Aşı olmamıza gerek kalmayabilir! Covid-19 aşılı marul üretiliyor
Araştırmacılar yenilebilir bitki bazlı mRNA aşıları geliştirmeyi amaçlıyor. İşte detaylar.
Gelecekte Covid-19 aşısı, koldan vurulmaktan çok salata yemeye evrilebiilir. Bilim insanları, marul gibi yenilebilir bitkileri mRNA aşı depolarına dönüştürmeye çalışıyor. COVID-19 aşılarında kullanılan RNA veya mRNA teknolojisi, hücrelerimize bizi bulaşıcı hastalıklara karşı korumayı öğretiyor.
Bu yeni teknolojinin zorluklarından biri ise aşının nakliye ve depolama sırasında soğuk tutulması zorunluluğu. Bu yeni proje başarılı olursa, bitki bazlı mRNA aşıları sayesinde aşılanmış marullar oda sıcaklığında saklanabilecek. Böylece aşı nakliyesindeki en büyük problemlerden biri ortadan kalkacak.
Covid-19 aşılı yenilebilir bitkiler üzerinde çalışmalar sürüyor
Ulusal Bilim Vakfı'ndan 500.000 $'lık bir hibe ile mümkün kılınan projenin hedefleri üç aşamadan oluşuyor. Projenin yürütüldüğü merkezde Botanik ve Bitki Bilimleri Bölümü doçenti, "İdeal olarak, tek bir bitki tek bir kişiyi aşılamak için yeterli mRNA üretecektir" açıklamasında bulundu. "Bu yaklaşımı ıspanak ve marulla test ediyoruz ve insanların kendi bahçelerinde yetiştirme konusunda uzun vadeli hedeflerimiz var. Çiftçiler sonunda tüm tarlalarını da yetiştirebilirler."
Eğer çalışmalar başarılı olursa aşılanan marullar gerçekten yeni bir dönemin başlamasına sebep olacaktır. İnsanların kendi aşışı bitkilerini yetiştirmesi sayesinde virüsle mücadelede çok önemli bir silaha sahip olabiliriz. Tabi bunun gerçekleşmesi için yıllar gerekli.
Ulusal Bilim Vakfı, projeyi yöneten ekibe ve meslektaşlarına bu hedeflenen teknolojinin geliştirilmesi için 1,6 milyon dolar verdi. Projenin önde gelen isimlerinden Juan Pablo Giraldo, "Bütün bu araştırmalar için çok heyecanlıyım." "İnsanların yaşamları üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.