Başabakan Erdoğan'ın Bilim ve Teknoloji konuşması!
Başbakan Erdoğan Bilim ve Teknoloji konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu
toplantısında konuştu. Erdoğan Bilim ve Teknoloji konusunda çarpıcı
açıklamalarda bulundu.
İşte Başbakan Erdoğan'ın toplantıdaki çarpıcı açıklamalarından bazı
bölümler:
Bilim ve Tenknoloji Yüksek Kurulu'muza 15. kez başkanlık ediyorum. Geçtiğimiz 10 yılda bilime ve bilimsel gelişmeleri desteklemeye yönelik adımların en önemlileri bu toplantılardır. Çalışmalarımız artık belli bir düzeye ulaşmıştır. Bütün bakanlıklarımızın, üniversitelerimizin gündeminde her geçen gün daha fazla yer tutuyor. Sadece 2011 yılı başından bugüne kadar ARGE destekleri kapsamında 1462 projeye 338 milyon lira verdik. Bilim insanları ve öğrencilere sağlanan burs çerçevesinde 18 bin kişiyi 81 milyon liralık kaynakla destekledik.
Yeni teşvik sistemine göre 6. bölgeye yapılan yatırımlara ilave vergi teşvikleri getiriyoruz. Melek yatırımcı olarak adlandırılan fikri olan ancak sermayesi olamayanları gelir vergisinden muaf tuttuk. Verdiğimiz emeklerin karşılığını almaya başladık. Bugün bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler konusu da 10 yıl öncesiyle mukayese edilmeyecek bir noktaya geldik.
TÜBİTAK, ilk yerli gözlem uydusu RASAT'ı fırlatmıştı. Göktürk uydumuzu da fırlatmayı düşünüyoruz. Bilgi ve bilgi güvenliği merkezi 3 boyutlu mayın arama sistemi geliştirilmiştir. Ankara, Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da bilim merkezlerinin kurulmasına yönelik protokoller imzalanmıştır. Türkiye bilim teknoloji ve yenilik alanında köklü değişim yaşıyor. ARGE odaklı firmaları desteklememiz gerekiyor. Tüm bunlar için de eğitim ve bilgi birikimine insan kaynağına ihtiyacımız var. Yetişmiş insan ihtiyacımızın karşılanması konusunu ayrıntılı olarak görüşeceğiz.
Türkiye olarak 2023 hedefimize ancak yeni eğitim sistemizi entegre edersek ulaşabiliriz. Çocuklarımıza matematik fen teknoloji derslerinde yeni eğitim metodlarıyla kolay kavrayacakları bir sistem hazırlayacağız. Kendini ifade edebilen dünyadaki gelişmeleri takip edip analiz edebilen gençlere süratle ihtiyacımız var. Üniversitelerimiz daha aktif rol oynamalı. Türkiye siyasal sosyal ekonomik alan gibi bilim ve teknoloji alanında da kentine ait özgün modeller yaratan ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.
Özel sektörümüzün bu projelerdeki payını özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün Anadolu'daki mütevazi şirketlerimiz bile ARGE'ye yöneliyor. KOBİ'lerimizin ekonomiyi canlandırma gücünü en büyük avantajımız olarak görüyoruz. Genç girişimcilere özel destekler veriyoruz. Bu çalışmalarımızdan sonuç almak kısa süreli bir iş değil; zaman ve sabır istiyor. Anadolu'nun dört bir yanında katma değeri yüksek ürünler üretip ihraç eden firmalarımızla gurur duyacağız. Kendimize, milletimize inanıyoruz. Tarihimizle gurur duyan ve aynı zamanda tarihin sorumluluklarını omuzlarında hisseden bir nesil istiyoruz. Türkiye sadece tüketen bir ülke olarak yoluna devam edemez. Türkiye artık ürünü de bilgiyi de üreten ülke konumunda hızla ilerliyor.