Birbirinden ilginç icatlar-1
Sıfır rakamı - Hindistan Her ne kadar eski Mısırlılar sıfırı bir sembol olarak kullanıyorsa da, hesaplamalarda sıfırı ilk kullananlar Hintliler.
Sıfır rakamı - Hindistan Her ne kadar eski Mısırlılar sıfırı bir sembol olarak kullanıyorsa da, hesaplamalarda sıfırı ilk kullananlar Hintliler.
USB bellek - İsrail USB belleği, 1999 yılında bir İsrail şirketi olan M-Systems’de çalışan Amir Ban, Dov Moran ve Oron Ogdan bulmuştur.
Askeri bando - Türkiye Her ne kadar günlük yaşantınızın bir parçası olmasa da, askeri bando geleneğini 13. yüzyılda Osmanlı ordusu başlatmıştır.
Renkli televizyon - İskoçya İskoçyalı mucit John Baird, 3 Temmuz 1928’de dünyanın ilk renkli televizyonunu icat etmiştir.
IMAX geniş ekran sinema formatı - Kanada Bir daha bir filmin keyfini imax kalitesinde sürerken Kanadalı IMAX firmasına bir teşekkür etmeyi unutmayın.
Düğme - Pakistan Her ne kadar Pakistan 1947 yılına kadar bağımsız bir ülke olarak karşımıza çıkmasa da, düğme İndus vadisinde yaşayan Pakistanlı halk tarafından icat edilmiştir.
Tuvalet kağıdı - Çin Tuvalet kağıdının kullanımına dair ilk belgeler 6. yüzyıl Çin’ini işaret etmektedir.
Kerosen lamba - Polonya Modern kerosen lambalar ilk olarak Polonyalı mucit Ignacy Lukasiewicz tarafından, 1853 yılında icat edilmiştir.
Sprey - Norveç İlk aerosol sprey 1926 yılında Norveçli kimya mühendisi Erik Rotheim tarafından icat edildi.
İnternet - İngiltere, Belçika, İsviçre Her ne kadar internet ABD hükümetinin yaptığı ARPANET araştırmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmış olsa da, şimdilerde kullandığımız World Wide Web (www), Avrupa Nükleer Araştırmalar Organizasyonu, CERN’deki İngiliz ve Belçikalı bilim insanları tarafından bulunmuştur.
Cırt cırtlı bant - İsviçre 1948 yılında İsviçreli İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral tarafından bulunmuştur.
Elektrik motoru - Macaristan İskoçyalı rahiplerin icat ettiği elektrostatik cihazları ayrı tutarsak, Macar fizikçi Anyos Jedlik’in elektromanyetik bobinler ile ilk deneyleri ortaya modern elektrik motorlarını çıkarmıştır.
Vosvos - Avusturya, Almanya Vosvos’lar, halkın sahip olabilmesi için daha ucuz bir araç üretme fikriyle Hitler tarafından geliştirilmiştir. Hitler’in Avusturyalı ancak Alman diktatörü olmasından dolayı her iki ülkenin de payı var denebilir.
Mısır Şurubu - Japonya İtiraf edin, bunu Amerikalıların bulduğunu düşünüyordunuz. Ancak mısır şurubunun mucidi Japonlar. Dünyanın en çok kullanılan bu tatlandırıcısını bize armağan edenler (!) kesinlikle Japonlar.
Molotof kokteyli - Finlandiya 1939 yılında Sovyetler Birliği Finlandiya’yı işgal etmeyi düşündüğünde, bu barışsever insanların böyle bir şey icat edebileceğini hiç düşünmemişti.
Ugg Botlar - Avustralya Dünyada iki tip Ugg bot var, birisi orijinal UGG botlar, diğeri ise Ugg botların jenerik isimliğini yaptığı başka markalara ait botlar. Orijinal olanının ilk üreticisi Avustralyalı Deckers markasıdır.
Denizaltı - İrlanda İlk denizaltıyı ABD ve İngiliz Kraliyet ordusunda görevli İrlandalı mühendis John Philip Holland bulmuştur. Yaygın kabulle modern denizaltı tasarımının babası sayılır kendisi.
Posta kodu - Ukrayna Her ne kadar ilk bölgelere ayrılan şehir Londra olsa da, buralara bir kod verme fikri 1932 yılında Sovyetler Birliği’ndeki Ukrayna’dan çıktı.
Hız kamerası - Hollanda Bir dahaki sefer, mektupla fotoğraflı hız cezası aldığınızda Hollandalı Gatsomer BV şirketine desteklerinden dolayı minnettarlığınızı göstermeyi unutmayın.
Gözlük - İtalya Modern gözlüklerin atası 1200’lerin ortalarında Roma imparatorluğunda icat edilmiştir.
Kilometre saati - Hırvatistan Ne kadar hız yaptığınızı görmenizi sağladığı için Hırvat Josip Belusic’e teşekkür edebilirsiniz.
Sakinleştirici tabanca - Yeni Zelanda Burada bahsettiğimiz sakinleştirici ilaç değil, o çok daha evvel bulunmuştu. Ama sakinleştirici tabancayı ilk olarak 1950’lerde Yeni Zelandalı Colin Murdoch icat etti.
Film - Fransa Tarihteki ilk film yapımcıları Lumiere kardeşlerdir.
Yangın söndürme köpüğü - Rusya Yangın söndürme köpüğü 1902 yılında Rus mühendis ve kimyager Aleksandr Loran tarafından bulunmuştur.
Dinamit - İsveç, Almanya Yine bir kuzey ülkesi yine bir patlayıcı. Hepimizin yakından tanıdığı İsveçli bilim insanı Alfred Nobel 1867 yılında, Almanya’da çalışırken dinamiti bulmuştur.