Bir ayda 5 bin lira kazandıran böcek!
Mahalle Muhtarı Hayati Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 100 yılı aşkın bir süredir mahallelerinde ipek böceği yetiştirildiğini, son 25 yıldır da damızlık üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Mahalle Muhtarı Hayati Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 100 yılı aşkın bir süredir mahallelerinde ipek böceği yetiştirildiğini, son 25 yıldır da damızlık üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Türkiye'de damızlık ipek böceği yetiştirilen 4 mahalle bulunduğunu belirten Çiçek, "Kozalarımız son aşamasına geldi. Yaklaşık 40 günde koza oldular. Bunları topladıktan sonra Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) teslim edeceğiz" dedi.
Çiçek, tohumların mayıs ayı ortalarında Kozabirlik tarafından üreticilere teslim edildiğini, haziran sonuna kadar ise toplandığını dile getirdi.
Bir paket ipek böceğinden 30-35 kilogram koza elde edildiği bilgisini veren Çiçek, "4 nüfuslu bir aile yaklaşık 100 kilogram civarında koza üretebiliyor. Bu sene bildiğimiz kadarıyla 50-55 lira gibi kilogram birim fiyatı var. 100 kilogramlık üretimde üreticimiz 40-45 günde yaklaşık 5 bin 500 lira civarında kazanç elde edebiliyor" ifadesini kullandı.
Birlik görevlilerinin, tohumu çıkmış larvaları üreticilere teslim ettiğini bildiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O küçük larvalar, çok ince ve hassas bir çalışma sonucunda dut yapraklarının kıyılmasıyla ufak ufak aşamalarla koza üretecek pozisyona kadar getirilmiş oluyor. Bu arada da böceğimiz 4 kez uyumuş oluyor.
Her uyku evresi de bir yaşa tekabül ediyor. Bir yaşı doldurmuş, ikinci yaşına girmiş oluyor. Dördüncü uykundan kalktıktan sonra bir hafta 10 gün sürekli yeme halindeler. Yeme pozisyonu bittikten sonra kendiliğinden koza örmeye başlıyorlar.
Damızlık üretim yaptığımız için Kozabirlik, kozaları götürüyor ve tesislerinde kozaları keserek içindeki larvaları kelebek olana kadar kontrol altında tutuyor. Kelebekler oluştuktan sonra bunlar eşleştiriliyor ve bundan tohum elde ediliyor.
Bir böceğin ürettiği kozadan yaklaşık bin 200 metre ham ipek elde edilebiliyor. İpek böceği üretilen kozalar için kaynar kazanlarda haşlanarak ipek çekiliyor. Bir kozadan yaklaşık bin ile bin 200 metre civarında bir ham ipek elde edilmiş oluyor. Bunun da görüntüsü küçük ama uzunluğu gayet tatmin edici."
Çiçek, Osmanlı döneminde üretilen ipeklerin özellikle padişah kaftanlarında kullanıldığını aktardı. Bu malzemenin saraylarda süs eşyalarında da kullanıldığına işaret eden Çiçek, "Günümüzün şartlarında ipek halı, süs eşyalarında, ev işlerinde, ameliyat ipliklerinde ve her türlü alanlarda kullanılabiliyor.
Çok yumuşak bir madde olduğu için kolay boyanabiliyor. İşçiliği güzel, rahat işlenebiliyor" diye konuştu.
Türkiye'de elde edilen ipeklerin genellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Çiçek, dünyada üretimin yaklaşık yüzde 70'inin Çin tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Yoğun olarak İnegöl'de yapılan İpek böcekçiliği 40 günde 5 bin 500 lira gelir getiriyor.
İnegöl ilçesinde, damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı İhsaniye Mahallesi'nde yaşayan aileler, kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 40 günde 5 bin 500'er lira gelir elde edebiliyor.