Az bilinen 7 mimari harika!
1. Romanya: Parlamento SarayıBükreş'de bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Çavuşesku Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Çavuşesku, sarayın ismini Cumhuriyet Evi (Casa Republicii) koymuş, ancak Romenler halen Halkın Evi (Casa Poporului) olarak adlandırmaktadır.Saray 270 m’ye 240 m tabana sahip olup, 86 m yüksekliğe ve 92 m yer altında derinliğe sahiptir. 1,100 odası bulunmakta ve 2 yeraltı otoparkı ile 12 kata sahiptir. Ayrıca iki ek yeraltı katı ile, halka açık olarak yararlanılmakta ve 4 katın halen inşaası sürmektedir.
1. Romanya: Parlamento Sarayı Bükreş'de bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Çavuşesku Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Çavuşesku, sarayın ismini Cumhuriyet Evi (Casa Republicii) koymuş, ancak Romenler halen Halkın Evi (Casa Poporului) olarak adlandırmaktadır. Saray 270 m’ye 240 m tabana sahip olup, 86 m yüksekliğe ve 92 m yer altında derinliğe sahiptir. 1,100 odası bulunmakta ve 2 yeraltı otoparkı ile 12 kata sahiptir. Ayrıca iki ek yeraltı katı ile, halka açık olarak yararlanılmakta ve 4 katın halen inşaası sürmektedir.
2. Mali: Djenne'in Büyük Camisi Batı Afrika ülkesi Mali'nin sembolü olan Djenne Ulu Cami, dünyanın en büyük kerpiç camisi olmasının yanında yaklaşık bin yıllık tarihiyle UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
3. Pakistan: Derawar Kalesi 13. yy.da tuğladan yapılmıştır. "Çölistan" çölünde Bahawalpur'dan yaklaşık 100 km uzaktadır. Çevresi 1500 m, yüksekliği 30 m olan 80 kuleden oluşan kare şeklili bir kaledir. Bahawalpur nevabblarının idare merkezi olarak kullanılmıştır ve yakınlarında bu nevvab ve ailelrin gömülu olduğu mezarlık bulunmaktadır.
4. Hindistan: Chand Baori Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Abhaneri köyünde yer alan Chand Baori basamaklı su kuyusu, M.S. 9. yy’da inşa edildi. Chand Baori, 33 metre derinliği ile dünyanın en derin su kuyusu unvanına sahip.
5. Bosna Hersek: Stari Most (Mostar Köprüsü) Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullandı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü Hırvat saldırısı sonucu çöktü. 1997'de UNESCO ve Dünya Bankası'nın finansmanıyla bir Türk şirket tarafından yeniden yapıldı.
6. Hindistan. Hindistan Seddi Kumbhalgarh şehrindeki bu set şeklindeki kale geniş bir alanı kapsıyor.
7. İran: Şeyh Lütfullah Camii Safevi hanedanı sırasında Şah Abbas tarafından 1615 yılında inşa ettirilmiştir. 1618 yılında tamamlanan cami, Safevi mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Kolezyum'u, Çin Sedddi'ni, Taj Mahal'i herkes bilir. Peki herkes tarafından bilinmeyen mimari harikalar ne olacak? İşte gözden kaçan 7 mimari harika...