Azis Sancar'dan beyin kanserine tedavi müjdesi
Aziz Sancar, bir molekülün, beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. Oldukça yaygın olan bir kanser tipine çare bulunmuş olabilir.
Nobel ödülü alan bilim insanı Aziz Sancar beyin kanseri tedavisinde oldukça önemli bir adım atmış olabilir. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı'nın haberine göre Sancar’ kanserden bağımsız bir çalışma yürütürken beyin kanserinin tedavisini bulmuş olabilir.
Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından olan Aziz Sancar, 2015‘te Nobel ödülü almıştı. Hücrelerin hasarlı DNA’ları nasıl onardığı ve genetik bilgiyi nasıl koruduğuna yönelik harita çalışmaları sonucunda ödül alan bilim insanı şimdi beyin kanserine çare bulmuş olabilir.
Azis Sancar'dan beyin kanserine tedavi müjdesi
Kendisine Nobel kazandıran DNA Onarım Sistemi konusunda “merak ettiği” bir soruya yanıt arayan bilim insanı farklı bir buluş keşfetti. Sancarın çalışmasına yönelik olarak "İnsan Nukleotid Eksizyon Onarım Sistemi’ni (İkili Kesim) keşfetmiş ve Nobel kazanmıştı. İkili Kesim-Onarım mekanizması DNA sarmalında hasar gören bölümü (26 Nükleotidlik) kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Böylece DNA’mız hasarsız çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.
Aziz Sancar, “Daha önce bu çalışmayı test tüpünde kanıtlamıştık ama insan hücresi içinde de tam böyle mi oluyordu, yoksa 26 nükleotitten daha fazlası mı çıkarılıyor ve yerine daha çok nükleotid mi konuyordu, merak ettik. Bunu anlamak için de laboratuvar deneylerinde bildik EdU isimli molekülü kullandık. Deneylerimiz beklenmedik sonuçlar verdi adeta bir şok yaşadık, EdU molekülü, sağlam DNA’da, sanki DNA hasara uğramış gibi etki yapıyor ve onarım mekanizmasını harekete geçiriyordu! Böyle bir etki beklemiyorduk! Sebebini araştırdık. Bozulmamış sağlam hücrelerin bulunduğu besi ortamına EdU molekülü koyduk ve baktık ki hücre onarım mekanizmasını çalıştırarak bu molekülü durmadan kesip çıkartıyor. Çıkarılan molekül serbest kalınca tekrar genoma giriyor, hücre onu tekrar kesip dışarı atıyor ve kör döngü böyle devam ediyor. Sonunda EdU ile başa çıkamayan hücre ölüyor" ifadelerini kullandı.
Bilim dünyasına yepyeni bir şey kazandırmış olacak olan Azis Sancar'In bu kapsamda çalışmaları son derece önemli diyebiliriz.