını, tuşlara basmadan sadece bir aygıta tutmakla ödeme yapılabiliyor olması da çoğu tüketicinin işine geliyor.
Sanal paralar 'son sığınaktan' yoksun Danimarka ve İsveç'te peşin ödeme devri kapanmak üzere. İsveçliler ödemelerinin yüzde 90'ını banka kartıyla yapıyorlar. Halkın yüzde 11'i artık nakit paraya ihtiyacının kalmadığını söylüyor. Güney Avrupa ülkelerinde peşin ödeme limiti uygulanıyor. İspanya'da 2 bin 500 Euro'dan fazlası peşin ödenemiyor. Üst sınır İtalya'da 3 bin euro olarak belirlenmiş. Yunanistan'da ise peşin parayla motorlu araçlar hariç, ancak bin 500 euroluk mal ve hizmet satın alınabiliyor. Ödeme üst sınırı kayıt dışı ekonomiyi ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla başlatılmıştı.
Ancak elektronik ödemeleri sanal kripto para birimleriyle karıştırmamak gerekiyor. Kripto paraların en yaygın olanı Bitcoin'in piyasa payı yüzde 80'i buluyor. Bu sanal para birimi merkez bankası tarafından değil, bir bilgisayar şebekesi tarafından yaratılmıştı. Sanal paralardan hiçbirini ödeme aracı olarak kabul etme mecburiyeti de bulunmuyor. Dolayısıyla merkez bankasının desteğine ve merkezin 'son kredi kapısı' olma özelliğinden yararlanmaları da mümkün değil.
Merkez bankası bu fonksiyonuyla 'sınırsız likidite yaratma' işlevini yerine getirebiliyor. Profesör Henning Vöpel bu yetkinin finans krizlerini çözebilmek için gerekli olduğunu, sanal para birimlerinin ise modern para piyasasını düzenleme ve yönetme özelliğinin bulunmadığını söylüyor.
Bitcoin – Alternatifsizliğin yarattığı fırsat Modern finans sisteminin ve altyapısının olmadığı kalkınma halindeki ülkelerde ise sanal para birimlerine geçişin daha kolay olduğunu belirten Berenberg baş iktisatçısı Quitzau bunu, 'kalkınma halindeki ülkelerin sabit telefon hatlarını kullanmadan mobil telefon çağına geçişiyle' kıyaslıyor.
Kripto paraların temeli olan 'blockchain' (blok zincir - şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık veri tabanı) teknolojisi, para akışındaki katılımcının kimliği ve el değiştirmenin eksiksiz dokümantasyonu gibi işlemlerin yerini alıyor. Völpel bu özelliğin kalkınma halindeki ülkelerin işine gelebileceğini ve riskin ancak Bitcoin borcunun aynı para birimiyle ödenmesiyle asgariye indirilebileceğini söylüyor.
Dolar alacağının Bitcoin ile ödenmesi ise riskli olabilir. Sanal para kurunun düşmesi Bitcoin ile kesilen faturanın kabarmasına yol açar. Bitcoin'in değeri arttığında, ödeme tarihinde daha az Bitcoin harcanmış olacağından, faturayı birkaç gün bekletmek kârlı olabilir. Quitzau bu nedenden ötürü kalkınma halindeki ülkelerin Bitcoin'i rahatlıkla kullanmalarının mümkün olmadığını söylüyor. İktisat uzmanı, alternatifsizliğin ise kripto para birimlerini kalkınma halindeki ülkeler için cazip kılabileceği görüşünde.
Türkiye'de Bitcoin ve Altcoin konusunda bilgilerine başvurulan bu konulara merak salmış herkesin dikkatini çeken iki isim var. Bunlardan ilki Paranette'nin kurucusu ve başkanı Mehmet Hamdi Bol
Diğeri de Alp Işık. İkisi de Youtube sayfalarında takipçilerine bilgi ve deneyimlerini paylaşıyorlar.
Profefyonel fikirler ve grafiklere ücretsiz bir şekilde ulaşmak için bu siteyi de kullanabilirsiniz. https://tr.tradingview.com/
2009 yılından ortaya çıkan ve her geçen gün popülaritesini arttıran Bitcoin, şimdilik yönlendirilemeyen bir güç olarak karşımıza çıkıyor. Merkezi olmayan bu güç, doğal olarak finans piyasalarını, büyük bankerleri ve global ölçekli bankaları korkutuyor. Çünkü Bitcoin herhangi bir kuruma, ülkeye ya da kişiye bağlı değil!
Bitcoin, heryerde herkese anında ödeme imkanı sunan, merkezi olmayan dijital kriptoparadır. Bitcoinler satın alınabilir, satılabilir ve diğer para birimleriyle takas edilebilirler. Bitcoin kabul edilebilir bir seviyede gizlilik ve anonimlik sağlar. Bitcoin kullanıcıları gizli anahtarlarıyla bitcoin ağındaki işlemlerinin sahipliğini ispatlar ve kendilerine ait değeri harcayabilir, yeni sahibine transfer edebilirler.