Bilim insanları uyardı! Dünya kabuğu bükülüyor!
Bilim insanları, buzul erimesinin Dünya'nın kabuğunun hafifçe bükülmesine neden olduğunu söylüyor.
Yeni bir araştırmaya göre, Grönland ve Antarktika gibi buzullardan ve kara kütlelerinden gelen buzun erimesi, Dünya'nın kabuğunun hafifçe bükülmesine neden oluyor.
Geophysical Research Letters dergisinde geçen hafta yayınlanan araştırmaya göre, buz tabakaları ve buzullar dünya genelinde eridikçe ve su küresel okyanuslara yeniden dağıtıldıkça, yerkabuğunun üzerindeki ağırlıktan kurtulup yukarı kalkıyor.
Bu erime, ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden Sophie Coulson da dahil olmak üzere, çalışmanın arkasındaki bilim insanlarına göre, buz kaybından 1000 kilometreden daha uzaktaki yerlerde bile, Dünya yüzeyinde karmaşık bir üç boyutlu (3B) hareket modeli oluşturabilir.
Araştırma, "Bu 3B yüzey hareketi, yılda ortalama olarak milimetrenin onda biri kadardır ve yıldan yıla önemli ölçüde değişiklik gösterir" dedi.
Bilim insanları, Dünya'nın kabuğunun kütlesindeki değişikliklerle nasıl deforme olduğunu tahmin etmek için Grönland, Antarktika, dağ buzulları ve buzullardan 21. yüzyılın başlarındaki buz kaybıyla ilgili uydudan elde edilen verileri kullandılar.
2003 ve 2018 yılları arasında, Grönland ve Kuzey Kutbu buzullarından gelen buzların erimesi, Kuzey Yarımküre'nin büyük bölümünde "zeminin yatay olarak kaymasına neden oldu" ve Kanada ve ABD'nin büyük bölümlerinde toprak yapısının yılda 0,3 milimetre (mm) kadar değiştiği ifade edildi.