Apple App Store kuralları değişiyor!
Apple App Store uygulamasında bazı kural değişikliklerine gittiğini duyurdu. İşte detaylar.
Apple, şirkete karşı toplu dava açan geliştiricilerle yapılan anlaşmanın bir parçası olarak App Store uygulamasında bazı kural değilşikliklerine gitti. Şirket ayrıca App Store ret oranlarını ve uygulama inceleme sürecini detaylandıran şeffaflık raporları yayınlamayı da kabul etti.
Değişikliklerin birçoğu, Apple'ın en tartışmalı geliştirici kurallarından bazılarını etkileyecek. Örneğin, Apple, içerikleri için Apple Store dışında ödeme yapma yolları konusunda problemler yaşıyordu. Apple, başka ödeme yöntemine izin vermediği gerekçesiyle Epic ile de tartışma yaşamıştı. Artık Apple, geliştiricilere doğrudan uygulamalarında ödeme yöntemi sunmadıkları sürece e-posta veya diğer yöntemlerle bu tür "iletişimler" yapmalarına izin verecek.
Apple App Store uygulamasında bazı değişikliklere gidecek
Apple yaptığı açıklamada, "Geliştiricilere müşterilerine ulaşmaları için daha fazla esneklik sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için Apple, geliştiricilere e-posta gibi iletişimleri kullanarak ödeme yöntemleriyle ilgili bilgileri iOS uygulamalarının dışında yapmalarına izin verecek." ifadelerini kullandı.
Şirket ayrıca, uygulama inceleme sürecinde daha fazla şeffaflık vaat ediyor. Apple, farklı nedenlerle reddedilen uygulamaların sayısı, devre dışı bırakılan müşteri ve geliştirici hesaplarının sayısı gibi süreçleri halka açık olarak paylaşmaya başlayacak. Şirket "yıllık şeffaflık raporu" isimli bir rapor yayınlamaya başlayacağını duyurdu. Bu raporda App Store'dan kaldırılan uygulamaların sayısı da verilecek.
Apple, ayrıca uygulama üreticilerinin kullanabileceği fiyat noktalarının sayısını "100'den 500'ün üzerine çıkaracağını" söyledi. Geliştiricileri temsil eden avukatlardan yapılan açıklamaya göre, bu değişikliklerin gelecek yılın sonuna kadar olması bekleniyor. Ek olarak, Apple, yılda 1 milyon dolardan az kazanan geliştiriciler için komisyonları yüzde 15'e düşürecek. Bu değişiklik şimdi “en azından önümüzdeki üç yıl” boyunca geçerli olacak.