Avea veriden sonra seste de LTE teknolojisine hazır!
Avea, LTE teknolojisi ve “ses iletiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirdi.
Türkiye’de ilk lisanslı Ar-Ge Merkezi’ne sahip GMS operatörü Avea, LTE teknolojisi ve “ses iletiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE (Voice Over LTE) teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirdi. Avea, LTE teknolojisinde “sesin gelişiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE teknolojisiyle müşterilerine sadece veri değil, ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunabilecek.
Konuyla ilgili olarak 25 Aralık’ta, Avealabs binasında düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk ile Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin; LTE teknolojisinin, özel ve iş hayatımızda meydana getireceği değişiklikler hakkında bilgi verdiler.
VoLTE ile çağrı kurmak daha hızlı, ses ve görüntü ise çok daha kaliteli
4G kablosuz ağlarda kullanılacak olan VoLTE teknolojisi, sesli çağrıları ve hatta cep telefonuna bağlı görüntülü sohbetleri çok daha kaliteli ve hızlı bir hale getiriyor.
Çok düşük gecikme süresi sayesinde, görüntülü aramalarda gerçek zamanlı görüşme sağlayan VoLTE; oyun gibi uygulamalarda eş zamanlı katılımı daha da kolaylaştırırken; mevcut görüşmeyi tablet, PC üzerindeki “Voip Client”lara aktararak oradan devam etme imkânı sağlıyor.
VoLTE Teknolojisi’yle milisaniyeler içinde sesli çağrı başlatılabiliyor
Basın toplantısı kapsamında AveaLabs’de gerçekleştirilen testlerde ise VoLTE teknolojisiyle sesli bir çağrının başlatılması 1 saniyeden bile daha kısa bir sürede milisaniyelerle gerçekleştirilirken; 4K çözünürlüğünde 3 dk’lık 500 MB boyutlu bir video 300 mbps hızla sadece 15 saniyede indirildi. Görüntülü görüşmede ise gerçek zamanlı ve çok yüksek kalitede bir bağlantı sağlandı.
VoLTE’nin son kullanıcıya sağlayacağı avantajlar
- Aboneye, telefon görüşmesi yapmak istediği zaman, daha eski bir teknolojiye yönlendirme gereği duymadan, 4G teknolojisi kullanarak görüşme yapma fırsatı sağlayacak.
- OTT uygulamalar yerine, operatör tarafından kalite garantisi sağlanabilen servisler ile (real time) ses ve video görüşmesi yapılabilecek.
- Genişbant sesli çağrı sistemi sayesinde ses kalitesinde artış sağlanacak.
- 3 kat daha hızlı bağlantı süresi (arama yapıldığında şu anda ortalama 6 sn içinde arama kurulurken, VoLTE aramada bu süre max 2 sn.’ye inecek. Gerçek zamanlı görüntülü konuşma fırsatı gibi, insan hayatını kolaylaştıracak uygulamaları da mümkün kılacak.
- Pazarda şu an mevcut olan her "4G" telefon, hangi servis sağlayıcı olursa olsun, 3G sesli aramaları destekleyen eski devreyi ve hücresel şebekeleri de içeriyor. Yani, kablosuz veriye yönelik yeni 4G ağları kullansanız da, şu an da tüm aramalarınız eski hücresel şebekelerde dolaşıyor.
- Bu yeni teknolojinin en büyük vaatlerinden biri sesli iletişimde yaşanan iyileşme. Veri ağlarının genişbantın daha etkin kullanımına imkân tanıması, operatörlere de HD ses ve video sohbetten VoLTE donanımlı cihazlara ve ağlara, pek çok yeni özelliği getirme fırsatı verdi.
LTE teknolojisinin iş hayatına faydaları
- Büyük dosya transferi
- Her yerden şirket ağına hızlı bağlantı
- Gerçek zamanlı veri paylaşımı
- Video konferans ve telekonferansta hızlı ve kaliteli bir iletişim
- Gelişmiş multimedya entegrasyonu
- Verilere uzaktan ulaşım
- Maliyet düşüşü
- Kaynakların verimli kullanılması
- Zaman tasarrufu
- Yeni fırsatlar
- Gelişmiş müşteri hizmeti